6 december, 2016 / Nyheter

Syrienveto cyniskt spel med människoliv

Rysslands och Kinas veto mot eldupphör i Syrien är uttryck för cyniskt maktspel och avsaknad av respekt för människoliv, säger Svenska FN-förbundet.

FN:s säkerhetsråd misslyckades på måndagen att enas om eldupphör i Aleppo i Syrien. Initiativet hade tagits för att leverera humanitär hjälp till civila i den belägrade staden som under lång tid har utsatts för flygbombningar. Förslaget föll dock eftersom Ryssland och Kina valde att lägga sina veton.

– Ryssland gör exakt vad man anklagar oppositionen i Aleppo för, nämligen sätter den egna militära positionen framför människoliv. Det är tragiskt att Kina har valt att gå på den ryska linjen i ett läge då behovet av humanitär hjälp till Aleppo är akut. Ländernas agerande är uttryck för cyniskt maktspel och uppenbar avsaknad av respekt för människoliv, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sveriges regering måste som en av flera viktiga uppgifter prioritera Syrien när man efter årsskiftet övertar ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd, menar Gabelic.

– Utvecklingen i Syrien tydliggör behovet av skyndsamma lösningar som involverar den nye generalsekreteraren, rådet och generalförsamlingen. Alla konstruktiva vägar måste prövas för att få till stånd ett varaktigt eldupphör och nya förhandlingar, säger Aleksander Gabelic.

Gabelic skriver om vikten av att bygga allianser för Syrien i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer