13 februari, 2019 / Nyheter

Fortsätt på FN-spåret!

Enigheten om demokratifrågorna är välkommen men FN-frågorna hamnade i skymundan, säger Svenska FN-förbundet i en kommentar om riksdagens utrikespolitiska debatt.

Vid onsdagens utrikespolitiska debatt fick demokratifrågor och EU-perspektivet stort utrymme. Svenska FN-förbundet understryker vikten av fortsatt starkt svenskt engagemang även i FN.

– Demokrati och mänskliga rättigheter måste främjas i såväl Europa som i resten av världen. Flera hot mot vår nationella säkerhet är globala. Den utdragna konflikten i Syrien, nya övergrepp i Myanmar och den humanitära krisen i Jemen är tunga skäl för aktiv svensk FN-politik även efter tiden i säkerhetsrådet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN-förbundet noterar utrikesminister Margot Wallströms varning i utrikesdeklarationen om kärnvapenhotet och kärnvapenstaternas ovilja att fullfölja sina nedrustningsåtaganden.

– Sverige har en viktig och ansvarsfull roll som partner i samtalen mellan USA, Nordkorea och Sydkorea för att stoppa kärnvapenhotet på den koreanska halvön. I samma anda bör regeringen skriva under FN:s kärnvapenförbudsavtal TPNW och därmed vara en aktiv del av reaktionen på hotet från kärnvapenstaterna, avslutar Annelie Börjesson.

FN-förbundet kommenterar utredningen om svensk anslutning till FN-avtalet mot kärnvapen.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mammor kan stoppa skadliga traditioner

24 maj, 2019 / Blogg

Inför mors dag tänker jag lite extra på alla de mammor som kämpar för sina och sina barns rättigheter, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen.

Läs mer

Oroande FN-rapport om Agenda 2030

22 maj, 2019 / Nyheter

En ny FN-rapport visar att världens länder inte har kommit tillräckligt långt i arbetet med de globala målen. Flera av målen riskerar nu att inte nås.

Läs mer

Hållbara utmaningar och framsteg

22 maj, 2019 / Blogg

Ett av vår praktikant Jane-Anges mål med att göra praktik i Tanzania var att lära sig mer om de globala målen för hållbar utveckling. Hon har upptäckt att engagemanget finns, men att mycket arbete kvarstår.

Läs mer

Mors dag: Mammor bryter ond cirkel

21 maj, 2019 / Nyheter

Mer stöd till arbetet mot könsstympning skapar hopp för tusentals flickor. I norra Etiopien bryter landets mödrar ny mark med kunskap genom FN.

Läs mer

Nya hot mot kvinnors rättigheter

20 maj, 2019 / Blogg

Den pågående utvecklingen är ett allvarligt bakslag i kampen för kvinnors rättigheter, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen med anledning av nya restriktiva abortlagar i flera amerikanska delstater.

Läs mer

Säg nej till kärnvapen!

08 maj, 2019 / Pressmeddelanden

Svenska FN-förbundet startar en kampanj för svensk anslutning till FN-avtalet om kärnvapenförbud – och kräver svar från Försvarsmakten och andra som motsätter sig avtalet.

Läs mer

Historisk chans till kärnvapennedrustning

07 maj, 2019 / Debattartiklar

Sverige måste ratificera FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen och visa att svensk nedrustningstradition står stark, skriver elva organisationer i Upsala Nya Tidning.

Läs mer

Låga löner och långa dagar

30 april, 2019 / Blogg

Löneskillnaderna är stora i Georgien. Vår praktikant Maria funderar över hur befolkningen får det att gå ihop och konstaterar att det är långt kvar tills mål 8 i Agenda 2030 uppnås.

Läs mer

Caroline från Västerås fick pris som Årets FN-ungdom

29 april, 2019 / Pressmeddelanden

Caroline Slotte, hemmahörande i Västerås och aktiv i Västerås FN-förening, tog på lördagen emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets UNg-helg i Härnösand.

Läs mer