FN:s fredsbevarande styrkor patrullerar. Foto: UN Photo/Isaac Billy
19 augusti, 2019 / Nyheter

Hopp om fred och rättvisa i Sudan

Fredsavtalet i Sudan ger hopp för befolkningen i det krigshärjade landet. Nu måste ansvariga för den långvariga konflikten ställas till svars.

FN:s särskilde rådgivare för Sudan Nicholas Haysom välkomnade i helgen utvecklingen i landet som efter decennier av konflikt och hårdfört militärstyre nu har fått ett fredsavtal. I helgen undertecknades en politisk överenskommelse som innebär att landet ska övergå till en civilledd regering inom en treårsperiod.

Svenska FN-förbundet välkomnar utvecklingen.

– Förhoppningsvis ser vi nu slutet på trettio års diktatur och blodig konflikt i Sudan. Landets diktator Omar al-Bashir har inte bara misslyckats att skydda sin befolkning från övergrepp utan har också själv varit drivande. En ny ledning för Sudan måste överlämna al-Bashir till internationella brottmålsdomstolen ICC, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sudan ska under övergångstiden styras av ett civilt-militärt övergångsråd. Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika, har enligt nyhetsrapporter nominerats till uppdraget som landets nästa premiärminister.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Vägen till demokrati – en dans på rosor?

18 september, 2019 / Blogg

Vår praktikant Åsa är framme i Georgien och tar intryck av historier från förr och dagens utveckling i en ung demokrati.

Läs mer

Fem toppmöten om hållbarhet inleder FN-året

17 september, 2019 / Nyheter

Nu startar FN-året i New York! Så här följer du det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling, den allmänna debatten och de fem toppmötena om hållbarhet.

Läs mer

Temadag mot kärnvapen i Dalarna

16 september, 2019 / Nyheter

Annelie Börjesson berättar om Svenska FN-förbundets arbete mot kärnvapen i samband med att Beatrice Fihn, ledare för Nobelprisvinnande Ican, besöker Dalarna den 17 september.

Läs mer

FN-höst med globala målen i fokus

16 september, 2019 / Blogg

FN är den arena där hållbarhetsfrågorna och andra ödesfrågor måste hanteras – nu och under en lång rad år framöver, skriver Petra Hallebrant på FN-bloggen.

Läs mer

Första veckan i mitt nya land

13 september, 2019 / Blogg

Vår praktikant Linn är på plats i Tanzania och har redan träffat en potentiell framtida generalsekreterare för FN.

Läs mer

Organisationer kräver stark MR-institution

12 september, 2019 / Nyheter

I ett öppet brev till regeringen Löfven kräver femton organisationer att den utlovade institutionen för mänskliga rättigheter ges tillräckliga resurser för att effektivt kunna utföra sitt uppdrag.

Läs mer

Välkommen satsning mot rasism och hat

12 september, 2019 / Blogg

Vår ordförande Annelie Börjesson bloggar och välkomnar regeringens stora satsning mot rasism och för HBTQ-personers rättigheter.

Läs mer

Håll öppet för kärnvapenförbud, Linde!

10 september, 2019 / Pressmeddelanden

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde bör i likhet med sin företrädare hålla öppet för att ompröva beslutet att ställa sig utanför FN:s kärnvapenförbud, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Höstens praktikanter på plats i Tanzania, Armenien och Georgien

09 september, 2019 / Nyheter

Våra internationella praktikanter Linn Lövgren, Fredrika Sweno, Erika Olsson och Åsa Setterquist har nu påbörjat sina praktiker hos våra systerförbund i respektive land.

Läs mer