fbpx
Koll & kommentar
4 december, 2016 / Nyheter

Gambia kan bli kvar i ICC

Gambia kan komma att kvarstå som medlem i Internationella brottmålsdomstolen efter det första demokratiska maktskiftet i landet på drygt 40 år.

Den 1 december gick Gambia till val, och efter att rösterna räknats dagen efter stod det klart att den sittande presidenten Yahya Jammeh förlorat mot oppositionskandidaten Adama Barrow. Jammeh, som tog makten i landet 1994 genom en militärkupp, gratulerade Adama Barrow till segern och möjliggör därmed att landet får sitt första demokratiska maktskifte sedan landets självständighet 1965.

– Att Yahya Jammeh erkänner sig besegrad är ett stort steg för Gambias demokratiska utveckling. Förhoppningsvis kan landet för första gången få ett fredligt och demokratiskt maktskifte, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Tidigare under hösten meddelade Yayha Jammeh att Gambia skulle lämna Internationella brottsmålsdomstolen. Han anklagade domstolen för att vara ett instrument för västvärlden att förfölja afrikanska ledare. Adama Barrows lovade tvärtemot att landet ska fortsätta att vara en statspart till domstolen.

– Det är viktigt att Adama Barrow lever upp till vallöftet och stannar kvar i internationella brottsmålsdomstolen. Domstolen är mycket viktig för att ställa de som begått folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott till svars och därigenom förebygga nya övergrepp, säger Aleksander Gabelic.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer