fbpx
Foto: UN Photo/UNHCR/Alexis Duclos
1 december, 2022 / Nyheter

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Över 50 miljarder dollar – så mycket pengar behövs för att hjälpa världens 230 miljoner mest utsatta under 2023. På torsdagen presenterade FN och dess humanitära organisationer det omfattande hjälpbehovet i spåren av konflikter, coronapandemin och klimathotet. 

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, är inte förvånad. 

– Vi som samarbetar med flera FN-organisationer och bedriver insamling till FN:s humanitära arbete känner väl till de utmaningar som FN-arbetet möter. Coronapandemin har kastat hundratals miljoner ned i fattigdom och 1,6 miljarder barns skolgång påverkas. Kvinnors rättigheter har försämrats ytterligare och klimathotet samt krig bidrar till rekordstort flyktingskap. Svält hotar 45 miljoner människor i 37 länder. Samtidigt har omvärldens vilja att hjälpa minskat, påpekar Annelie Börjesson. 

Årets humanitära FN-appell är 25 procent större än förra årets och berör 65 miljoner människor ytterligare. Den kommer samtidigt som diskussionen om Sveriges bistånd och stödet till FN pågår för fullt.  

Svenska FN-förbundet pekar på fördelarna med fortsatt starkt svenskt stöd till FN. 

– FN finns i nästan alla världens länder. Kärnstödet, som är medel till icke öronmärkta insatser, möjliggör för FN att bedriva både långsiktigt utvecklingsarbete och vara flexibelt i akuta humanitära situationer. Det gäller såväl i Ukraina som i andra kris- och konfliktområden. FN-arbetet bidrar till en säkrare och tryggare värld och till att ytterligare flyktingkatastrofer kan förebyggas. Mot denna bakgrund är det helt fel tid att skära i FN-biståndet som i stället borde öka, säger Annelie Börjesson. 

UN News: FN vädjar om 51,5 miljarder dollar till världens 230 miljoner mest utsatta

Ge en gåva

Genom att stödja våra projekt stödjer du arbetet för en bättre värld.

Stöd vårt arbete >

Senaste nytt

Världen måste hålla ihop för Ukraina

02 februari, 2023 / Nyheter

Svenska FN-förbundet riktar kritik mot två FN-experters uttalande om att låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS. Omvärlden måste fortsätta förmå Ryssland att upphöra med sitt brott mot FN-stadgan, säger förbundet.

Läs mer

Lyckat Agenda-2030 projekt i kommuner och regioner avslutas i förtid

30 januari, 2023 / Pressmeddelanden

Projektet Glokala Sverige avslutas i förtid på grund av minskad finansiering från Sida. Två tredjedelar av landets kommuner och samtliga regioner deltar i projektet.

Läs mer

Större framsteg när jämställdhet kopplas till klimatanpassning 

11 januari, 2023 / Världshorisont

Liberia är ett av många länder där den tidigare svenska regeringens feministiska utrikespolitik omvandlats till konkreta projekt. Martin Demmelmaier, medlem i FN-förbundet, var i våras i landet i tre månader och utförde fältstudier för både ett examensarbete och för Sveriges ambassad. Projektet undersökte hur feministisk utrikespolitik kan samverka med klimatresilient utveckling och resulterade i konkreta förslag för ambassadens arbete. 

Läs mer

Vi måste få besked om biståndspolitiken

10 januari, 2023 / Debattartiklar

Regeringen måste inleda en dialog med civilsamhället om hur vi tillsammans ska verka för effektivt, långsiktigt och transparent bistånd, skriver sjutton organisation i Svenska Dagbladet.

Läs mer

Gott nytt 1998!

28 december, 2022 / Blogg

Årsskifte och nyårsfestande stundar, men för oss fredsvänner måste 2022 sägas ha varit ett riktigt dåligt år. Jag tänker förstås på Putins folkrättsvidriga invasion av Ukraina, men också på många

Läs mer

Dags skrota BNP? Nya mått för välstånd behövs 

27 december, 2022 / Världshorisont

Miljö- och klimatkris parallellt med ökande fattigdom och social oro gör att BNP som mått på välstånd har spelat ut sin roll, menar många. Världshorisont har tittat närmare på några nya sätt att mäta.

Läs mer

FN och en världsordning i krig och fred

22 december, 2022 / Blogg

Kriget i Ukraina är det yttersta uttrycket för nödvändigheten att hålla fast vid den regelbaserade världsordningen, skriver Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, i en betraktelse över det gångna året.

Läs mer

6 700 namn mot Rysslands krig

21 december, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet lämnade på onsdagen en lista med över 6 700 namn mot kriget i Ukraina till Rysslands ambassad i Stockholm. Demonstrationerna utanför ambassaden har pågått hela året och återupptas den 11 januari.

Läs mer

Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission

15 december, 2022 / Nyheter

FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc har beslutat att dra in Irans medlemskap i FN:s kvinnokommission.

Läs mer