FN:s fredsbevarande styrkor patrullerar. Foto: UN Photo/Isaac Billy
19 augusti, 2019 / Nyheter

Hopp om fred och rättvisa i Sudan

Fredsavtalet i Sudan ger hopp för befolkningen i det krigshärjade landet. Nu måste ansvariga för den långvariga konflikten ställas till svars.

FN:s särskilde rådgivare för Sudan Nicholas Haysom välkomnade i helgen utvecklingen i landet som efter decennier av konflikt och hårdfört militärstyre nu har fått ett fredsavtal. I helgen undertecknades en politisk överenskommelse som innebär att landet ska övergå till en civilledd regering inom en treårsperiod.

Svenska FN-förbundet välkomnar utvecklingen.

– Förhoppningsvis ser vi nu slutet på trettio års diktatur och blodig konflikt i Sudan. Landets diktator Omar al-Bashir har inte bara misslyckats att skydda sin befolkning från övergrepp utan har också själv varit drivande. En ny ledning för Sudan måste överlämna al-Bashir till internationella brottmålsdomstolen ICC, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sudan ska under övergångstiden styras av ett civilt-militärt övergångsråd. Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika, har enligt nyhetsrapporter nominerats till uppdraget som landets nästa premiärminister.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mitt nya land och en inspirerande kollega

21 februari, 2020 / Blogg

Vår praktikant Orfeas har landat i Tanzania och slängts direkt in i arbetet med de globala målen. En kollega som särskilt inspirerat är Godfrida som brinner för jämställdhet.

Läs mer

”Sverige kan spela viktig roll för samsyn i FN”

20 februari, 2020 / Världshorisont

Anna Karin Eneströms är Sveriges nya FN-ambassadör. Efter många års arbete med multilaterala frågor utsågs hon nyligen till chef för Sveriges ständiga representation i FN i New York.

Läs mer

Folkvalda besökte FN i Köpenhamn

14 februari, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet och riksdagens FN-nätverk besökte nyligen en rad organisationer i FN-staden i Köpenhamn.

Läs mer

Internationella praktikanter i Georgien och Tanzania i vår

12 februari, 2020 / Nyheter

Årets internationella praktikanter spenderar våren i Georgien och Tanzania. De ska bidra till våra systerorganisationers arbete för bland annat demokrati och de globala målen.

Läs mer

35 686 namn mot kärnvapen till Ann Linde

11 februari, 2020 / Pressmeddelanden

Fem organisationer överlämnar på tisdagen 35 686 namnunderskrifter till stöd för FN-avtalet mot kärnvapen till utrikesminister Ann Linde. Överlämnandet sker vid ett möte på UD i Stockholm.

Läs mer

Könsstympning minskar i Afar

06 februari, 2020 / Nyheter

I Afarregionen i norra Etiopien har det länge funnits en tro att flickor som inte könsstympas eller gifts bort tidigt blir vilda. Att lokala ledare börjat ta avstånd från de grymma traditionerna har gjort att könsstympning och barnäktenskap nu minskar.

Läs mer

Just du kan vara en livlina

06 februari, 2020 / Blogg

Den 6 februari är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Vår ordförande Annelie Börjesson reflekterar över grymma traditioner som drabbar flickor.

Läs mer

Trump öppnar för att använda personminor

05 februari, 2020 / Nyheter

Nyligen meddelade president Donald Trump att han öppnar för att USA:s krigsmakt ska kunna använda personminor. Detta är ett bakslag för den positiva utvecklingen för ett totalförbud av personminor. Igår

Läs mer

”Hur staten hanterat samer är fruktansvärt dåligt”

05 februari, 2020 / Världshorisont

Den 6 februari är det samernas nationaldag. Sverige har länge fått kritik för att samernas rättigheter som urfolk inte respekteras fullt ut. Marie Persson Njajta är sydsame och har engagerat sig för samernas rättigheter sedan barnsben.

Läs mer