fbpx
Koll & kommentar
Talarna vid onsdagens manifestation med Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, i mitten och FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i rosa till höger i bild.
21 juni, 2023 / Nyheter

Historisk invigning vid Ukrainamanifestation

FN arbetar på bred front för att stödja Ukraina men fler FN-medlemmar måste ta ställning mot Rysslands invasion. Det var budskapet från Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson vid onsdagens manifestation på Fria Ukrainas plats i Stockholm. Samtidigt fick Stockholm en ny busshållplats.

I snart ett och ett halvt år har organisationer och individer samlats varje vecka utanför Rysslands ambassad i Stockholm i protest mot den fullskaliga, olagliga och oprovocerade ryska invasionen i Ukraina. Svenska FN-förbundets flagga har synts som en påminnelse om FN:s principer och den regelbaserade världsordningen.

Så var fallet även på onsdagen då vårens sista manifestation hölls. Bland talarna fanns FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som i en kort appell sammanfattande den senaste tidens utveckling i Ukraina och FN:s arbete i det invaderade landet.

FN arbetar såväl politiskt och humanitärt som med rättsliga åtgärder, sa Börjesson och nämnde de ökade insatserna för att undsätta offren för sprängningen av Kakhovka-dammen nyligen. Ett problem är att Ryssland hindrar hjälpinsatser vilket har mött skarp kritik från FN:s humanitära samordnare.

Internationella brottmålsdomstolen har efterlyst Rysslands president Putin och den ryska barnombudsmannen för att ha deporterat barn från Ukraina. ICC måste få stöd av alla länder som har anslutit sig till domstolen, framhöll Annelie Börjesson.

Börjesson berörde också helgens besök av sju afrikanska stater i Kiev och Moskva. De regionala organisationerna i Afrika, Asien och Latinamerika behöver följa EU:s exempel och samla sina medlemmar i motståndet mot Putins krig, sa hon. Ukraina bestämmer om och när det är dags att förhandla, underströk förbundsordföranden som också noterade att motståndet mot Ryssland fortfarande är kompakt i FN:s generalförsamling.

FN har en nyckelroll i arbetet med att pressa Ryssland att lämna Ukraina, hjälpa utsatta civila och skipa rättvisa, sammanfattade FN-förbundsordföranden och tackade åhörarna för deras engagemang.

I samband med onsdagsmötet nyinvigdes busshållplatsen Fria Ukrainas plats av Ukrainas ambassadör i Sverige Andrij Plachotnjuk, trafikborgarrådet Anton Fendert (MP) samt ordföranden i Region Stockholm Aida Hadžialić (S). ”Ett stycke Stockholmshistoria i realtid”, menade flera närvarande.

Onsdagsmanifestationerna på Fria Ukrainas plats arrangeras av Facebook-gruppen Ryssland ut ur Ukraina med stöd av Nordic Ukraine Forum och Russians against war. Mötena återupptas den 23 augusti.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer