fbpx
FN:s generalförsamling. Foto: UN Photo
20 september, 2024 / Nyheter

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Världen är en orolig plats men FN fortsätter att samla världens länder och göra livsavgörande insatser för miljontals behövande. Det framgår av FN-chefen António Guterres årsrapport som publicerades på torsdagen. Under 2023 samlade FN rekordhöga 22,7 miljarder dollar i humanitära bidrag och samordnade stöd till 245 miljoner människor i 74 länder samt akut hjälp och skydd åt 160 miljoner.

Rapporten lanseras dagarna innan höstens framtidstoppmöte, UN Summit of the Future, som hålls i FN-högkvarteret i New York. Dit väntas över 130 stats- och regeringschefer komma den 22-23 september för att diskutera och bekräfta sitt stöd för det multilaterala samarbetet.

Framtidstoppmötet initierades 2020 när FN fyllde 75 år. Inför mötet har länderna fått på sitt bord ett omfattande dokument med rubriken ”UN Pact for the Future” – en FN-pakt för framtiden. Dessutom ska medlemmarna ställa sig bakom ett dokument om ungas inflytande och villkor samt ett globalt digitalt ramverk som behandlar bland annat tillgången till digitala tjänster och frågor som rör artificiell intelligens (AI).

Huvudsyftet med framtidsmötet och FN-pakten är att bekräfta och stärka stödet för det multilaterala samarbetet, att göra FN mer effektivt och att dra lärdom av erfarenheterna av covidpandemin.

Framtidens globala samarbete är ämnet för det avslutande och femte kapitlet i utkastet till slutdokument. I det sägs bland annat att FN även i framtiden ska vara ett forum för världens regeringar, att säkerhetsrådet behöver reformeras och att nästa generalsekreterare inte måste vara ännu en man.

De övriga kapitlen behandlar bland annat vikten av nya ansträngningar för att nå de globala målen för hållbar utveckling, framtidens fredsarkitektur (med bland annat omnämnande av aggressionshandlingar och målet att avskaffa kärnvapen), vetenskap och teknologi samt just ungas framtid.

Sverige har deltagit i förberedelserna inför framtidstoppmötet genom bland annat en rådgivande högnivågrupp under ledning av förre statsministern Stefan Löfven samt genom att regeringen tillsammans med Zambia har förberett förslaget till digitalt ramverk.

Framtidstoppmötet, som arrangeras inom ramen för höstens öppnande av FN:s generalförsamling, direktsänds i FN:s egen tv-kanal UN Web TV samt refereras på nyhetssidan www.un.org/news.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer