fbpx
Koll & kommentar
Rohingyer som lever som flyktingar i Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad.
25 augusti, 2020 / Nyheter

Utkräv ansvar för folkmordet i Burma!

Tre år har gått sedan folkmordet på rohingyer i Burma (Myanmar). Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer upprepar kravet att världen måste leva upp till den folkrättsliga principen skyldighet att skydda civila.

Organisationer över hela världen uppmärksammar den 25 augusti treårsdagen av folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Burma (Myanmar). I augusti 2017 eskalerade den burmesiska militärregimens attacker mot hundratusentals människor som fördrevs och tvingades till läger i grannlandet Bangladesh. Omvärlden levde inte upp till sin skyldighet att skydda rohingyerna. Tre år senare har ännu inga företrädare för militärregeringen ställts till svars.

Gambia tog i november 2019 tillsammans med en rad andra muslimska länder ett initiativ om rohingyerna i Internationella domstolen. I inlagan sägs att förövarna, den burmesiska militären, har gjort sig skyldig till massmord, våldtäkt och förstörelse av samhällen och att dessa handlingar utgör ett brott mot folkmordskonventionen. I augusti 2018 sa en oberoende FN-utredning att militären är skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för principen skyldighet att skydda. Principen säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill skydda sin befolkning mot grova folkrättsbrott. Den 15 september arrangerar förbundet ett webbinarium som undersöker vad som krävs för att principen skyldighet att skydda civila från krigsbrott, varhelst i världen de begås, ska följas. Anmäl dig här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer