fbpx
Hasna Nuru berättar om de utmaningar som uppstått och beslutsamheten att engagera samhället i kampen mot barnäktenskap och könsstympning. Foto: UNFPA
3 december, 2024 / Nyheter

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som stöttas av FN:s befolkningsfond UNFPA har hon bevittnat hur kampen mot barnäktenskap och kan förändra liv. Programmet, som finansieras av Svenska FN-förbundet, har tidigare gjort betydande framsteg – men de senaste åren har det mött stora utmaningar. 

”Vår medvetenhet ökade och vi gjorde framsteg i arbetet med att bekämpa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning,” berättar Hasna. ”Men covid-19-pandemin och den två år långa förödande konflikten i norra Etiopien, som även drabbade Afar-regionen, bromsade de lovande framsteg vi gjort.” 

Förlorade framsteg och återgång till skadliga traditioner 

I en region där traditionerna är djupt rotade var framstegen som gjordes inget mindre än revolutionerande. Familjer började säga nej till barnäktenskap och kvinnlig könsstympning, och hoppet om en tryggare framtid för flickor spred sig. Men pandemin, följd av den brutala konflikten i norra Etiopien, slog hårt. För många familjer blev överlevnad en högre prioritet än förändring, och de återvände till skadliga sedvänjor som en sista utväg. 

”Många kvinnor och flickor utsattes för övergrepp under konflikten,” säger Hasna, ”och de ekonomiska svårigheterna drev samhället till sin bristningsgräns.” 

Tiotusentals människor tvingades på flykt, och det sociala stöd som tidigare möjliggjorde framsteg försvann nästan helt. I desperation började familjer återigen att praktisera barnäktenskap och kvinnlig könsstympning för att vinna social acceptans och hantera den ekonomiska bördan. 

En sjuksköterska ger hälsoinformation till en grupp kvinnor från Afar vid en vårdinrättning. Foto: UNFPA

Ett arbete som inte får stanna av 

Trots många motgångar är Hasna och hennes kollegor fast beslutna att fortsätta kampen. Hasna är hoppfull om att samhället är redo och villigt att omfamna förändring – något som tydligt framgick av de framsteg som nyligen gjordes när programmet först började verka i området. 

”Med tanke på att det är svårt att organisera samhällsdialoger och andra aktiviteter för att engagera invånarna, försöker vi i stället nå ut till dem där de befinner sig och undervisa dem,” säger hon, med hänvisning till att många människor fortfarande lever på flykt. 

För att nå de mest utsatta samhällena använder de nu kreativa lösningar, som att kombinera utbildning med vaccinationskampanjer. Detta gör det möjligt att återfå förlorat fotfäste och visa att förändring fortfarande är möjlig, även under svåra omständigheter. 

Hopp om förändring 

Sedan februari har relationerna mellan Tigray- och Afar-regionerna förbättrats, vilket inger nytt hopp. Denna utveckling har möjliggjort bättre transportmöjligheter och återställandet av kritisk infrastruktur. Detta stärker tillgången till viktiga tjänster och underlättar återhämtningsinsatser i de drabbade områdena. Med återuppbyggnaden av vägar och infrastruktur öppnas nu möjligheten att återuppta arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Samtidigt finns en chans att åter verka för de framsteg som uppnåddes före pandemin och konflikterna. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer