fbpx
FN-chefen António Guterres möter journalister på väg från Rafah vid gränsövergången mellan Gaza och Egypten. Foto: UN Photo.
5 februari, 2024 / Nyheter

Israel måste lyssna på omvärlden


I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Den 7 februari har fyra månader förflutit sedan den palestinska terrororganisationen Hamas genomförde en blodig attack mot civila israeler, dödade 1 200 personer och tog över 200 som gisslan. Sedan dess har enligt hälsomyndigheterna i Gaza fler än 25 000 civila palestinier dödats i ett oproportionerligt israeliskt vedergällningskrig.

FN har vid flera tillfällen kritiserat den israeliska krigföringen. Det gäller bland annat attacker mot flyktingläger, sjukhus och skolor och order att massevakuera palestinier till de södra delarna av Gaza.

Svenska FN-förbundet har sedan Gazakriget utbröt pekat på de principer som FN-ledningen har framhållit: skydd för civila, humanitärt tillträde, frisläppande av gisslan samt humanitär vapenvila. Det stora antalet dödade civila och den svåra humanitära situationen understryker vikten av att parterna lyssnar på FN, menar förbundsordförande Annelie Börjesson.

– Människorna i Gaza lever i en verklighet där de humanitära förhållandena är helt fruktansvärda. FN:s livsmedelsprogram larmar om hunger och svält, sjukdomar breder ut sig, förstörelsen är enorm och det råder brist på det mesta. De civila drabbas på ett sätt som vare sig är proportionerligt eller förenligt med krigets lagar. Israel måste lyssna på den massiva kritiken från FN och medlemsländerna, säger Börjesson.

Såväl FN:s generalsekreterare António Guterres som företrädare för FN:s kontor för mänskliga rättigheter och flera humanitära FN-organisationer har under senare tid skärpt tonen mot Israel. FN-ledningen och flera medlemsländer kräver ett slut på kriget, ett självständigt och fritt Palestina och återgång till principen om en tvåstatslösning där både israeler och palestinier lever inom säkra och erkända gränser.

Internationella domstolen lämnade den 26 januari en första bedömning i en pågående rättstvist mellan Sydafrika och Israel. I ett uttalade sägs att palestinierna har rätt att skyddas från folkmordshandlingar och uppmanar Israel att vidta alla åtgärder som står i dess makt för att förebygga sådana handlingar. Även domstolen uppmanar Israel att medge humanitärt tillträde för hjälporganisationer.

Parallellt håller Internationella brottmålsdomstolen ICC ett vakande öga på misstänkta krigsbrott som har begåtts av båda parterna i konflikten.

Svenska FN-förbundet välkomnar FN:s agerande efter uppgifter om att enskilda medarbetare vid FN:s Palestinaorganisation UNRWA ska ha haft kontakter med Hamas i anslutning till terrorattacken den 7 oktober.

– Det är nödvändigt och välkommet att FN avskedar UNRWA-anställda som haft terrorkontakter samt utreder och åtalar misstänkta. Samtidigt måste UNRWA kunna fortsätta sitt humanitära arbete i det utdragna kriget – tusentals anställda och miljoner behövande ska inte straffas för att ett litet antal individer agerar förkastligt, avslutar Annelie Börjesson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Nya utmaningar för FN-förbundets ordförande

31 januari, 2024 / Nyheter

Efter sammanlagt tolv år i Svenska FN-förbundets styrelse meddelar ordförande Annelie Börjesson att hon inte ställer upp för omval vid sommarens kongress.

Läs mer