fbpx
FN:s generalförsamling. Foto: UN Photo
20 september, 2024 / Nyheter

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Världen är en orolig plats men FN fortsätter att samla världens länder och göra livsavgörande insatser för miljontals behövande. Det framgår av FN-chefen António Guterres årsrapport som publicerades på torsdagen. Under 2023 samlade FN rekordhöga 22,7 miljarder dollar i humanitära bidrag och samordnade stöd till 245 miljoner människor i 74 länder samt akut hjälp och skydd åt 160 miljoner.

Rapporten lanseras dagarna innan höstens framtidstoppmöte, UN Summit of the Future, som hålls i FN-högkvarteret i New York. Dit väntas över 130 stats- och regeringschefer komma den 22-23 september för att diskutera och bekräfta sitt stöd för det multilaterala samarbetet.

Framtidstoppmötet initierades 2020 när FN fyllde 75 år. Inför mötet har länderna fått på sitt bord ett omfattande dokument med rubriken ”UN Pact for the Future” – en FN-pakt för framtiden. Dessutom ska medlemmarna ställa sig bakom ett dokument om ungas inflytande och villkor samt ett globalt digitalt ramverk som behandlar bland annat tillgången till digitala tjänster och frågor som rör artificiell intelligens (AI).

Huvudsyftet med framtidsmötet och FN-pakten är att bekräfta och stärka stödet för det multilaterala samarbetet, att göra FN mer effektivt och att dra lärdom av erfarenheterna av covidpandemin.

Framtidens globala samarbete är ämnet för det avslutande och femte kapitlet i utkastet till slutdokument. I det sägs bland annat att FN även i framtiden ska vara ett forum för världens regeringar, att säkerhetsrådet behöver reformeras och att nästa generalsekreterare inte måste vara ännu en man.

De övriga kapitlen behandlar bland annat vikten av nya ansträngningar för att nå de globala målen för hållbar utveckling, framtidens fredsarkitektur (med bland annat omnämnande av aggressionshandlingar och målet att avskaffa kärnvapen), vetenskap och teknologi samt just ungas framtid.

Sverige har deltagit i förberedelserna inför framtidstoppmötet genom bland annat en rådgivande högnivågrupp under ledning av förre statsministern Stefan Löfven samt genom att regeringen tillsammans med Zambia har förberett förslaget till digitalt ramverk.

Framtidstoppmötet, som arrangeras inom ramen för höstens öppnande av FN:s generalförsamling, direktsänds i FN:s egen tv-kanal UN Web TV samt refereras på nyhetssidan www.un.org/news.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer