fbpx
Talarna vid onsdagens manifestation med Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, i mitten och FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i rosa till höger i bild.
21 juni, 2023 / Nyheter

Historisk invigning vid Ukrainamanifestation

FN arbetar på bred front för att stödja Ukraina men fler FN-medlemmar måste ta ställning mot Rysslands invasion. Det var budskapet från Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson vid onsdagens manifestation på Fria Ukrainas plats i Stockholm. Samtidigt fick Stockholm en ny busshållplats.

I snart ett och ett halvt år har organisationer och individer samlats varje vecka utanför Rysslands ambassad i Stockholm i protest mot den fullskaliga, olagliga och oprovocerade ryska invasionen i Ukraina. Svenska FN-förbundets flagga har synts som en påminnelse om FN:s principer och den regelbaserade världsordningen.

Så var fallet även på onsdagen då vårens sista manifestation hölls. Bland talarna fanns FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som i en kort appell sammanfattande den senaste tidens utveckling i Ukraina och FN:s arbete i det invaderade landet.

FN arbetar såväl politiskt och humanitärt som med rättsliga åtgärder, sa Börjesson och nämnde de ökade insatserna för att undsätta offren för sprängningen av Kakhovka-dammen nyligen. Ett problem är att Ryssland hindrar hjälpinsatser vilket har mött skarp kritik från FN:s humanitära samordnare.

Internationella brottmålsdomstolen har efterlyst Rysslands president Putin och den ryska barnombudsmannen för att ha deporterat barn från Ukraina. ICC måste få stöd av alla länder som har anslutit sig till domstolen, framhöll Annelie Börjesson.

Börjesson berörde också helgens besök av sju afrikanska stater i Kiev och Moskva. De regionala organisationerna i Afrika, Asien och Latinamerika behöver följa EU:s exempel och samla sina medlemmar i motståndet mot Putins krig, sa hon. Ukraina bestämmer om och när det är dags att förhandla, underströk förbundsordföranden som också noterade att motståndet mot Ryssland fortfarande är kompakt i FN:s generalförsamling.

FN har en nyckelroll i arbetet med att pressa Ryssland att lämna Ukraina, hjälpa utsatta civila och skipa rättvisa, sammanfattade FN-förbundsordföranden och tackade åhörarna för deras engagemang.

I samband med onsdagsmötet nyinvigdes busshållplatsen Fria Ukrainas plats av Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk, trafikborgarrådet Anton Fendert (MP) samt ordföranden i Region Stockholm Aida Hadžialić (S). ”Ett stycke Stockholmshistoria i realtid”, menade flera närvarande.

Onsdagsmanifestationerna på Fria Ukrainas plats arrangeras av Facebook-gruppen Ryssland ut ur Ukraina med stöd av Nordic Ukraine Forum och Russians against war. Mötena återupptas den 23 augusti.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer