Hasna Nuru berättar om de utmaningar som uppstått och beslutsamheten att engagera samhället i kampen mot barnäktenskap och könsstympning. Foto: UNFPA
3 december, 2024 / Nyheter

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som stöttas av FN:s befolkningsfond UNFPA har hon bevittnat hur kampen mot barnäktenskap och kan förändra liv. Programmet, som finansieras av Svenska FN-förbundet, har tidigare gjort betydande framsteg – men de senaste åren har det mött stora utmaningar. 

”Vår medvetenhet ökade och vi gjorde framsteg i arbetet med att bekämpa barnäktenskap och kvinnlig könsstympning,” berättar Hasna. ”Men covid-19-pandemin och den två år långa förödande konflikten i norra Etiopien, som även drabbade Afar-regionen, bromsade de lovande framsteg vi gjort.” 

Förlorade framsteg och återgång till skadliga traditioner 

I en region där traditionerna är djupt rotade var framstegen som gjordes inget mindre än revolutionerande. Familjer började säga nej till barnäktenskap och kvinnlig könsstympning, och hoppet om en tryggare framtid för flickor spred sig. Men pandemin, följd av den brutala konflikten i norra Etiopien, slog hårt. För många familjer blev överlevnad en högre prioritet än förändring, och de återvände till skadliga sedvänjor som en sista utväg. 

”Många kvinnor och flickor utsattes för övergrepp under konflikten,” säger Hasna, ”och de ekonomiska svårigheterna drev samhället till sin bristningsgräns.” 

Tiotusentals människor tvingades på flykt, och det sociala stöd som tidigare möjliggjorde framsteg försvann nästan helt. I desperation började familjer återigen att praktisera barnäktenskap och kvinnlig könsstympning för att vinna social acceptans och hantera den ekonomiska bördan. 

En sjuksköterska ger hälsoinformation till en grupp kvinnor från Afar vid en vårdinrättning. Foto: UNFPA

Ett arbete som inte får stanna av 

Trots många motgångar är Hasna och hennes kollegor fast beslutna att fortsätta kampen. Hasna är hoppfull om att samhället är redo och villigt att omfamna förändring – något som tydligt framgick av de framsteg som nyligen gjordes när programmet först började verka i området. 

”Med tanke på att det är svårt att organisera samhällsdialoger och andra aktiviteter för att engagera invånarna, försöker vi i stället nå ut till dem där de befinner sig och undervisa dem,” säger hon, med hänvisning till att många människor fortfarande lever på flykt. 

För att nå de mest utsatta samhällena använder de nu kreativa lösningar, som att kombinera utbildning med vaccinationskampanjer. Detta gör det möjligt att återfå förlorat fotfäste och visa att förändring fortfarande är möjlig, även under svåra omständigheter. 

Hopp om förändring 

Sedan februari har relationerna mellan Tigray- och Afar-regionerna förbättrats, vilket inger nytt hopp. Denna utveckling har möjliggjort bättre transportmöjligheter och återställandet av kritisk infrastruktur. Detta stärker tillgången till viktiga tjänster och underlättar återhämtningsinsatser i de drabbade områdena. Med återuppbyggnaden av vägar och infrastruktur öppnas nu möjligheten att återuppta arbetet mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Samtidigt finns en chans att åter verka för de framsteg som uppnåddes före pandemin och konflikterna. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer