Svenska FN-förbundet minns folkbildaren, pedagogen och FN-vännen Hans Rosling.

Professorn i folkhälsa Hans Rosling har gått bort. Rosling blev folkkär som folkupplysare i ämnet global utveckling. Med stor pedagogisk talang, färgglada presentationer och ett ständigt gott humör nådde han människor över hela världen.

För sitt arbete blev Hans Rosling år 2005 den förste i raden att ta emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän.

– Vi minns Hans Rosling som en varm, kunnig och engagerad vän och kollega som gjorde stora insatser i folkbildningens och den globala utvecklingens tjänst. Hans Rosling öppnade en hel värld för allmänhet, beslutsfattare och media genom att förklara hur olika faktorer påverkar utvecklingen i enskilda länder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Rosling var noga med att föra fram en helhetsbild av utvecklingen i världen och tvekade inte att tillrättavisa den som slarvade med fakta.

– I en tid av ökande faktaresistens förde Hans Rosling fram en faktabaserad världsbild. Han bidrog därmed till det viktiga arbetet för att motverka okunskap och mytbildning om fattigdom och utveckling, säger Aleksander Gabelic.

Genom projektet Världskoll arbetar Svenska FN-förbundet i Roslings anda med att öka kunskapen om tillståndet i världen och de framsteg som har ägt rum under de senaste 25 åren.

 

Foto: Stefan Nilsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer