fbpx
Foto: Unsplash/Anastasiia Krutota
27 mars, 2023 / Nyheter

Så arbetar FN i Ukraina

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Gemensam samlingsplats 
FN är den enda organisationen där alla världens länder samlas till gemensamt agerande mot Rysslands olagliga anfallskrig i Ukraina. Världens länder har med överväldigande majoritet fördömt invasionen och krävt att Ryssland drar tillbaka sina styrkor. Ryssland har uteslutits ur FN:s råd för mänskliga rättigheter och utsätts för skarp kritik i en lång rad FN-sammanhang.

Humanitärt stöd och minröjning 
FN finns på plats i över 170 länder och har ständig beredskap att hjälpa människor vid krig och katastrofer. Tack vare bland annat kärnstöd från Sverige kan FN agera snabbt och flexibelt och dessutom fungera som stöd för nationella myndigheter. Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, besökte Sverige i veckan och redogjorde för insatser i Ukraina som omfattar allt från spannmålsinitiativet i Svarta havet till digitala appar och minröjning.

Juridiska åtgärder 
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) beslut att utfärda en arresteringsorder mot Rysslands president Putin är historiskt. Aldrig tidigare har en ledare för en stormakt och permanent medlem av FN:s säkerhetsråd utretts för krigsbrott. Utrikesbyrån i SVT handlade nyligen om de juridiska åtgärderna mot Ryssland och Putin. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth var en av gästerna.

Bakgrunden till kriget 
Att skaffa sig kunskap om kriget och dess bakgrund gör det lättare att förstå vad som händer i Ukraina. Svenska FN-förbundet lanserade nyligen en ny sida om Ukrainakriget på vår sajt Globalis som riktar sig till lärare och elever i landets skolor. Alla som vill veta mer om upprinnelsen till kriget har nytta av att läsa artikeln.

Du kan engagera dig! 
Krig, pandemi och klimathot gör det internationella samarbetet i FN viktigare än någonsin. Svenska FN-förbundet samlar individer, organisationer och skolor i arbetet för ett starkare FN och en stark svensk röst i FN. Vi har agerat till stöd för Ukraina sedan Ryssland inledde sin olagliga invasion – genom brev till Ryssland, manifestationer och namninsamling till den ryska ambassaden. Vi har efterlyst åtal mot Putin. Vi kompetensutvecklar svenska politiker och beslutsfattare. Vi kräver att Sverige fortsätter att stödja FN:s arbete i Ukraina och använder alla de möjligheter som finns i FN-arbetet för att stoppa kriget. 

Vill du vara en del av vårt arbete för Ukraina och för FN:s arbete? Genom att bli medlem i Svenska FN-förbundet bidrar du till vårt arbete för att få ett stopp på kriget och stärka stödet för FN i Sverige. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer