4 oktober, 2024 / Nyheter

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor. Tidigare teman har handlat om flickors rättigheter, mångfald och inkludering samt nedrustning. Nu är vi glada att kunna presentera höstens engagemangspaket som fokuserar på klimaträttvisa. 

Varför klimaträttvisa? Genom historien har 23 av världens rikaste länder stått för mer än hälften av de globala utsläppen, men utvecklingsländerna drabbas hårdast av klimatförändringarna. Klimatkrisen förvärrar redan existerande ekonomiska och sociala klyftor, och gör marginaliserade grupper ännu mer sårbara. Effekterna av klimatförändringarna är ojämnt fördelade, både när det gäller de skador som uppstår och de resurser som krävs för att hantera dem. 

Klimaträttvisa handlar därför om att de länder och aktörer som har bidragit mest till klimatkrisen också måste bära det största ansvaret för att lösa den. Det innebär att minska utsläpp och finansiera omställning i fattigare länder och för samhällets mest utsatta grupper. Klimaträttvisa lyfter fram det etiska ansvaret att ta itu med klimatutmaningar med hänsyn till både historiska och nuvarande ojämlikheter. 

Vad ingår i engagemangspaketet? 

  • Sociala medier-kit: Bilder och material för att sprida budskapet om klimaträttvisa. 
  • Marknadsföringsaffisch: Affisch för att marknadsföra evenemang om klimaträttvisa. 
  • Aktivitetstips: Förslag på aktiviteter för lokalföreningar och elevföreningar att engagera sig i för klimaträttvisa. 
  • PPT-presentation om klimatförändringar: Med talarmanus för att underlätta framställningar och diskussioner. 
  • Pedagogiska övningar: Med fokus på hur flickors rättigheter påverkas av klimatförändringar. 
  • Namninsamling: Möjlighet att skriva under vårt Youth Policy Paper

Varför skapar vi engagemangspaket? Vi vill göra det enkelt för skolor, föreningar och medlemmar över hela Sverige att lära sig mer om och agera för klimaträttvisa. Det är vår övertygelse att ju fler som är informerade och engagerade, desto större är chanserna att vi tillsammans kan åstadkomma verklig förändring. 

Hur kan du bidra till klimaträttvisa? Tillsammans med ungdomsmedlemmar från FN-förbunden i Finland, Island och den estniska ungdomsorganisationen Sillamäe Lastekaitse Ühing har våra ungdomsambassadörer tagit fram ett Youth Policy Paper som kräver att världens ledare: 

  • upphör att använda fossila bränslen 
  • säkerställer mänskliga rättigheter och meningsfullt deltagande för utsatta grupper 
  • investerar i förebyggande åtgärder och anpassning 
  • erkänner den ojämlika påverkan av klimatförändringarna. 

Policydokumentet kommer att lämnas över till den svenska delegationen inför COP 29. Läs hela policydokumentet och skriv under för att stödja vår kamp för klimaträttvisa här: fn.se/klimatrattvisa

Tillsammans kan vi skapa en mer rättvis och hållbar framtid! 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer