fbpx
Koll & kommentar
Hasna berättar om insatserna för att återuppta kampen mot barnäktenskap och könsstympning. Foto: UNFPA
12 december, 2024 / Nyheter

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa som fylld av utmaningar. 
 
Arbetet mot barnäktenskap och könsstympning i norra Etiopien har stött på en rad motgångar under senare år. Restriktionerna under pandemin var den största utmaningen, särskilt när det gällde att mobilisera samhällen för social förändring. Samtidigt förvärrades situationen ytterligare av konflikten i norra Etiopien 2020, som tvingade tiotusentals människor att bli internflyktingar och berövade dem tillgång till viktiga sociala tjänster. Konflikten ledde också till att infrastruktur, som Hasnas kontor, förstördes. 

”Mot bakgrund av sådana svårigheter ökade barngiftermål och kvinnlig könsstympning avsevärt, vilket satte våra framsteg på spel”, säger Hasna. Hon berättar också om sexuellt våld mot kvinnor och flickor under konflikten, även om tillräckliga data för att bekräfta detta fortfarande saknas. 
 
Samhällen vars boskap plundrades under konflikten och som förlorade mycket av det som återstod på grund av torkan, blev utan resurser för att försörja sig och blev beroende av nödhjälp. En överlevnadsstrategi som samhällsmedlemmar tvingades ta till var att gifta bort sina omyndiga döttrar för att få resurser i form av hemgift. Dessutom, med tanke på den ökande förekomsten av sexuellt våld under konflikten, försökte samhällena skydda sina döttrar från detta lidande genom att gifta bort dem tidigt. Trots dessa svårigheter har inte nivåerna av kvinnlig könsstympning, och barngiftermål återgått till de nivåer de hade före projektets intervention, vilket visar på projektets långsiktiga påverkan. 

Mobila hälsovårdstjänster pågår i en avlägsen del av Afar-regionen. Foto: UNFPA 

 Hasnas kontor har koordinerat genomförandet av ett integrerat projekt mot barngiftermål och kvinnlig könsstympning, som stöds av UNFPA och Svenska FN-förbundet i Sverige. Projektet har visat positiva resultat, och lokalsamhällen har deklarerat att de övergett skadliga sedvänjor. Efter konflikten har kontoret återupprättats och arbetat med ungdomar för att genomföra samhällsutåtriktade aktiviteter som höjer medvetenheten om kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. 

Trots dessa framsteg utgör stor resursbrist och de många internflyktingarna stora utmaningar för arbetet. Hasna är hoppfull om att med fortsatt stöd från partner som FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Svenska FN-förbundet kan saker så småningom återgå till det normala. 
 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer