fbpx
8 februari, 2017 / Nyheter

Hans Roslings bortgång

Svenska FN-förbundet minns folkbildaren, pedagogen och FN-vännen Hans Rosling.

Professorn i folkhälsa Hans Rosling har gått bort. Rosling blev folkkär som folkupplysare i ämnet global utveckling. Med stor pedagogisk talang, färgglada presentationer och ett ständigt gott humör nådde han människor över hela världen.

För sitt arbete blev Hans Rosling år 2005 den förste i raden att ta emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän.

– Vi minns Hans Rosling som en varm, kunnig och engagerad vän och kollega som gjorde stora insatser i folkbildningens och den globala utvecklingens tjänst. Hans Rosling öppnade en hel värld för allmänhet, beslutsfattare och media genom att förklara hur olika faktorer påverkar utvecklingen i enskilda länder, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Rosling var noga med att föra fram en helhetsbild av utvecklingen i världen och tvekade inte att tillrättavisa den som slarvade med fakta.

– I en tid av ökande faktaresistens förde Hans Rosling fram en faktabaserad världsbild. Han bidrog därmed till det viktiga arbetet för att motverka okunskap och mytbildning om fattigdom och utveckling, säger Aleksander Gabelic.

Genom projektet Världskoll arbetar Svenska FN-förbundet i Roslings anda med att öka kunskapen om tillståndet i världen och de framsteg som har ägt rum under de senaste 25 åren.

 

Foto: Stefan Nilsson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer