fbpx
9 december, 2023 / Nyheter

USA la veto mot vapenvila i Gaza

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd misslyckades på fredagskvällen svensk tid att enas om en resolution med krav på omedelbar humanitär vapenvila i Gaza. Resolutionen fick stöd av 13 av de 15 rådsmedlemmarna. Storbritannien valde att lägga ner sin röst. USA röstade ensamt emot och la därmed sitt veto mot resolutionen. USA:s vice FN-ambassadör pekade bland annat på att resolutionen saknade ett fördömande av Hamas terrorattack den 7 oktober.

Resolutionen hade lagts fram av Förenade Arabemiraten vars FN-ambassadör framhöll att 97 av FN:s medlemsstater hade ställt sig bakom den. Förslaget refererade också till ett initiativ av FN:s generalsekreterare António Guterres i veckan i enlighet med artikel 99 i FN-stadgan. Artikel 99 är ett kraftfullt men sällan använt verktyg som ger generalsekreteraren möjlighet att uppmärksamma säkerhetsrådet på hot mot internationell fred och säkerhet.

– Generalsekreterarens initiativ understryker den extremt svåra humanitära situationen i Gaza och utsattheten för civila på båda sidorna i konflikten. Att rådet går emot FN-chefens initiativ är olyckligt. Vi kräver som tidigare att FN-medlemmarna sluter upp bakom FN-ledningens linje om bland annat skydd för civila, humanitär vapenvila och humanitärt tillträde för FN och andra hjälporganisationer, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer