fbpx
Foto: Unsplash/Anastasiia Krutota
27 mars, 2023 / Nyheter

Så arbetar FN i Ukraina

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Gemensam samlingsplats 
FN är den enda organisationen där alla världens länder samlas till gemensamt agerande mot Rysslands olagliga anfallskrig i Ukraina. Världens länder har med överväldigande majoritet fördömt invasionen och krävt att Ryssland drar tillbaka sina styrkor. Ryssland har uteslutits ur FN:s råd för mänskliga rättigheter och utsätts för skarp kritik i en lång rad FN-sammanhang.

Humanitärt stöd och minröjning 
FN finns på plats i över 170 länder och har ständig beredskap att hjälpa människor vid krig och katastrofer. Tack vare bland annat kärnstöd från Sverige kan FN agera snabbt och flexibelt och dessutom fungera som stöd för nationella myndigheter. Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, besökte Sverige i veckan och redogjorde för insatser i Ukraina som omfattar allt från spannmålsinitiativet i Svarta havet till digitala appar och minröjning.

Juridiska åtgärder 
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) beslut att utfärda en arresteringsorder mot Rysslands president Putin är historiskt. Aldrig tidigare har en ledare för en stormakt och permanent medlem av FN:s säkerhetsråd utretts för krigsbrott. Utrikesbyrån i SVT handlade nyligen om de juridiska åtgärderna mot Ryssland och Putin. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth var en av gästerna.

Bakgrunden till kriget 
Att skaffa sig kunskap om kriget och dess bakgrund gör det lättare att förstå vad som händer i Ukraina. Svenska FN-förbundet lanserade nyligen en ny sida om Ukrainakriget på vår sajt Globalis som riktar sig till lärare och elever i landets skolor. Alla som vill veta mer om upprinnelsen till kriget har nytta av att läsa artikeln.

Du kan engagera dig! 
Krig, pandemi och klimathot gör det internationella samarbetet i FN viktigare än någonsin. Svenska FN-förbundet samlar individer, organisationer och skolor i arbetet för ett starkare FN och en stark svensk röst i FN. Vi har agerat till stöd för Ukraina sedan Ryssland inledde sin olagliga invasion – genom brev till Ryssland, manifestationer och namninsamling till den ryska ambassaden. Vi har efterlyst åtal mot Putin. Vi kompetensutvecklar svenska politiker och beslutsfattare. Vi kräver att Sverige fortsätter att stödja FN:s arbete i Ukraina och använder alla de möjligheter som finns i FN-arbetet för att stoppa kriget. 

Vill du vara en del av vårt arbete för Ukraina och för FN:s arbete? Genom att bli medlem i Svenska FN-förbundet bidrar du till vårt arbete för att få ett stopp på kriget och stärka stödet för FN i Sverige. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer