Foto: Tim Marshall, Unsplash
28 maj, 2018 / Nyheter

Internationella mensdagen: Mens är fortfarande tabu

På internationella mensdagen uppmärksammar vi vikten av att släppa tabun kring mens och att ge världens kvinnor tillgång till mensskydd, toaletter och rent vatten.

Mens har varit, och är fortfarande på många platser, en känslig fråga förknippad med skam trots att runt 800 miljoner kvinnor har mens varje dag.

För många kvinnor som lever i länder där mens fortfarande ses som skamligt är det särskilt komplicerat när mensen kommer. Eftersom det är tabu att prata om mens är det många flickor som står helt oförberedda när de får sin första mens. De vet helt enkelt inte vad som sker med deras kroppar.

På vissa platser isoleras till och med kvinnor under sin menstruation eftersom de anses vara orena. Men det finns även hinder i vardagen som gör det särskilt svårt för många som har mens. Här listar vi tre viktiga punkter som måste lyftas för att kvinnor ska kunna menstruera säkert.

1. Brist på mensskydd

Majoriteten av världens kvinnor har inte tillgång till den typ av bindor och tamponger som vi tar för givet att vi kan köpa i affären. I stället används bland annat tygstycken och löv. Ohygieniska skydd ökar risken för att kvinnorna ska drabbas av infektioner.

2. Brist på toaletter och rent vatten

I många låginkomstländer finns inte hygieniska toaletter att tillgå. Rent vatten är en annan bristvara på många platser. Detta gör det svårt för den som har mens att sköta sin hygien. Även i många skolor saknas toaletter vilket gör att flickor tvingas att stanna hemma och missar viktig skolgång när de har mens.

3. Hinder för utbildning och inkomst

Att menstruation hindrar kvinnor från att utbilda sig och utföra ett arbete bidrar förstås negativt till hela samhället. Det gör även sjukdomar och infektioner som kvinnorna drabbas av på grund av brist på säkra mensskydd.

Initiativet till internationella mensdagen kommer ursprungligen från organisationen WASH United. Att vi uppmärksammar mens just den 28 maj beror på att maj är årets femte månad och att kvinnor i snitt har mens fem dagar i månaden. 28 representerar antalet dagar i en genomsnittlig menscykel.

Sedan tidigare samarbetar vi med Apoteksgruppen som genom sin kampanj ”Hej snippan” vill stärka kvinnors rätt till välbefinnande världen över.

Könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Genom projektet Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och könsstympning i samhällen i Afarregionen i Etiopien. I senaste numret av vår tidning Världshorisont kan du läsa mer om vårt arbete för flickors rättigheter.

Källa: UNFPA och Wateraid

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer