22 februari, 2022 / Nyheter

Putin måste respektera FN-stadgan

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands agerande i Ukraina och uppmanar president Putin att respektera FN-stadgan och folkrätten, upphöra med fientligheterna samt skydda civila.

Under tisdagsmorgonen ockuperade Ryssland, under falska förespeglingar och i samarbete med ryskstödda separatister, områden i Ukraina. Svenska FN-förbundet reagerar med bestörtning på den ryske presidenten Vladimir Putins aggression.

– President Putin skickar det han kallar fredsbevarande styrkor för att stoppa ett av honom påhittat folkmord. Det är ett avskyvärt agerande som står i strid med FN-stadgan och folkrätten. Vi fördömer det ryska agerandet och uppmanar Putin att respektera Ukrainas självständighet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

– Med fredsbevarande styrkor avses normalt insatser som vilar på FN-mandat eller annan gedigen folkrättslig grund. FN:s generalsekreterare António Guterres tydliggör att Ryssland kränker Ukrainas suveränitet och bryter mot FN-stadgan genom att erkänna utbrytarrepublikerna. Ryssland måste följa FN-chefens uppmaning att upphöra med våldshandlingarna, skydda civila och sträva efter en fredlig lösning på motsättningarna, säger Börjesson.

Säkerhetsrådet har i natt diskuterat utvecklingen i Ukraina. Svenska FN-förbundet välkomnar de starka internationella reaktionerna på det ryska agerandet.

– Att försvara det regelbaserade internationella systemet med FN i centrum är nu viktigare än någonsin, avslutar Annelie Börjesson.


Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer