fbpx
Sadako står som staty i fredsparken i Hiroshima. Foto: Narongsak Nagadhana/Mostphotos
4 augusti, 2020 / Nyheter

Minnesdag – 75 år sedan Hiroshima

Vi uppmärksammar den 6 augusti minnesdagen för offren för atombomberna över Hiroshima och Nagasaki med webbinarium, tranvikning och aktiviteter i hela landet.

Torsdagen den 6 augusti är det 75 år sedan atombomben fälldes över Hiroshima. Tre dagar senare bombades även Nagasaki. Hundratusentals människor dog och världen förändrades i ett ögonblick. Vi måste se till att dessa fruktansvärda vapen aldrig kan användas igen. Nedrustning av kärnvapen är en av FN-förbundets viktigaste frågor.

Inför denna speciella minnesdag finns en rad sätt att uppmärksamma de som drabbades av atombomben och ställa krav på nedrustning. Nedan följer några exempel på saker du kan göra och delta i.

Tagga en trana!

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är drivande i en kampanj som också vi i Svenska FN-förbundet (som har Svenska Freds som ansluten riksorganisation) stödjer tillsammans med ett par andra folkrörelser.

Kampanjen handlar om att vika en trana och posta den på dina sociala medier.

Så här gör du:

Så här gör du:
1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Titta på Svenska freds instruktionsfilm här nedan. Du kan också ta del av en
bildbeskrivning av hur du ska vika för att forma en trana, genom att klicka här.

2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.
3) Den 6 augusti samlar Svenska Freds alla taggade tranor i en stor digital manifestation, men kampanjen pågår också över minnesdagen över Nagasakibombningen 9 augusti.

Seminarium på webben om kärnvapennedrustning

Svenska FN-förbundet arrangerar tillsammans med Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen ett internationellt samtal på Zoom om de humanitära konsekvenserna av kärnvapenbruk, vikten av FN:s kärnvapenförbud samt andra delfrågor på nedrustningsagendan, såsom no-first-use policies och avskaffandet av nuclear sharing arrangements.

Talare under seminariet är:

  • Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet
  • Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
  • Åsa Lindström, Svenska läkare mot kärnvapen
  • Dr Tytti Erästö, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut
  • Dr Moritz Kütt, Institute for Peace Research and Security Policy vid universitetet i Hamburg (IFSH)

Torsdag 6 augusti klockan 15.00 – 16.30

Seminariet kommer att ske via videokonferensverktyget Zoom. Deltagare kommer att få ett bekräftelsemejl med en länk till mötet.

Registrera dig här.
Seminariet är på engelska

Lokala aktiviteter

Falun
Falu FN-förening arrangerar filmvisning av Atomen i mänsklighetens tjänst. Visningen är på biografen Falan i Falun den 6 augusti klockan 18.00 Klicka här för att läsa mer.

Helsingborg
Helsingborgs FN-förening arrangerar en onlineföreläsning redan kvällen före Hiroshimadagen, 5 augusti, kl 18.30. Föreläsare är FN-förbundets rådgivare för freds- och nedrustningsfrågor Jens Petersson som efter en historisk överblick landar i arbetet för tillkomsten av FN:s kärnvapenförbud och andra viktiga frågor på nedrustningsagendan. Öppet för alla, oavsett bostadsort. Klicka här för att läsa mer.

Uddevalla
Uddevalla FN-förening arrangerar 6-8 augusti en utställning vid Bäveån för att visa konsekvenserna av kärnvapen och behoven av nedrustning. Utställningen går också att se digitalt. Klicka här för att läsa mer.

Varberg
Varbergs FN-förening gör bland annat en insats i tranvikningskampanjen som nämns ovan och samlar barn och ungdomar till workshops om hur man viker. Klicka här för att läsa mer.

Örnsköldsvik
Örnsköldsviks FN-förening arrangerar en träff på Stora Torget med musik, bokbord och tal. Klicka här för att läsa mer

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer