8 februari, 2017 / Nyheter

Hans Roslings bortgång

Svenska FN-förbundet minns folkbildaren, pedagogen och FN-vännen Hans Rosling.

Professorn i folkhälsa Hans Rosling har gått bort. Rosling blev folkkär som folkupplysare i ämnet global utveckling. Med stor pedagogisk talang, färgglada presentationer och ett ständigt gott humör nådde han människor över hela världen.

För sitt arbete blev Hans Rosling år 2005 den förste i raden att ta emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän.

– Vi minns Hans Rosling som en varm, kunnig och engagerad vän och kollega som gjorde stora insatser i folkbildningens och den globala utvecklingens tjänst. Hans Rosling öppnade en hel värld för allmänhet, beslutsfattare och media genom att förklara hur olika faktorer påverkar utvecklingen i enskilda länder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Rosling var noga med att föra fram en helhetsbild av utvecklingen i världen och tvekade inte att tillrättavisa den som slarvade med fakta.

– I en tid av ökande faktaresistens förde Hans Rosling fram en faktabaserad världsbild. Han bidrog därmed till det viktiga arbetet för att motverka okunskap och mytbildning om fattigdom och utveckling, säger Aleksander Gabelic.

Genom projektet Världskoll arbetar Svenska FN-förbundet i Roslings anda med att öka kunskapen om tillståndet i världen och de framsteg som har ägt rum under de senaste 25 åren.

 

Foto: Stefan Nilsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer