Foto: Anders Jildén (tv)/Svenska FN-förbundet (th).
12 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Anna Hägg-Sjöquist ny generalsekreterare för Svenska FN-förbundet

Anna Hägg-Sjöquist, tidigare generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan International Sverige, är Svenska FN-förbundets nya generalsekreterare.

Svenska FN-förbundets styrelse har rekryterat Anna Hägg-Sjöquist till posten som generalsekreterare för förbundet. Hägg-Sjöquist kommer närmast från motsvarande tjänst för barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Hon arbetade innan dess under många år på Röda Korset.

– Vi är glada över att välkomna Anna Hägg-Sjöquist till FN-förbundet. Anna startade och etablerade Plan International Sverige som i dag är en barnrättsorganisation med stark folklig förankring. Hennes erfarenheter och ledarskap kommer väl till pass i arbetet för att värva fler medlemmar och öka insamlingen till stöd för FN-arbetet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– I en tid då vi står inför stora globala utmaningar som den aktuella pandemin, klimatförändringar, flyktingströmmar, rasism och nationalism är det viktigt och angeläget att FN åtnjuter starkt folkligt stöd. Svenska FN-förbundet med alla sina medlemmar och medlemsorganisationer har en central och viktig roll att bidra till ökad kunskap och engagemang för FN i Sverige. Det är med stor glädje jag tar mig an uppgiften att medverka i detta arbete. FN bildades i svallvågorna av andra världskriget för 75 år sedan. Behovet av det globala samarbetet i FN är lika stort nu som då, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Anna Hägg-Sjöquist presenterade sig för FN-förbundets personal vid ett digitalt möte tidigare i veckan. Hon tillträder tjänsten som generalsekreterare den 3 augusti.

Kontakt: Pekka Johansson, pressekreterare, telefon 073-374 62 84

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-samarbetet ännu viktigare i coronakrisen

03 juli, 2020 / Debattartiklar

FN-arbetet måste drivas vidare med sikte på att bekämpa coronapandemin, värna grundläggande FN-värderingar och hjälpa världens mest utsatta, skriver ordförande Annelie Börjesson i FN-förbundets sommarartikel.

Läs mer

Minröjning i norra Irak

02 juli, 2020 / Världshorisont

Naeemeh minns dagen då IS kom till hennes hemby Kojo och tvingade hennes familj på flykt. Nu arbetar hon som minröjare för att kunna återvända hem.

Läs mer

Mot min vilja – FN-rapport om skadliga traditioner

30 juni, 2020 / Nyheter

Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning ökar i omfattning. Med 2020 års befolkningsrapport utmanar FN skadliga traditioner som varje dag drabbar hundratusentals flickor och kvinnor.

Läs mer

Statskontoret förordar fortsatt stöd till Glokala Sverige

29 juni, 2020 / Nyheter

I en ny rapport föreslår Statskontoret att Svenska FN-förbundets och SKR:s projekt Glokala Sverige får fortsatt stöd.

Läs mer

Vi, de förenade nationernas folk

26 juni, 2020 / Blogg

I dag för 75 år sedan, den 26 juni 1945, öppnades FN-stadgan för undertecknande. Annelie Börjesson uppmärksammar den historiska dagen på FN-bloggen.

Läs mer

Den livsviktiga skolmaten

25 juni, 2020 / Världshorisont

Just nu pågår ett intensivt arbete för att hitta alternativa sätt att nå barnen med den livsviktiga skolmaten.

Läs mer

Välkommet riksdagsmål för Agenda 2030

23 juni, 2020 / Nyheter

Viktigast i regeringens proposition om genomförandet av Agenda 2030 är förslaget om ett riksdagsbundet mål för genomförandet av agendan. Uppföljning bör dock ske oftare än vad regeringen föreslår.

Läs mer

Hédi Fried får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

18 juni, 2020 / Pressmeddelanden

Författaren, psykologen och Förintelseöverlevaren Hédi Fried tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ekonomisk kris hotar världens mest utsatta

18 juni, 2020 / Debattartiklar

Efter årtionden av framsteg ökar åter hungern, fattigdomen och ojämlikheten i världen, enligt en ny rapport från FN. Coronakrisen försvårar arbetet för en bättre värld samtidigt som FN-arbetet hotas av brist på resurser. Nu är behovet av globalt ledarskap och samarbete större än någonsin, skriver företrädare för sex FN-relaterade organisationer i Upsala Nya Tidning.

Läs mer