fbpx
4 december, 2016 / Nyheter

Gambia kan bli kvar i ICC

Gambia kan komma att kvarstå som medlem i Internationella brottmålsdomstolen efter det första demokratiska maktskiftet i landet på drygt 40 år.

Den 1 december gick Gambia till val, och efter att rösterna räknats dagen efter stod det klart att den sittande presidenten Yahya Jammeh förlorat mot oppositionskandidaten Adama Barrow. Jammeh, som tog makten i landet 1994 genom en militärkupp, gratulerade Adama Barrow till segern och möjliggör därmed att landet får sitt första demokratiska maktskifte sedan landets självständighet 1965.

– Att Yahya Jammeh erkänner sig besegrad är ett stort steg för Gambias demokratiska utveckling. Förhoppningsvis kan landet för första gången få ett fredligt och demokratiskt maktskifte, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Tidigare under hösten meddelade Yayha Jammeh att Gambia skulle lämna Internationella brottsmålsdomstolen. Han anklagade domstolen för att vara ett instrument för västvärlden att förfölja afrikanska ledare. Adama Barrows lovade tvärtemot att landet ska fortsätta att vara en statspart till domstolen.

– Det är viktigt att Adama Barrow lever upp till vallöftet och stannar kvar i internationella brottsmålsdomstolen. Domstolen är mycket viktig för att ställa de som begått folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott till svars och därigenom förebygga nya övergrepp, säger Aleksander Gabelic.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer