Koll & kommentar
Foto: Tim Marshall, Unsplash
28 maj, 2018 / Nyheter

Internationella mensdagen: Mens är fortfarande tabu

På internationella mensdagen uppmärksammar vi vikten av att släppa tabun kring mens och att ge världens kvinnor tillgång till mensskydd, toaletter och rent vatten.

Mens har varit, och är fortfarande på många platser, en känslig fråga förknippad med skam trots att runt 800 miljoner kvinnor har mens varje dag.

För många kvinnor som lever i länder där mens fortfarande ses som skamligt är det särskilt komplicerat när mensen kommer. Eftersom det är tabu att prata om mens är det många flickor som står helt oförberedda när de får sin första mens. De vet helt enkelt inte vad som sker med deras kroppar.

På vissa platser isoleras till och med kvinnor under sin menstruation eftersom de anses vara orena. Men det finns även hinder i vardagen som gör det särskilt svårt för många som har mens. Här listar vi tre viktiga punkter som måste lyftas för att kvinnor ska kunna menstruera säkert.

1. Brist på mensskydd

Majoriteten av världens kvinnor har inte tillgång till den typ av bindor och tamponger som vi tar för givet att vi kan köpa i affären. I stället används bland annat tygstycken och löv. Ohygieniska skydd ökar risken för att kvinnorna ska drabbas av infektioner.

2. Brist på toaletter och rent vatten

I många låginkomstländer finns inte hygieniska toaletter att tillgå. Rent vatten är en annan bristvara på många platser. Detta gör det svårt för den som har mens att sköta sin hygien. Även i många skolor saknas toaletter vilket gör att flickor tvingas att stanna hemma och missar viktig skolgång när de har mens.

3. Hinder för utbildning och inkomst

Att menstruation hindrar kvinnor från att utbilda sig och utföra ett arbete bidrar förstås negativt till hela samhället. Det gör även sjukdomar och infektioner som kvinnorna drabbas av på grund av brist på säkra mensskydd.

Initiativet till internationella mensdagen kommer ursprungligen från organisationen WASH United. Att vi uppmärksammar mens just den 28 maj beror på att maj är årets femte månad och att kvinnor i snitt har mens fem dagar i månaden. 28 representerar antalet dagar i en genomsnittlig menscykel.

Sedan tidigare samarbetar vi med Apoteksgruppen som genom sin kampanj ”Hej snippan” vill stärka kvinnors rätt till välbefinnande världen över.

Könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Genom projektet Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och könsstympning i samhällen i Afarregionen i Etiopien. I senaste numret av vår tidning Världshorisont kan du läsa mer om vårt arbete för flickors rättigheter.

Källa: UNFPA och Wateraid

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer