fbpx
Rohingyer som lever som flyktingar i Bangladesh. Foto: UN Photo/KM Asad.
25 augusti, 2020 / Nyheter

Utkräv ansvar för folkmordet i Burma!

Tre år har gått sedan folkmordet på rohingyer i Burma (Myanmar). Svenska FN-förbundet och en rad andra organisationer upprepar kravet att världen måste leva upp till den folkrättsliga principen skyldighet att skydda civila.

Organisationer över hela världen uppmärksammar den 25 augusti treårsdagen av folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer i Burma (Myanmar). I augusti 2017 eskalerade den burmesiska militärregimens attacker mot hundratusentals människor som fördrevs och tvingades till läger i grannlandet Bangladesh. Omvärlden levde inte upp till sin skyldighet att skydda rohingyerna. Tre år senare har ännu inga företrädare för militärregeringen ställts till svars.

Gambia tog i november 2019 tillsammans med en rad andra muslimska länder ett initiativ om rohingyerna i Internationella domstolen. I inlagan sägs att förövarna, den burmesiska militären, har gjort sig skyldig till massmord, våldtäkt och förstörelse av samhällen och att dessa handlingar utgör ett brott mot folkmordskonventionen. I augusti 2018 sa en oberoende FN-utredning att militären är skyldig till folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten genom sina attacker mot rohingyerna.

Svenska FN-förbundet är medlem i den internationella koalitionen för principen skyldighet att skydda. Principen säger att omvärlden ska gripa in när staters ledare inte kan eller vill skydda sin befolkning mot grova folkrättsbrott. Den 15 september arrangerar förbundet ett webbinarium som undersöker vad som krävs för att principen skyldighet att skydda civila från krigsbrott, varhelst i världen de begås, ska följas. Anmäl dig här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer