fbpx
Nadia Volkova talar vid onsdagsmanifestationen mot kriget i Ukraina utanför Rysslands ambassad i Stockholm.
9 november, 2023 / Nyheter

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Ukrainian Legal Advisory Group, ULAG, bildades 2014 som en reaktion på misstänkta människorättsbrott i de östra rysskontrollerade delarna av Ukraina. I dag har organisationen ett tiotal medarbetare som verkar för att tiotusentals misstänkta krigsförbrytelser före och efter Rysslands fullskaliga invasion ska utredas och att rättvisa skipas.

Nadia Volkova, jurist som är specialiserad på internationell humanitär och straffrätt och grundare av ULAG, medverkade via länk när Svenska FN-förbundet höll seminarium i Sveriges riksdag inför årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion i februari. Just nu är hon på rundresa i Europa och träffar politiker, departementsföreträdare och frivilligorganisationer. Den här veckan stod Sverige och Stockholm på tur.

På tisdagen medverkade Nadia bland annat vid visningen av filmen ”Uprooted” som producerats av nyhetskanalen Kyiv Independent. Filmen handlar om Rysslands deportation av ukrainska barn till ryska områden och visades i ett samarrangemang mellan Civil Rights Defenders, Nordic Ukraine Forum och Svenska FN-förbundet med stöd av Forum Civ. På onsdagen talade hon vid manifestationen mot Rysslands krig i Ukraina utanför ryska ambassaden i Stockholm.

Vilket stöd behöver då det ukrainska rättsväsendet från omvärlden? Nadia Volkova beskriver, mot bakgrund av drygt 110 000 pågående ärenden förutom över 20 000 som härrör från 2014 och framåt, ett övergripande behov av kapacitetsutveckling i det ukrainska rättsväsendet. Samtidigt behöver den internationella responsen utformas utifrån Ukrainas specifika behov. Med rätt stöd från omvärlden kan Ukraina hantera fler rättsfall och bli mindre beroende av ICC, menar Nadia.

Ukrainian Legal Advisory Group är sedan starten – och i likhet med Svenska FN-förbundet – medlem i koalitionen för ICC (CICC). Det stundande besöket i domstolarnas huvudstad Haag inkluderar bland annat ett möte med ICC och på ULAG:s önskelista står mer information och större transparens i förundersökningarna mot Rysslands president Putin och barnombudsmannen Maria Lvova-Belova.

Efter Stockholmsvisiten, som följer på ett besök i Paris, väntar Berlin och Haag för Nadia Volkova. Sedan, efter tio dagar på hemmaplan, blir det en resa till New York.

Vilket råd har Nadia Volkova till andra som vill engagera sig för Ukraina eller liknande ändamål? Hennes svar kommer efter kort betänketid: att förbli människa, tänka kritiskt och, framför allt, att se verkligheten framför sig.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer