fbpx
Foto: Lukasz Radziejewski, Unsplash.
1 mars, 2024 / Nyheter

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner av beslutade 82 miljoner euro till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Därtill fördelas 68 miljoner euro via andra organisationer.

Svenska FN-förbundet kräver att Sverige följer EU:s exempel.

– Sveriges regering måste betala ut de Sida-pengar som har frysts. UNRWA-anställda som är under utredning för misstänkta terrorkontakter ska ställas till svars om de har begått oegentligheter eller brott, men att dra in hela stödet på grund av ett dussintal individers eventuella handlingar är inte rimligt, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet påminner om utslaget i Internationella domstolen för en månad sedan.

– Domstolen säger i sitt preliminära utslag att Israel måste medverka till att humanitärt bistånd når Gaza. Andra länder, inklusive Sverige, har ett ansvar att inte förhindra att domstolens utslag förverkligas, säger Annelie Börjesson.

Den humanitära situationen i Gaza förvärras nu snabbt. FN:s högkommissarie Volker Türk redogjorde för MR-kontorets bedömning av läget vid ett möte med säkerhetsrådet tidigare i veckan. WFP:s vice chef, svenske Carl Skau, varnade rådsmedlemmarna för att över en halv miljon Gazabor riskerar svält om inte åtgärder vidtas.

FN har upprepade gånger krävt humanitär vapenvila i Gaza, tillträde för biståndsorganisationer och att gisslan släpps. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt uppgifterna i veckan om att civila ska ha dödats och skadats i väntan på mathjälp.

UNRWA reagerade omedelbart på anklagelserna om terrorkontakter och avskedade flera medarbetare. Två utredningar om misstänkta terrorkontakter – en intern FN-utredning och en extern utredning under ledning av Frankrikes tidigare utrikesminister – pågår. Resultatet av utredningarna väntas senare under våren.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer