fbpx
31 januari, 2024 / Nyheter

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Inför Svenska FN-förbundets kongress den 1-2 juni i Eskilstuna har förbundsordförande Annelie Börjesson meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval.

– Jag har varit engagerad i FN-rörelsen sedan 2006 och haft tolv givande och lärorika år i förbundsstyrelsen. Att under de två senaste mandatperioderna ha fått förtroendet att leda och representera förbundet är det mest hedervärda uppdrag jag kan tänka mig. Jag är stolt över hur jag tillsammans med styrelsen och kansliet har navigerat genom utmanande tider med pandemi, försämrat omvärldsläge och förändrade ekonomiska förutsättningar. 2025 är en brytpunkt för den omställningsfas förbundet går igenom, och då vi har kongress vart tredje år är det nu tillfälle att öppna upp för nya perspektiv och nya krafter, säger Annelie Börjesson.

FN-rörelsen och personalen vid förbundskansliet informerades på onsdagen.

– Jag har fyra månader kvar med mycket på agendan, men vill redan nu rikta ett varmt tack till den svenska FN-rörelsen, styrelsen, förbundskansliet och de många personer och organisationer jag under åren haft förmånen att samarbeta med. Jag är tacksam för denna tid och kommer som medlem att följa FN-förbundet i dess viktiga verksamhet. Särskilt varmt om hjärtat ligger fortsatt FN som världens viktigaste mötesplats och verktyg, betydelsen av FN-rörelsen, flickors och kvinnors rättigheter och Agenda 2030. Tillsammans är ett nyckelord, och jag hoppas att även framgent arbeta vidare med dessa frågor, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson har varit FN-förbundets ordförande sedan 2018.

Information om Svenska FN-förbundets kongress samt instruktion för nomineringar till förbundsstyrelsen finns på kongressens hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer