fbpx
Koll & kommentar
Nadia Volkova talar vid onsdagsmanifestationen mot kriget i Ukraina utanför Rysslands ambassad i Stockholm.
9 november, 2023 / Nyheter

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Ukrainian Legal Advisory Group, ULAG, bildades 2014 som en reaktion på misstänkta människorättsbrott i de östra rysskontrollerade delarna av Ukraina. I dag har organisationen ett tiotal medarbetare som verkar för att tiotusentals misstänkta krigsförbrytelser före och efter Rysslands fullskaliga invasion ska utredas och att rättvisa skipas.

Nadia Volkova, jurist som är specialiserad på internationell humanitär och straffrätt och grundare av ULAG, medverkade via länk när Svenska FN-förbundet höll seminarium i Sveriges riksdag inför årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion i februari. Just nu är hon på rundresa i Europa och träffar politiker, departementsföreträdare och frivilligorganisationer. Den här veckan stod Sverige och Stockholm på tur.

På tisdagen medverkade Nadia bland annat vid visningen av filmen ”Uprooted” som producerats av nyhetskanalen Kyiv Independent. Filmen handlar om Rysslands deportation av ukrainska barn till ryska områden och visades i ett samarrangemang mellan Civil Rights Defenders, Nordic Ukraine Forum och Svenska FN-förbundet med stöd av Forum Civ. På onsdagen talade hon vid manifestationen mot Rysslands krig i Ukraina utanför ryska ambassaden i Stockholm.

Vilket stöd behöver då det ukrainska rättsväsendet från omvärlden? Nadia Volkova beskriver, mot bakgrund av drygt 110 000 pågående ärenden förutom över 20 000 som härrör från 2014 och framåt, ett övergripande behov av kapacitetsutveckling i det ukrainska rättsväsendet. Samtidigt behöver den internationella responsen utformas utifrån Ukrainas specifika behov. Med rätt stöd från omvärlden kan Ukraina hantera fler rättsfall och bli mindre beroende av ICC, menar Nadia.

Ukrainian Legal Advisory Group är sedan starten – och i likhet med Svenska FN-förbundet – medlem i koalitionen för ICC (CICC). Det stundande besöket i domstolarnas huvudstad Haag inkluderar bland annat ett möte med ICC och på ULAG:s önskelista står mer information och större transparens i förundersökningarna mot Rysslands president Putin och barnombudsmannen Maria Lvova-Belova.

Efter Stockholmsvisiten, som följer på ett besök i Paris, väntar Berlin och Haag för Nadia Volkova. Sedan, efter tio dagar på hemmaplan, blir det en resa till New York.

Vilket råd har Nadia Volkova till andra som vill engagera sig för Ukraina eller liknande ändamål? Hennes svar kommer efter kort betänketid: att förbli människa, tänka kritiskt och, framför allt, att se verkligheten framför sig.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer