Hasna berättar om insatserna för att återuppta kampen mot barnäktenskap och könsstympning. Foto: UNFPA
12 december, 2024 / Nyheter

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa som fylld av utmaningar. 
 
Arbetet mot barnäktenskap och könsstympning i norra Etiopien har stött på en rad motgångar under senare år. Restriktionerna under pandemin var den största utmaningen, särskilt när det gällde att mobilisera samhällen för social förändring. Samtidigt förvärrades situationen ytterligare av konflikten i norra Etiopien 2020, som tvingade tiotusentals människor att bli internflyktingar och berövade dem tillgång till viktiga sociala tjänster. Konflikten ledde också till att infrastruktur, som Hasnas kontor, förstördes. 

”Mot bakgrund av sådana svårigheter ökade barngiftermål och kvinnlig könsstympning avsevärt, vilket satte våra framsteg på spel”, säger Hasna. Hon berättar också om sexuellt våld mot kvinnor och flickor under konflikten, även om tillräckliga data för att bekräfta detta fortfarande saknas. 
 
Samhällen vars boskap plundrades under konflikten och som förlorade mycket av det som återstod på grund av torkan, blev utan resurser för att försörja sig och blev beroende av nödhjälp. En överlevnadsstrategi som samhällsmedlemmar tvingades ta till var att gifta bort sina omyndiga döttrar för att få resurser i form av hemgift. Dessutom, med tanke på den ökande förekomsten av sexuellt våld under konflikten, försökte samhällena skydda sina döttrar från detta lidande genom att gifta bort dem tidigt. Trots dessa svårigheter har inte nivåerna av kvinnlig könsstympning, och barngiftermål återgått till de nivåer de hade före projektets intervention, vilket visar på projektets långsiktiga påverkan. 

Mobila hälsovårdstjänster pågår i en avlägsen del av Afar-regionen. Foto: UNFPA 

 Hasnas kontor har koordinerat genomförandet av ett integrerat projekt mot barngiftermål och kvinnlig könsstympning, som stöds av UNFPA och Svenska FN-förbundet i Sverige. Projektet har visat positiva resultat, och lokalsamhällen har deklarerat att de övergett skadliga sedvänjor. Efter konflikten har kontoret återupprättats och arbetat med ungdomar för att genomföra samhällsutåtriktade aktiviteter som höjer medvetenheten om kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. 

Trots dessa framsteg utgör stor resursbrist och de många internflyktingarna stora utmaningar för arbetet. Hasna är hoppfull om att med fortsatt stöd från partner som FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Svenska FN-förbundet kan saker så småningom återgå till det normala. 
 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer