fbpx
15 april, 2016 / Nyheter

OROLIGT I SÖDRA KAUKASUS

Parterna i konflikten om Nagorno-Karabach måste upphöra med våldet och återgå till fredliga förhandlingar, säger Svenska FN-förbundet som samarbetar med flera systerorganisationer i regionen.

Den drygt tjugo år gamla konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien om enklaven Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Drygt 60 människor har dödats sedan stridigheter bröt ut i början av april, enligt flera medierapporter. FN, genom generalsekreterarens talesperson, och den så kallade Minskgruppen som sorterar under OSSE har uppmanat parterna att respektera vapenvilan och återgå till förhandlingsbordet.

– Parterna måste följa uppmaningarna från omvärlden. En militär upptrappning försämrar förutsättningarna för en fredlig lösning av konflikten och måste till varje pris undvikas. Ett fredsavtal är avgörande för långsiktig fred och stabilitet i regionen, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

FN-förbundet samarbetar med sina systerorganisationer i Armenien och Georgien i syfte att bland annat sammanföra ungdomar från regionen och därigenom bygga förtroende och förebygga konflikt.

Konflikten i Nagorno-Karabach har krävt 30 000 dödsoffer. Vapenvila råder officiellt sedan 1994.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer