fbpx
Koll & kommentar
23 april, 2018 / Nyheter

Generalsekreterarens Sverigebesök

Helgens besök av António Guterres ger uppmärksamhet åt FN-frågorna och visst hopp om att säkerhetsrådet ska komma i vidare i Syrienfrågan, säger FN-förbundet som träffade FN-chefen i Uppsala.

FN:s generalsekreterare António Guterres avslutade på måndagen sitt fyra dagar långa Sverigebesök genom att hålla presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven. FN-chefen strödde lövord över Sverige.

– Sverige har varit en brobryggare och en röst för samarbete och dialog i en tid när det råder stora spänningar i världen. Sverige har jobbat systematiskt och uthålligt för att reducera spänning, föra samman nyckelaktörer och för att internationell lag och rättsstatens principer ska främjas och respekteras, sa Guterres bland annat.

Guterres tackade särskilt Sverige för initiativet att bjuda in FN:s säkerhetsråd till arbetsmötet på Dag Hammarskjölds gård Backåkra på Österlen den 21-22 april. Guterres konstaterade att mötet kom högst lägligt då samarbetsklimatet i rådet dagarna innan mötet varit mycket ansträngt på grund av den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och den efterföljande attacken mot regeringssidan av USA, Storbritannien och Frankrike.

– Säkerhetsrådet hade mycket konstruktiva samtal under sin två dagar långa vistelse i Sverige. Nu har läget lugnat ner sig och vi har kunnat enas om några viktiga punkter i Syrienfrågan, sa Guterres.

Han konstaterade vidare att ett nytt kallt krig i råder världen och att nya mekanismer behövs för att undvika att spända situationer eskalerar. FN-chefen berömde Sverige som en långvarig och uthållig samtals- och samarbetspartner i frågor om multilateralism och globalt samarbete. Sveriges stora bistånd till FN i form av kärnstöd till flera FN-organ, landets politik i klimatfrågan och ledarskapet när det gäller jämställdhet mellan könen prisades särskilt.

I samband med Guterres Hammarskjöldföreläsning på söndagseftermiddagen ordnades ett fototillfälle för Svenska FN-förbundet på Uppsala slott.

– Sveriges regering har gjort ett gott arbete för att i Dag Hammarskjölds anda sätta FN-frågorna på kartan. Det är nu generalsekreterarens och rådsmedlemmarnas gemensamma ansvar att det goda arbetsklimat som rapporterats från Backåkra omsätts i praktisk handling, inte minst i Syrien där humanitär hjälp brådskar, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet hade inför säkerhetsrådets besök i helgen krävt att FN måste bli bättre på att skydda civila i konflikt och att FN-chefen verkar för bättre samarbete mellan medlemmarna för att rådet ska kunna upprätthålla internationell fred och säkerhet.

Bilden: FN-förbundet generalsekreterare Petra Hallbrant, FN-chefen António Guterres och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic på Uppsala slott.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

>

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer