fbpx
31 januari, 2024 / Nyheter

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Inför Svenska FN-förbundets kongress den 1-2 juni i Eskilstuna har förbundsordförande Annelie Börjesson meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval.

– Jag har varit engagerad i FN-rörelsen sedan 2006 och haft tolv givande och lärorika år i förbundsstyrelsen. Att under de två senaste mandatperioderna ha fått förtroendet att leda och representera förbundet är det mest hedervärda uppdrag jag kan tänka mig. Jag är stolt över hur jag tillsammans med styrelsen och kansliet har navigerat genom utmanande tider med pandemi, försämrat omvärldsläge och förändrade ekonomiska förutsättningar. 2025 är en brytpunkt för den omställningsfas förbundet går igenom, och då vi har kongress vart tredje år är det nu tillfälle att öppna upp för nya perspektiv och nya krafter, säger Annelie Börjesson.

FN-rörelsen och personalen vid förbundskansliet informerades på onsdagen.

– Jag har fyra månader kvar med mycket på agendan, men vill redan nu rikta ett varmt tack till den svenska FN-rörelsen, styrelsen, förbundskansliet och de många personer och organisationer jag under åren haft förmånen att samarbeta med. Jag är tacksam för denna tid och kommer som medlem att följa FN-förbundet i dess viktiga verksamhet. Särskilt varmt om hjärtat ligger fortsatt FN som världens viktigaste mötesplats och verktyg, betydelsen av FN-rörelsen, flickors och kvinnors rättigheter och Agenda 2030. Tillsammans är ett nyckelord, och jag hoppas att även framgent arbeta vidare med dessa frågor, säger Annelie Börjesson.

Annelie Börjesson har varit FN-förbundets ordförande sedan 2018.

Information om Svenska FN-förbundets kongress samt instruktion för nomineringar till förbundsstyrelsen finns på kongressens hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer