fbpx
Alla har inte tillgång till mensskydd. Foto: Unsplash
28 maj, 2019 / Nyheter

Mens – ett trauma för många flickor

För miljoner flickor är mens förenat med stigmatisering, tabun och hälsoproblem. Vår handläggare Pernilla berättar om hur FN-förbundet stödjer världens flickor.

Att få tag på mensskydd är bara en av många utmaningar för miljoner flickor världen över. Mens är på många håll förknippat med stigmatisering, tabun och hälsoproblem.

På internationella mensdagen den 28 maj berättar Svenska FN-förbundets handläggare Pernilla Bergström om hur FN-förbundet stödjer arbetet för att underlätta för flickor.

– Mens rör många aspekter av förbundets arbete – från vårt generella arbete för flickors och kvinnors rättigheter via jämställdhets- och utbildningsmålen i Agenda 2030 till specifika frågor som rör säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter. Därför uppmärksammar vi internationella mensdagen, säger Pernilla.

En myt kring mens är att kvinnor och flickor har lägre kapacitet på grund av mens. Därmed går de miste om olika möjligheter vilket förstärker ojämlikheter mellan könen. Trots att Pernilla har arbetat länge för flickors rättigheter slås hon av hur stora problemen fortfarande är.

– Problemen kvarstår på grund av tystnadskultur kring mens i den rika världen och bland annat bristande tillgång till rent vatten och sanitet i fattiga länder. Världen borde ha kommit längre vid det här laget. Som så ofta är utbildning och upplysning nycklar till kunskap, säger Pernilla.

Flickor anses i många samhällen vara redo för giftermål och barnafödande när de får sin första menstruation. Könsstympning kan få förödande följder i samband med mens. Svenska FN-förbundets projekt Flicka syftar till att motverka just bland annat barnäktenskap och könsstympning. En del av projektet är att dela ut bindor till flickorna för att se till att de kan gå i skolan även de dagar de har mens.

–  Att ha mens är ett trauma för miljoner könsstympade flickor och kvinnor. Att få samhällen att upphöra med könsstympning – som FN gör med framgång i bland annat norra Etiopien – är en av de viktigaste insatserna för att ge flickor möjlighet till ett aktivt liv med både lek och skolgång, säger Pernilla.

Internationella mensdagen instiftades 2014 som ett led i att få bort tabun som är förknippade med mens. Datumet valdes mot bakgrund av att en menstruationscykel i regel är 28 dagar. Månaden maj är den femte på året och menstruationen brukar vara i fem dagar.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer