Foto: Anders Jildén (tv)/Svenska FN-förbundet (th).
12 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan International Sverige, är Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare.

Svenska FN-förbundets styrelse har rekryterat Anna Hägg-Sjöquist till posten som generalsekreterare för förbundet. Hägg-Sjöquist kommer närmast från motsvarande tjänst för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Hon arbetade innan dess under många år på Röda Korset.

– Vi är glada över att välkomna Anna Hägg-Sjöquist till FN-förbundet. Anna startade och etablerade Plan International Sverige som i dag är en barnrättsorganisation med stark folklig förankring. Hennes erfarenheter och ledarskap kommer väl till pass i arbetet för att värva fler medlemmar och öka insamlingen till stöd för FN-arbetet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– I en tid då vi står inför stora globala utmaningar som den aktuella pandemin, klimatförändringar, flyktingströmmar, rasism och nationalism är det viktigt och angeläget att FN åtnjuter starkt folkligt stöd. Svenska FN-förbundet med alla sina medlemmar och medlemsorganisationer har en central och viktig roll att bidra till ökad kunskap och engagemang för FN i Sverige. Det är med stor glädje jag tar mig an uppgiften att medverka i detta arbete. FN bildades i svallvågorna av andra världskriget för 75 år sedan. Behovet av det globala samarbetet i FN är lika stort nu som då, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Anna Hägg-Sjöquist presenterade sig för FN-förbundets personal vid ett digitalt möte tidigare i veckan. Hon tillträder tjänsten som generalsekreterare den 3 augusti.

Kontakt: Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Vi söker en engagerad ungdomssekreterare

07 maj, 2021 / Nyheter

Till vårt kansli i Stockholm söker vi en ungdomssekreterare som vill stärka engagemanget bland unga på våra FN-skolor och i våra FN-föreningar. Välkommen med din ansökan!

Läs mer

”Trots varningar var vi inte förberedda”

07 maj, 2021 / Världshorisont

Världshälsoorganisationen WHO tillsatte förra sommaren en internationell panel – Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response – som har arbetat med att utvärdera världens agerande och respons under coronapandemin. Anders

Läs mer

Globalt upprop för FN-vapenembargo mot militärjuntan i Myanmar

05 maj, 2021 / Pressmeddelanden

Över 200 civilsamhällesorganisationer världen över kräver i ett upprop på onsdagen att FN:s säkerhetsråd inför ett vapenembargo mot Myanmar. Svenska FN-förbundet finns bland undertecknarna.

Läs mer

Funktionshinderfrågorna en viktig pusselbit som ofta saknas

05 maj, 2021 / Världshorisont

Att ingen ska lämnas utanför är en av de centrala principerna i Agenda 2030 och dess 17 globala mål för hållbar utveckling. Utbildningsprojektet Lika Unika Akademi bidrar till ett inkluderande samhälle genom att fokusera på funktions- och rättighetsperspektivet i agendaarbetet.

Läs mer

Sätt stopp för rasistiska organisationer!

04 maj, 2021 / Debattartiklar

På tisdagen tar justitieminister Morgan Johansson emot 20 000 namn till stöd för hårdare tag mot rasistiska organisationer. Läs debattartikel av Annelie Börjesson i Aftonbladet – och gå med i vårt arbete för ett rasistfritt Sverige!

Läs mer

Ny FN-rapport: Flickor och kvinnor saknar rätt att bestämma över den egna kroppen

14 april, 2021 / Nyheter

I en fjärdedel av världens länder saknar nästan hälften av tonårsflickorna och kvinnorna rätt till den egna kroppen – och pandemin gör det svårare att nå jämställdhetsmålet i Agenda 2030. Det framgår av årets rapport från FN:s befolkningsfond UNFPA som offentliggörs den 14 april.

Läs mer

Kvinnors rättigheter hotas i Turkiet

09 april, 2021 / Nyheter

Genom att försämra kvinnors rättigheter fjärmar sig Turkiet från det europeiska och globala samarbetet, säger Svenska FN-förbundet. Flera FN-organisationer riktar skarp kritik mot Turkiet efter att landet lämnat Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor.

Läs mer

Alltför långsamt Agenda 2030-arbete i Europa

09 april, 2021 / Nyheter

Även i Europa sätter coronapandemin käppar i hjulet för arbetet med Agenda 2030. Redan före pandemin gick arbetet för långsamt, framkom det när medlemmarna i FN:s regionala kommission samlades inför sommarens uppföljningsmöte i New York.

Läs mer

Att minnas ett folkmord och stoppa ett nytt

07 april, 2021 / Blogg

Det bästa sättet att hedra offren för folkmordet i Rwanda är att förhindra att liknande händelser inträffar igen, skriver FN-förbundets seniore rådgivare i freds- och säkerhetsfrågor Jens Petersson på FN-bloggen.

Läs mer