fbpx
Foto: UN Photo/UNHCR/Alexis Duclos
1 december, 2022 / Nyheter

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Över 50 miljarder dollar – så mycket pengar behövs för att hjälpa världens 230 miljoner mest utsatta under 2023. På torsdagen presenterade FN och dess humanitära organisationer det omfattande hjälpbehovet i spåren av konflikter, coronapandemin och klimathotet. 

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, är inte förvånad. 

– Vi som samarbetar med flera FN-organisationer och bedriver insamling till FN:s humanitära arbete känner väl till de utmaningar som FN-arbetet möter. Coronapandemin har kastat hundratals miljoner ned i fattigdom och 1,6 miljarder barns skolgång påverkas. Kvinnors rättigheter har försämrats ytterligare och klimathotet samt krig bidrar till rekordstort flyktingskap. Svält hotar 45 miljoner människor i 37 länder. Samtidigt har omvärldens vilja att hjälpa minskat, påpekar Annelie Börjesson. 

Årets humanitära FN-appell är 25 procent större än förra årets och berör 65 miljoner människor ytterligare. Den kommer samtidigt som diskussionen om Sveriges bistånd och stödet till FN pågår för fullt.  

Svenska FN-förbundet pekar på fördelarna med fortsatt starkt svenskt stöd till FN. 

– FN finns i nästan alla världens länder. Kärnstödet, som är medel till icke öronmärkta insatser, möjliggör för FN att bedriva både långsiktigt utvecklingsarbete och vara flexibelt i akuta humanitära situationer. Det gäller såväl i Ukraina som i andra kris- och konfliktområden. FN-arbetet bidrar till en säkrare och tryggare värld och till att ytterligare flyktingkatastrofer kan förebyggas. Mot denna bakgrund är det helt fel tid att skära i FN-biståndet som i stället borde öka, säger Annelie Börjesson. 

UN News: FN vädjar om 51,5 miljarder dollar till världens 230 miljoner mest utsatta

Ge en gåva

Genom att stödja våra projekt stödjer du arbetet för en bättre värld.

Stöd vårt arbete >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer