fbpx
6 december, 2016 / Nyheter

Syrienveto cyniskt spel med människoliv

Rysslands och Kinas veto mot eldupphör i Syrien är uttryck för cyniskt maktspel och avsaknad av respekt för människoliv, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd misslyckades på måndagen att enas om eldupphör i Aleppo i Syrien. Initiativet hade tagits för att leverera humanitär hjälp till civila i den belägrade staden som under lång tid har utsatts för flygbombningar. Förslaget föll dock eftersom Ryssland och Kina valde att lägga sina veton.

– Ryssland gör exakt vad man anklagar oppositionen i Aleppo för, nämligen sätter den egna militära positionen framför människoliv. Det är tragiskt att Kina har valt att gå på den ryska linjen i ett läge då behovet av humanitär hjälp till Aleppo är akut. Ländernas agerande är uttryck för cyniskt maktspel och uppenbar avsaknad av respekt för människoliv, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sveriges regering måste som en av flera viktiga uppgifter prioritera Syrien när man efter årsskiftet övertar ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd, menar Gabelic.

– Utvecklingen i Syrien tydliggör behovet av skyndsamma lösningar som involverar den nye generalsekreteraren, rådet och generalförsamlingen. Alla konstruktiva vägar måste prövas för att få till stånd ett varaktigt eldupphör och nya förhandlingar, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic skriver om vikten av att bygga allianser för Syrien i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer