fbpx
6 december, 2016 / Nyheter

Syrienveto cyniskt spel med människoliv

Rysslands och Kinas veto mot eldupphör i Syrien är uttryck för cyniskt maktspel och avsaknad av respekt för människoliv, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd misslyckades på måndagen att enas om eldupphör i Aleppo i Syrien. Initiativet hade tagits för att leverera humanitär hjälp till civila i den belägrade staden som under lång tid har utsatts för flygbombningar. Förslaget föll dock eftersom Ryssland och Kina valde att lägga sina veton.

– Ryssland gör exakt vad man anklagar oppositionen i Aleppo för, nämligen sätter den egna militära positionen framför människoliv. Det är tragiskt att Kina har valt att gå på den ryska linjen i ett läge då behovet av humanitär hjälp till Aleppo är akut. Ländernas agerande är uttryck för cyniskt maktspel och uppenbar avsaknad av respekt för människoliv, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sveriges regering måste som en av flera viktiga uppgifter prioritera Syrien när man efter årsskiftet övertar ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd, menar Gabelic.

– Utvecklingen i Syrien tydliggör behovet av skyndsamma lösningar som involverar den nye generalsekreteraren, rådet och generalförsamlingen. Alla konstruktiva vägar måste prövas för att få till stånd ett varaktigt eldupphör och nya förhandlingar, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic skriver om vikten av att bygga allianser för Syrien i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer