Rohingyer som lever som flyktingar i Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad.

Tre år har gått sedan folkmordet på rohingyer i Burma (Myanmar). Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer upprepar kravet att världen måste leva upp till den folkrättsliga principen skyldighet att skydda civila.

Organisationer över hela världen uppmärksammar den 25 augusti treårsdagen av folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Burma (Myanmar). I augusti 2017 eskalerade den burmesiska militärregimens attacker mot hundratusentals människor som fördrevs och tvingades till läger i grannlandet Bangladesh. Omvärlden levde inte upp till sin skyldighet att skydda rohingyerna. Tre år senare har ännu inga företrädare för militärregeringen ställts till svars.

Gambia tog i november 2019 tillsammans med en rad andra muslimska länder ett initiativ om rohingyerna i Internationella domstolen. I inlagan sägs att förövarna, den burmesiska militären, har gjort sig skyldig till massmord, våldtäkt och förstörelse av samhällen och att dessa handlingar utgör ett brott mot folkmordskonventionen. I augusti 2018 sa en oberoende FN-utredning att militären är skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för principen skyldighet att skydda. Principen säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill skydda sin befolkning mot grova folkrättsbrott. Den 15 september arrangerar förbundet ett webbinarium som undersöker vad som krävs för att principen skyldighet att skydda civila från krigsbrott, varhelst i världen de begås, ska följas. Anmäl dig här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer