fbpx
15 april, 2016 / Nyheter

OROLIGT I SÖDRA KAUKASUS

Parterna i konflikten om Nagorno-Karabach måste upphöra med våldet och återgå till fredliga förhandlingar, säger Svenska FN-förbundet som samarbetar med flera systerorganisationer i regionen.

Den drygt tjugo år gamla konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien om enklaven Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Drygt 60 människor har dödats sedan stridigheter bröt ut i början av april, enligt flera medierapporter. FN, genom generalsekreterarens talesperson, och den så kallade Minskgruppen som sorterar under OSSE har uppmanat parterna att respektera vapenvilan och återgå till förhandlingsbordet.

– Parterna måste följa uppmaningarna från omvärlden. En militär upptrappning försämrar förutsättningarna för en fredlig lösning av konflikten och måste till varje pris undvikas. Ett fredsavtal är avgörande för långsiktig fred och stabilitet i regionen, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

FN-förbundet samarbetar med sina systerorganisationer i Armenien och Georgien i syfte att bland annat sammanföra ungdomar från regionen och därigenom bygga förtroende och förebygga konflikt.

Konflikten i Nagorno-Karabach har krävt 30 000 dödsoffer. Vapenvila råder officiellt sedan 1994.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer