fbpx
Foto: Unsplash/Anastasiia Krutota
27 mars, 2023 / Nyheter

Så arbetar FN i Ukraina

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Gemensam samlingsplats 
FN är den enda organisationen där alla världens länder samlas till gemensamt agerande mot Rysslands olagliga anfallskrig i Ukraina. Världens länder har med överväldigande majoritet fördömt invasionen och krävt att Ryssland drar tillbaka sina styrkor. Ryssland har uteslutits ur FN:s råd för mänskliga rättigheter och utsätts för skarp kritik i en lång rad FN-sammanhang.

Humanitärt stöd och minröjning 
FN finns på plats i över 170 länder och har ständig beredskap att hjälpa människor vid krig och katastrofer. Tack vare bland annat kärnstöd från Sverige kan FN agera snabbt och flexibelt och dessutom fungera som stöd för nationella myndigheter. Achim Steiner, chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, besökte Sverige i veckan och redogjorde för insatser i Ukraina som omfattar allt från spannmålsinitiativet i Svarta havet till digitala appar och minröjning.

Juridiska åtgärder 
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) beslut att utfärda en arresteringsorder mot Rysslands president Putin är historiskt. Aldrig tidigare har en ledare för en stormakt och permanent medlem av FN:s säkerhetsråd utretts för krigsbrott. Utrikesbyrån i SVT handlade nyligen om de juridiska åtgärderna mot Ryssland och Putin. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth var en av gästerna.

Bakgrunden till kriget 
Att skaffa sig kunskap om kriget och dess bakgrund gör det lättare att förstå vad som händer i Ukraina. Svenska FN-förbundet lanserade nyligen en ny sida om Ukrainakriget på vår sajt Globalis som riktar sig till lärare och elever i landets skolor. Alla som vill veta mer om upprinnelsen till kriget har nytta av att läsa artikeln.

Du kan engagera dig! 
Krig, pandemi och klimathot gör det internationella samarbetet i FN viktigare än någonsin. Svenska FN-förbundet samlar individer, organisationer och skolor i arbetet för ett starkare FN och en stark svensk röst i FN. Vi har agerat till stöd för Ukraina sedan Ryssland inledde sin olagliga invasion – genom brev till Ryssland, manifestationer och namninsamling till den ryska ambassaden. Vi har efterlyst åtal mot Putin. Vi kompetensutvecklar svenska politiker och beslutsfattare. Vi kräver att Sverige fortsätter att stödja FN:s arbete i Ukraina och använder alla de möjligheter som finns i FN-arbetet för att stoppa kriget. 

Vill du vara en del av vårt arbete för Ukraina och för FN:s arbete? Genom att bli medlem i Svenska FN-förbundet bidrar du till vårt arbete för att få ett stopp på kriget och stärka stödet för FN i Sverige. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer