24 maj, 2017 / Nyheter

Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal

Tema för det senaste numret av Världshorisont är FN:s fredsinsatser.

Över hela världen finns i dag 130 000 personer i sexton FN-ledda fredsfrämjande insatser. Militärer, militärobservatörer och poliser genomför på marken de beslut som FN:s säkerhetsråd har fattat för att främja internationell fred och säkerhet.

Det nyutkomna numret av FN-förbundets medlemstidning Världshorisont har FN:s fredsinsatser som tema. I tidningen möter vi bland andra FN-svensken Bo Svärd som deltog i den första väpnade FN-styrkan, UNEF 1. Bo Svärd, som tjänstgjorde i bataljonen från november 1956 till maj 1957, ger oss en tillbakablick på av livet som FN-soldat.

I Världshorisont får vi som vanligt en gedigen bakgrund och åsikter om det aktuella temat. Vi möter också dagens svenska FN-soldater som tjänstgör i Mali. Den nye chefen för FN:s fredsfrämjande insatser, den tidigare franske ambassadören i Sverige Jean-Pierre Lacroix, berättar om sitt uppdrag. I sin krönika efterlyser FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic fler och bättre FN-soldater. I tidningen finns också ett faktablad om FN:s fredsinsatser genom åren.

FN-förbundet välkomnade nyligen att internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal har blivit svensk flaggdag. Läs mer om detta på FN:s hemsida.

Här kan du läsa eller ladda ner det senaste numret av Världshorisont.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer