fbpx
Koll & kommentar
Foto: Anders Jildén (tv)/Svenska FN-förbundet (th).
12 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan International Sverige, är Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare.

Svenska FN-förbundets styrelse har rekryterat Anna Hägg-Sjöquist till posten som generalsekreterare för förbundet. Hägg-Sjöquist kommer närmast från motsvarande tjänst för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Hon arbetade innan dess under många år på Röda Korset.

– Vi är glada över att välkomna Anna Hägg-Sjöquist till FN-förbundet. Anna startade och etablerade Plan International Sverige som i dag är en barnrättsorganisation med stark folklig förankring. Hennes erfarenheter och ledarskap kommer väl till pass i arbetet för att värva fler medlemmar och öka insamlingen till stöd för FN-arbetet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– I en tid då vi står inför stora globala utmaningar som den aktuella pandemin, klimatförändringar, flyktingströmmar, rasism och nationalism är det viktigt och angeläget att FN åtnjuter starkt folkligt stöd. Svenska FN-förbundet med alla sina medlemmar och medlemsorganisationer har en central och viktig roll att bidra till ökad kunskap och engagemang för FN i Sverige. Det är med stor glädje jag tar mig an uppgiften att medverka i detta arbete. FN bildades i svallvågorna av andra världskriget för 75 år sedan. Behovet av det globala samarbetet i FN är lika stort nu som då, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Anna Hägg-Sjöquist presenterade sig för FN-förbundets personal vid ett digitalt möte tidigare i veckan. Hon tillträder tjänsten som generalsekreterare den 3 augusti.

Kontakt: Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer