fbpx
14 december, 2017 / Nyheter

Ny rapport: Konflikter orsakar stort antal minoffer

För andra året ökar antalet minoffer på grund av konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen, visar Landmine Monitor 2017 som också uppmärksammar Svenska FN-förbundets projekt Minor.

Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor, ICBL, står bakom den årliga rapporten Landmine Monitor som har publicerats sedan 1998. Rapporten ger en övergripande bild av den globala minsituationen och innehåller statistik över användning, produktion och lagerhållning av minor i länder över hela världen. Den innehåller också uppgifter om minröjning, dödsfall och stöd till minoffer. Svenska FN-förbundet är den mest aktiva svenska organisationen i ICBL.

2017 års rapport lanseras i dag den 14 december. Den visar att antalet offer för personminor har ökat för andra året i rad i de väpnade konflikterna i Afghanistan, Libyen, Ukraina och Jemen.

– Det visar att fler länder måste ansluta sig till Ottawa-konventionen mot personminor och att stödet till minoffer måste öka, säger Loren Persi som är en av redaktörerna för Landmine Report 2017.

Minst 2 089 personer dödades av minor eller andra explosiva lämningar under 2016, enligt Landmine Report. Dessutom skadades omkring 6 500. Det är de högsta siffrorna sedan 1999. Nästan fyra av fem som drabbades av minor (78 procent) var civila. Antalet drabbade barn var rekordstort under 2016.

Det globala stödet till minhantering, som omfattar bland annat minröjning och stöd till minoffer, ökade under 2016 med 21,7 procent, från 394 miljoner dollar till 479,5 miljoner dollar. Sverige ökade sitt minrelaterade bistånd från 6,1 till 6,5 miljoner dollar.

– Det är positivt att Sverige ökar sitt bistånd men nivån är fortfarande mindre än hälften av de 14,1 miljoner dollar som avsattes 2012, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

I rapporten omnämns Svenska FN-förbundet som en av fyra institutioner som vid sidan av stater bidrar finansiellt till arbetet mot minor.

– Det är bra att även frivilligorganisationers bidrag uppmärksammas i Landmine Monitor. Behovet av stöd till minhantering är fortfarande stort, inte minst i det konfliktdrabbade Demokratiska republiken Kongo dit Svenska FN-förbundets minstöd går, säger Aleksander Gabelic.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets julkampanj ”Under ytan” som samlar pengar till FN:s minröjningsorganisation Unmas. Gå in på vår kampanjsida!

Landmine Monitor 2017 redogör för kalenderåret 2016. Uppgifter fram till november 2017 har tagits med när det varit möjligt. Hela rapporten och ett pressmeddelande finns på ICBL:s webbplats.

Svenska FN-förbundet är medlem i Internationella koalitionen för ett förbud mot personminor. FN-förbundet var också med och drev fram det internationella förbudet mot personminor, Ottawa-konventionen från 1997. Den 4 december uppmärksammades 20-årsdagen av Ottawa-konventionen världen över.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer