fbpx
För många har pandemin inneburit stora utmaningar. Foto: Brandon Taylor/Unsplash
1 juni, 2021 / Nyheter

Pandemin hotar decenniers utvecklingsarbete

Ökad fattigdom, hunger och ojämlikhet är några av pandemins effekter, enligt en ny FN-rapport om arbetet med Agenda 2030. Ekonomisk tillbakagång, minskad handel och ökad arbetslöshet är andra exempel på att krisen hotar arbetet för hållbar utveckling.

Varje vår publicerar FN och generalsekreterare António Guterres en rapport om genomförandet av den globala planen för hållbar utveckling Agenda 2030. Trots att coronapandemins samlade effekter ännu är oklara konstaterar årets rapport att den har haft stor påverkan på flera områden.

Under förra året ökade för första gången på flera decennier antalet extremt fattiga i världen. Över 120 miljoner människor blev under 2020 återigen extremt fattiga och målet att utrota den extrema fattigdomen till 2030 förefaller i dag allt svårare att nå.

Tätt sammankopplat med den extrema fattigdomen är antalet människor som lider av hunger som också ökade kraftigt under 2020. Förutom att många har avlidit i sviterna av covid-19 har annan vård blivit eftersatt. Även på utbildningsområdet har pandemin inneburit stor tillbakagång och rapporten beskriver det som en generationskatastrof. Ett år efter pandemins utbrott möter fortfarande två av tre elever helt eller delvis nedstängda skolor och hänvisas till distansundervisning.

Redan innan pandemin gick jämställdhetsarbetet för långsamt för att delmålen under mål 5 om jämställdhet skulle nås till 2030. Pandemin har inneburit ökat våld i nära relationer och antalet barnäktenskap, som minskade med 15 procent mellan 2010-2020, riskerar att öka igen.

Trots socioekonomisk tillbakagång finns få tecken på att de miljö- och klimatrelaterade målen i Agenda 2030 har gagnats. Vattenförbrukningen har sedan lång tid ökat mer än befolkningsökningen och satsningarna på mer hållbara energisystem går för långsamt och riskerar att bromsas upp av den ekonomiska nedgången.

Vetenskapen har länge visat att ohållbar produktion och konsumtion ligger bakom de tre planetära kriserna; klimatkrisen, krisen för den biologiska mångfalden och krisen med våra föroreningar och att förändringar i våra konsumtionsmönster krävs för att klara av dem. Trots pandemin och kraftigt minskad mänsklig aktivitet under 2020 fortsatte utsläppen av växthusgaser att öka. För att klara av Parisavtalets mål måste de tvärtom minska med minst 45 procent till 2030 jämfört med utsläppen 2010.

Världen klarade inte heller av att nå de mål som satts till 2020 för att minska förlusten av biologisk mångfald. De marina ekosystemen hotas av föroreningar, försurning och uppvärmning vilket i sin tur hotar de tre miljarder människor som är beroende av haven för sin försörjning.

FN-rapporten går igenom samtliga globala mål och pekar på behovet av finansiering som efter den stora ekonomiska nedgången har minskat. Resurser behövs till den nödvändiga omställning som krävs för att nå en hållbar värld för alla där ingen lämnas utanför.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer