13 februari, 2019 / Nyheter

Fortsätt på FN-spåret!

Enigheten om demokratifrågorna är välkommen men FN-frågorna hamnade i skymundan, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar om riksdagens utrikespolitiska debatt.

Vid onsdagens utrikespolitiska debatt fick demokratifrågor och EU-perspektivet stort utrymme. Svenska FN-förbundet understryker vikten av fortsatt starkt svenskt engagemang även i FN.

– Demokrati och mänskliga rättigheter måste främjas i såväl Europa som i resten av världen. Flera hot mot vår nationella säkerhet är globala. Den utdragna konflikten i Syrien, nya övergrepp i Myanmar och den humanitära krisen i Jemen är tunga skäl för aktiv svensk FN-politik även efter tiden i säkerhetsrådet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet noterar utrikesminister Margot Wallströms varning i utrikesdeklarationen om kärnvapenhotet och kärnvapenstaternas ovilja att fullfölja sina nedrustningsåtaganden.

– Sverige har en viktig och ansvarsfull roll som partner i samtalen mellan USA, Nordkorea och Sydkorea för att stoppa kärnvapenhotet på den koreanska halvön. I samma anda bör regeringen skriva under FN:s kärnvapenförbudsavtal TPNW och därmed vara en aktiv del av reaktionen på hotet från kärnvapenstaterna, avslutar Annelie Börjesson.

FN-förbundet kommenterar utredningen om svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Vithetsnormen i Tanzania

20 mars, 2019 / Blogg

Den 21 mars är det FN:s internationella dag för avskaffandet av rasdiskriminering. Vår praktikant Jane-Ange, som befinner sig i Tanzania, funderar över hur vi ska kunna bryta fördomar och gamla mönster.

Läs mer

Att tuta högst i New York

20 mars, 2019 / Blogg

Världens kvinnor behöver vår hjälp för att göra sina röster hörda, skriver Annelie Börjesson i ett blogginlägg från FN:s kvinnokommission i New York.

Läs mer

IS-terrorister ska ha kännbara straff

15 mars, 2019 / Nyheter

Inga IS-terrorister ska undkomma straff och världens länder måste säkra likvärdig behandling, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson på årsdagen av Syrienkonflikten den 15 mars.

Läs mer

Välkommet kommunfokus i Agenda 2030-rapport

14 mars, 2019 / Nyheter

Agenda 2030-delegationens förslag att stärka det regionala och kommunala arbetet med agendan är välkommet men regionala möten måste hållas oftare, säger Svenska FN-förbundet som driver projektet Glokala Sverige tillsammans med SKL.

Läs mer

Ett besök på landsbygden som väcker frågor

13 mars, 2019 / Blogg

När jag kom fram till den lilla staden Sighnaghi blev jag lite konfunderad. Min nyfikenhet tog över och jag frågade mina kollegor på UNAG vad som genererat denna stora kontrast på landsbygden.

Läs mer

En sorgens dag för FN

12 mars, 2019 / Nyheter

Fyra svenskar och ett tjugotal FN-anställda finns bland offren för helgens flygplatskatastrof i Etiopien som krävde omkring 160 människors liv.

Läs mer

Aktioner i skolan lyfte betydelsefulla kvinnor

11 mars, 2019 / Nyheter

Internationella kvinnodagen uppmärksammades av flera FN-skolor runt om i Sverige. Åva gymnasium i Täby var en av skolorna som genomförde en aktion kring jämställdhet.

Läs mer

FN-reformer för ökad jämställdhet

07 mars, 2019 / Debattartiklar

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen.

Läs mer

Mer än tårta och blommor

07 mars, 2019 / Blogg

Arbetet för jämställdhet och lika villkor för kvinnor och män är efter drygt hundra år en strid som fortfarande måste utkämpas, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen inför internationella kvinnodagen.

Läs mer