fbpx
Foto: Anders Jildén (tv)/Svenska FN-förbundet (th).
12 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan International Sverige, är Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare.

Svenska FN-förbundets styrelse har rekryterat Anna Hägg-Sjöquist till posten som generalsekreterare för förbundet. Hägg-Sjöquist kommer närmast från motsvarande tjänst för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Hon arbetade innan dess under många år på Röda Korset.

– Vi är glada över att välkomna Anna Hägg-Sjöquist till FN-förbundet. Anna startade och etablerade Plan International Sverige som i dag är en barnrättsorganisation med stark folklig förankring. Hennes erfarenheter och ledarskap kommer väl till pass i arbetet för att värva fler medlemmar och öka insamlingen till stöd för FN-arbetet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– I en tid då vi står inför stora globala utmaningar som den aktuella pandemin, klimatförändringar, flyktingströmmar, rasism och nationalism är det viktigt och angeläget att FN åtnjuter starkt folkligt stöd. Svenska FN-förbundet med alla sina medlemmar och medlemsorganisationer har en central och viktig roll att bidra till ökad kunskap och engagemang för FN i Sverige. Det är med stor glädje jag tar mig an uppgiften att medverka i detta arbete. FN bildades i svallvågorna av andra världskriget för 75 år sedan. Behovet av det globala samarbetet i FN är lika stort nu som då, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Anna Hägg-Sjöquist presenterade sig för FN-förbundets personal vid ett digitalt möte tidigare i veckan. Hon tillträder tjänsten som generalsekreterare den 3 augusti.

Kontakt: Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer