fbpx
I år hade UNg-konferensen över hundra anmälda deltagare. Foto: Anja Magnusson
8 maj, 2024 / Nyheter

UNg-konferens med internationellt fokus

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Under fredagen fick deltagarna lära känna varandra bättre genom samarbetsövningar. Foto: Anja Magnusson

Fredagen den 26 april samlades deltagarna på Kärsögården i Stockholm där de skulle spendera helgen på FN-förbundets årliga UNg-konferens med temat mångfald och inkludering. I år hade konferensen ett internationellt fokus då Erasmusdeltagare från sju olika FN-förbund var inbjudna.

Helgen rivstartades direkt med workshops och föreläsningar, dels av representanter från samiska riksförbundet och fonden för mänskliga rättigheter. Klockan 19 på fredagskvällen samlades ungdomarna för att skriva och gå igenom sina öppningstal till rollspelet nästkommande dag. Fokuset hos delegationerna var nu påtagligt, vissa var erfarna rollspelare medan det för andra var första gången de skulle ställa sig vid talarpodiet och hålla ett öppningstal. 

FN-rollspel med fokus på klimat

På lördagen stod FN-rollspel med temat klimat i fokus. Ungdomarna iklädda kavajer och skjortor skulle i sina delegationer samarbeta för att få igenom sina resolutioner. De höll i sina öppningstal och sedan var det direkt dags för en förmiddag full av lobbying.

“Breaking news, breaking news!”, pressen stormar in i rummet där delegaterna diskuterar resolutioner. Ny information har inkommit och alla länder har nu 15 minuter på sig att förbereda ett uttalande om den rådande situationen.

Efter Lobbying och oväntade inspel från pressgruppen var det dags för förhandlingar.

Lördagens rollspel var en stor del av helgen, många av deltagarna hade förberett sig innan konferensen. Foto: Anja Magnusson

– Rollspelet var legendariskt, säger Bilal Abukar som går på FN-skolan Nyköpings Gymnasium.

Han var väldigt nöjd med helgen och vill uppmuntra andra att delta nästa år. Förutom rollspel, workshops och föreläsningar kunde ungdomarna också delta vid olika kvällsaktiviteter som FN-förbundets egen version av “på spåret” eller dans vid lägerelden.

– Det fanns så många saker att göra och jag lärde mig att det är väldigt lätt att skaffa vänner, säger Bilal Abukar.

Sista dagen

På söndagen höll Erasmusdeltagarna i workshops och representanter från UN Women Sverige och UNHCR höll i föreläsningar.

– Det var roligt att de hade så många frågor och så många bra frågor, säger Nannie Sköld, Kommunikationsassistent på UNHCR.

Vanessa Artilles var en av deltagarna under helgen, hon går på FN-skolan, ISSR, Internationella skolan i stockholms regionen.

– Jag tar med mig mycket ny kunskap från föreläsningarna, säger hon.

Det internationella fokuset möjliggjorde olika perspektiv vilket även gick i linje med helgens tema, mångfald och inkludering.

En lyckad helg

– Helgen har varit jättebra, väldigt inkluderande för internationella studenter, det är en rolig miljö och jag har träffat vänner för livet, säger Vanessa Artilles.

Deltagarna var nöjda efter helgen. Foto: Anja Magnusson

FN-skolor blandades med föreningsaktiva under konferensen som var ett bra tillfälle att skaffa nya vänner med gemensamma intressen.

– Jag har lärt känna så många olika människor från olika föreningar runtom i Sverige och även från andra länder, säger Matilda Lindhe Stille, som var en del av FN-förbundets referensgrupp och hjälpte till under helgen.

Helgen kan enligt deltagarna sammanfattas i många skratt, ny kunskap och nya vänner.

– Jag kommer att sprida kunskap om mångfald och inkludering vidare, avslutar Vanessa Artilles.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer