Rohingyer som lever som flyktingar i Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad.
25 augusti, 2020 / Nyheter

Utkräv ansvar för folkmordet i Burma!

Tre år har gått sedan folkmordet på rohingyer i Burma (Myanmar). Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer upprepar kravet att världen måste leva upp till den folkrättsliga principen skyldighet att skydda civila.

Organisationer över hela världen uppmärksammar den 25 augusti treårsdagen av folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Burma (Myanmar). I augusti 2017 eskalerade den burmesiska militärregimens attacker mot hundratusentals människor som fördrevs och tvingades till läger i grannlandet Bangladesh. Omvärlden levde inte upp till sin skyldighet att skydda rohingyerna. Tre år senare har ännu inga företrädare för militärregeringen ställts till svars.

Gambia tog i november 2019 tillsammans med en rad andra muslimska länder ett initiativ om rohingyerna i Internationella domstolen. I inlagan sägs att förövarna, den burmesiska militären, har gjort sig skyldig till massmord, våldtäkt och förstörelse av samhällen och att dessa handlingar utgör ett brott mot folkmordskonventionen. I augusti 2018 sa en oberoende FN-utredning att militären är skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för principen skyldighet att skydda. Principen säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill skydda sin befolkning mot grova folkrättsbrott. Den 15 september arrangerar förbundet ett webbinarium som undersöker vad som krävs för att principen skyldighet att skydda civila från krigsbrott, varhelst i världen de begås, ska följas. Anmäl dig här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer