Rohingyer som lever som flyktingar i Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad.
25 augusti, 2020 / Nyheter

Utkräv ansvar för folkmordet i Burma!

Tre år har gått sedan folkmordet på rohingyer i Burma (Myanmar). Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer upprepar kravet att världen måste leva upp till den folkrättsliga principen skyldighet att skydda civila.

Organisationer över hela världen uppmärksammar den 25 augusti treårsdagen av folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Burma (Myanmar). I augusti 2017 eskalerade den burmesiska militärregimens attacker mot hundratusentals människor som fördrevs och tvingades till läger i grannlandet Bangladesh. Omvärlden levde inte upp till sin skyldighet att skydda rohingyerna. Tre år senare har ännu inga företrädare för militärregeringen ställts till svars.

Gambia tog i november 2019 tillsammans med en rad andra muslimska länder ett initiativ om rohingyerna i Internationella domstolen. I inlagan sägs att förövarna, den burmesiska militären, har gjort sig skyldig till massmord, våldtäkt och förstörelse av samhällen och att dessa handlingar utgör ett brott mot folkmordskonventionen. I augusti 2018 sa en oberoende FN-utredning att militären är skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för principen skyldighet att skydda. Principen säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill skydda sin befolkning mot grova folkrättsbrott. Den 15 september arrangerar förbundet ett webbinarium som undersöker vad som krävs för att principen skyldighet att skydda civila från krigsbrott, varhelst i världen de begås, ska följas. Anmäl dig här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Tre toppmöten i FN:s generalförsamling

30 september, 2020 / Nyheter

Efter förra veckans deklaration om FN:s 75-årsjubileum och framtidens utmaningar möts nu världens länder i FN om om tre frågor: biologisk mångfald, kvinnors rättigheter och avskaffande av kärnvapen.

Läs mer

Samarbete och samverkan för ett lyckat genomförande av Agenda 2030

30 september, 2020 / Nyheter

Torsdagen den 24 september samlades Sveriges kommuner och regioner till årets stora digitala konferens om de globala målen, Mötesplats Agenda 2030.

Läs mer

Tre av fyra: FN är nödvändigt för att lösa världens utmaningar

29 september, 2020 / Nyheter

Över en miljon människor över hela världen har svarat på FN:s enkät om framtiden. Grundläggande behov som sjukvård, utbildning och vatten hamnar överst på önskelistan. Tre av fyra ser FN-organisationen som grundläggande för att lösa globala utmaningar.

Läs mer

Allt viktigare roll för en 75-åring som imponerar

29 september, 2020 / Världshorisont

75 år har gått sedan FN-stadgan trädde i kraft och den världsomspännande organisationen tog sina första steg. Tre FN-experter samlades i augusti för att reflektera över organisationens bedrifter och de utmaningar som väntar.

Läs mer

Linde borde prata nedrustning med Nato

25 september, 2020 / Blogg

Frågan om kärnvapendelning borde diskuteras i kontakterna mellan Sveriges regering och försvarsalliansen Nato, skriver Jens Petersson på FN-bloggen.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1980-talet

25 september, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Avsnitt nummer fem handlar om 1980-talet.

Läs mer

Tio år kvar till 2030 – dags att växla upp!

24 september, 2020 / Världshorisont

Brinner du för att skapa förändring? Vill du arbeta mot en hållbarare framtid? Nu drar kampanjen #intebarasnack igång, där du har möjlighet att styra din hemort mot de Globala målen och göra skillnad på riktigt.

Läs mer

Tolv löften inleder FN:s 75-årsfirande

22 september, 2020 / Nyheter

Att stärka FN, skydda planeten och främja det digitala samarbetet – det är tre av tolv löften från världens länder i FN:s generalförsamling. Här kan du läsa den nya deklarationen på både svenska och engelska.

Läs mer

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1970-talet

18 september, 2020 / Nyheter

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna och drar paralleller till situationen i dag. Det tredje avsnittet handlar om 1970-talet då FN bland mycket annat höll sin första stora miljökonferens. Värd för konferensen var Sverige.

Läs mer