fbpx
Petra Hallebrant och Oskar Sjöstedt från Svenska FN-förbundet deltog i konferensen på Stockholms universitet.
5 oktober, 2018 / Nyheter

Sverige har gjort skillnad i säkerhetsrådet

Sverige har under sin tid i FN:s säkerhetsråd lyckats göra skillnad, både i attityder och rent konkret. Vissa frågor så som situationen för rohingyerna och konflikten i Jemen måste dock fortsatt lyftas fram. Det konstaterades under gårdagens konferens om FN:s säkerhetsråd som hölls på Stockholms universitet. 

Vid årsskiftet avslutas Sveriges mandatperiod i säkerhetsrådet. Under torsdagen den 4 oktober samlades sex experter för att diskutera Sveriges röst i säkerhetsrådet under de gångna två åren.  Moderator var Petra Hallebrant, generalsekreterare för FN-förbundet som i samarbete med Stockholms FN-förening arrangerade seminariet.

– För att göra skillnad i säkerhetsrådet förutsätts att man hittar balansen mellan att vara en dörrmatta eller extremt besvärlig. Då kan man lämna avtryck, vilket Sverige gjort, sa Tomas Wiklund, chef för säkerhetsrådssamordningen i Utrikesdepartementets enhet för FN-politik.

Han konstaterade att Sverige har ett starkt stöd i generalförsamlingen tack vare få egenintressen, fokus på folkrätt och ett stort bidrag till FN-systemet genom åren. Det här samtidigt som Sveriges mandatperiod infallit under en svår världssituation då internationellt samarbete mellan länder ifrågasätts av tunga aktörer.

Konkreta resultat har nåtts inom Sveriges prioritetsområden som kvinnors rättigheter, fred och säkerhet. Sverige har bidragit till en skillnad i aktuella konflikter, som Nordkorea, Afrikas horn och Eritrea, men Tomas Wiklund konstaterade att Syrien varit ett stort misslyckande.

Sverige har enligt Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, lyckats väl med att inta en aktivisthållning i kombination med att fungera som olja i maskineriet.

– Ett lyssnande och diplomatisk sätt att arbeta har skapat en arbetsmiljö som gått från pajkastning till samarbete, sa Robert Egnell.

Att driva en feministisk utrikespolitik är inte det lättaste i ett säkerhetsråd som i hög grad har konservativa medlemsländer. Louise Olsson, forskare vid Oslos fredsforskningsinstitut, menade att Sverige trots det fått rådet att tydligare markera mot sexuellt och könsbaserat våld. Vi har även lyckats få till en bättre könsbalans med lika antal män och kvinnor bland rådgivarna till Sveriges ordförandeskap i juli 2018.

Oskar Sjöstedt,  expert i freds- och säkerhetsfrågor  vid Svenska FN-förbundet, menade att Sverige tagit sig an uppdraget i Säkerhetsrådet väl.

– Då det gäller prioriteringen kvinnor, fred och säkerhet har Sverige tagit uppgiften på stort allvar och lyckats ändra inställningen hos andra länder, sa han.

Samtidigt tyckte han att det finns frågor där Sverige ska ta mer ansvar. Han gav exemplet om folkgruppen rohingyer, som till 90 procent befinner sig i flyktingläger i Bangladesh. Säkerhetsrådet ska lyfta frågan och hänvisa den till internationella brottsmålsdomstolen, ICC, eftersom det handlar om folkmord. Han betonade även vikten av en omedelbar vapenvila i Jemen.

– Sverige har drivit på frågan, men det räcker inte med tanke på situationens allvar.  Det finns hot om massvält och 20 miljoner människor är beroende av humanitär hjälp. Också i Demokratiska republiken Kongo har Sverige ett särskilt ansvar. Där ska Sverige fortsätta driva frågan om transparent val och demokratiskt maktskifte.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer