fbpx
Koll & kommentar
10 juni, 2016 / Nyheter

UPPRÄTTELSE FÖR SVERIGES ROMER

Att staten fälls för registrering av svenska romer är en upprättelse för de drabbade.

Stockholms tingsrätt meddelade på fredagen att den svenska staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med Skånepolisens registrering av romer. Domslutet välkomnas av Svenska FN-förbundet som under lång tid har bevakat romers rättigheter i Sverige.

– Tingsrättens beslut är en upprättelse för landets romer och en signal om att inga människor ska tvingas till registrering på grund av sin etnicitet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet har i en rad rapporter till FN:s rasdiskrimineringskommitté pekat på den systematiska diskriminering som under lång tid har drabbat romer på arbets- och bostadsmarknaden. Förbundet reagerade starkt när Skånepolisens romaregister avslöjades.

– Att romer, inklusive romska barn, har registrerats av svenska myndigheter ökar förtroendeklyftan mellan Sveriges romer och staten. Efter tingsrättens utslag måste nu arbetet för att ge Sveriges romer fullvärdiga rättigheter starta på nytt. Vitboken är en bra start, men vi vill också se en sanningskommission som inrättas i samråd med romerna själva, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer