fbpx
Foto: Tim Marshall, Unsplash
28 maj, 2018 / Nyheter

Internationella mensdagen: Mens är fortfarande tabu

På internationella mensdagen uppmärksammar vi vikten av att släppa tabun kring mens och att ge världens kvinnor tillgång till mensskydd, toaletter och rent vatten.

Mens har varit, och är fortfarande på många platser, en känslig fråga förknippad med skam trots att runt 800 miljoner kvinnor har mens varje dag.

För många kvinnor som lever i länder där mens fortfarande ses som skamligt är det särskilt komplicerat när mensen kommer. Eftersom det är tabu att prata om mens är det många flickor som står helt oförberedda när de får sin första mens. De vet helt enkelt inte vad som sker med deras kroppar.

På vissa platser isoleras till och med kvinnor under sin menstruation eftersom de anses vara orena. Men det finns även hinder i vardagen som gör det särskilt svårt för många som har mens. Här listar vi tre viktiga punkter som måste lyftas för att kvinnor ska kunna menstruera säkert.

1. Brist på mensskydd

Majoriteten av världens kvinnor har inte tillgång till den typ av bindor och tamponger som vi tar för givet att vi kan köpa i affären. I stället används bland annat tygstycken och löv. Ohygieniska skydd ökar risken för att kvinnorna ska drabbas av infektioner.

2. Brist på toaletter och rent vatten

I många låginkomstländer finns inte hygieniska toaletter att tillgå. Rent vatten är en annan bristvara på många platser. Detta gör det svårt för den som har mens att sköta sin hygien. Även i många skolor saknas toaletter vilket gör att flickor tvingas att stanna hemma och missar viktig skolgång när de har mens.

3. Hinder för utbildning och inkomst

Att menstruation hindrar kvinnor från att utbilda sig och utföra ett arbete bidrar förstås negativt till hela samhället. Det gör även sjukdomar och infektioner som kvinnorna drabbas av på grund av brist på säkra mensskydd.

Initiativet till internationella mensdagen kommer ursprungligen från organisationen WASH United. Att vi uppmärksammar mens just den 28 maj beror på att maj är årets femte månad och att kvinnor i snitt har mens fem dagar i månaden. 28 representerar antalet dagar i en genomsnittlig menscykel.

Sedan tidigare samarbetar vi med Apoteksgruppen som genom sin kampanj ”Hej snippan” vill stärka kvinnors rätt till välbefinnande världen över.

Könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Genom projektet Flicka arbetar vi för att förhindra barnäktenskap och könsstympning i samhällen i Afarregionen i Etiopien. I senaste numret av vår tidning Världshorisont kan du läsa mer om vårt arbete för flickors rättigheter.

Källa: UNFPA och Wateraid

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer

Barnäktenskap drabbar flickor i krig och konflikt 

12 oktober, 2024 / Nyheter

Kvinnor och flickor hör till dem som drabbas hårdast av krig och konflikter, där ojämlikheten mellan könen ofta förvärras.   En ny rapport från det globala nätverket Girls not Brides om

Läs mer

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer