fbpx
Foto: UN Photo/UNHCR/Alexis Duclos
1 december, 2022 / Nyheter

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Över 50 miljarder dollar – så mycket pengar behövs för att hjälpa världens 230 miljoner mest utsatta under 2023. På torsdagen presenterade FN och dess humanitära organisationer det omfattande hjälpbehovet i spåren av konflikter, coronapandemin och klimathotet. 

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, är inte förvånad. 

– Vi som samarbetar med flera FN-organisationer och bedriver insamling till FN:s humanitära arbete känner väl till de utmaningar som FN-arbetet möter. Coronapandemin har kastat hundratals miljoner ned i fattigdom och 1,6 miljarder barns skolgång påverkas. Kvinnors rättigheter har försämrats ytterligare och klimathotet samt krig bidrar till rekordstort flyktingskap. Svält hotar 45 miljoner människor i 37 länder. Samtidigt har omvärldens vilja att hjälpa minskat, påpekar Annelie Börjesson. 

Årets humanitära FN-appell är 25 procent större än förra årets och berör 65 miljoner människor ytterligare. Den kommer samtidigt som diskussionen om Sveriges bistånd och stödet till FN pågår för fullt.  

Svenska FN-förbundet pekar på fördelarna med fortsatt starkt svenskt stöd till FN. 

– FN finns i nästan alla världens länder. Kärnstödet, som är medel till icke öronmärkta insatser, möjliggör för FN att bedriva både långsiktigt utvecklingsarbete och vara flexibelt i akuta humanitära situationer. Det gäller såväl i Ukraina som i andra kris- och konfliktområden. FN-arbetet bidrar till en säkrare och tryggare värld och till att ytterligare flyktingkatastrofer kan förebyggas. Mot denna bakgrund är det helt fel tid att skära i FN-biståndet som i stället borde öka, säger Annelie Börjesson. 

UN News: FN vädjar om 51,5 miljarder dollar till världens 230 miljoner mest utsatta

Ge en gåva

Genom att stödja våra projekt stödjer du arbetet för en bättre värld.

Stöd vårt arbete >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer