fbpx
En vall av sandsäckar ska hålla tillbaka vattenmassorna i Manila på Filippinerna. Filippinerna drabbas varje år av svåra tyfoner. Hittills i november har sex tyfoner drabbat landet. Foto: Mostphotos/Hansenn
26 november, 2024 / Nyheter

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. 

FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till slut överens om ett nytt finansieringsmål som innebär att de rika länderna från 2035 ska mobilisera 300 miljarder dollar årligen. Det är en tredubbling jämfört med den nuvarande finansieringen på 100 miljarder dollar som givarländerna åtagit sig, men långt ifrån de 1,3 biljoner dollar per år som utvecklingsländerna med stöd av FN ser som nödvändiga för att klara av klimatomställningen i linje med Parisavtalet. 

– Det är svårt att ha en kort kommentar till hela mötet, men stämningen var väldigt polariserad. Allt handlade mer eller mindre om det nya klimatfinansieringsmålet och många länder blockerade andra frågor för att det inte fanns en summa på bordet. Det kändes som om alla åkte hem och var missnöjda, säger Sveriges ungdomsdelegat Siri Ankarfors som också överlämnade det policydokument som unga från Svenska FN-förbundet tillsammans med flera nordiska FN-förbund tagit fram inför COP 29 till den svenska delegationen i Baku.  

Globalt subventionerades fossila bränslen med totalt 7 biljoner dollar 2022, enligt Internationella valutafonden, IMF. Om alla länder slutade subventionera fossila bränslen beräknar IMF att utsläppen skulle minska med 34 procent till 2030 jämfört med 2019. De pengarna kunde i stället användas i klimatomställningen. De som subventionerar mest är Kina, USA, Ryssland, EU och Indien. 

– Summeringen för oss som jobbar med globala syd är att vi är otroligt besvikna över både över utfallet vad gäller finansieringen, men också över att polariseringen mellan Nord och Syd bara ökar. Vi efterlyser bra klimatledarskap. Värdlandets ledarskap på COP 29 har varit bedrövligt, säger Margareta Koltai, policyrådgivare på Act Svenska kyrkan som var på plats under COP 29 i Baku. 

Sveriges ungdomsrepresentant Siri Ankarfors (th) lämnade över policydokumentet till Martin Vogel och Marta Berglund under COP 29. Foto: Joel Bengtsson

Även Siri Ankarfors är kritisk till ordförandeskapets sätt att arbeta. 
– Jag tycker att ordförandeskapet skötte det dåligt genom att de la fram två varianter på förslag istället för att presentera sammanjämkade förslag, säger hon. 

Stor frustration 

Frustrationen från utvecklingsländerna var stor under hela COP 29 särskilt som givarländerna valde att inte presentera några summor förrän i sista minuten och då på en nivå som bara var en knapp femtedel av de behov som behövs till utvecklingsländernas klimatarbete enligt FN. I slutförhandlingarna höjde givarländerna från 250 till 300 miljarder dollar per år från 2035. Men det var både för lite och för sent enligt bland andra Indien som ser att det kommer att påverka landets ambitioner i kommande klimatplaner. 

Under 2025 ska nya nationella klimatplaner presenteras enligt Parisavtalet. Under COP 29 uttalade Storbritannien och Brasilien att de skulle höja ambitionerna i sina klimatplaner nästa år. Att de kommande klimatplanerna innehåller alla utsläpp av växthusgaser och har både ambitiösa mål för utsläppsminskningar såväl som regelverk och finansiering som möjliggör genomförandet är viktigt för att nå Parisavtalets temperaturmål. 

En rapport från klimatkonventionens sekretariat inför klimatmötet COP 29 visade att de åtaganden som finns i de befintliga nationella klimatplanerna som bäst leder till en utsläppsminskning med mellan 3,2 och 8,6 procent 2030 jämfört med 2019. 

Risk för ökade utsläpp 

Rapporten visar också att det finns en risk för ökade utsläpp om cirka 0,8 procent 2030 jämfört med 2019 om inte de åtaganden som är villkorade på olika sätt i de nationella klimatplanerna genomförs. 

Även regelverket för den utsläppshandel som ligger under Parisavtalet slutförhandlades under COP 29 men parterna kunde inte enas om att lova höjda ambitioner för att minska utsläppen och fasa ut fossila bränslen. Inte heller kunde parterna enas om hur de skulle  

– Inget land fick allt de ville ha, och vi lämnar Baku med ett berg av arbete att utföra, sa FN:s klimatchef Simon Stiell i sitt avslutningstal under COP 29. 

Enligt Parisavtalet behöver utsläppen av växthusgaser minska med 43 procent till 2030 och med 60 procent till 2035 jämfört med 2019 för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad jämfört med förindustriell tid. Mellan januari och september 2024 låg den globala medeltemperaturen 1,54 grader över den förindustriella nivån. 

Även inom jämställdhetsområdet försökte vissa länder försämra skrivningarna men bland annat förhandlare från EU höll emot. Beslut togs att en handlingsplan för jämställdhet ska tas fram till nästa år. 

– Handlingsplanen för jämställdhet kommer att bli jätteviktig på nästa COP. Det var tur att Saudi Arabien, Vatikanen och Ryssland som ville bryta ut ordet jämställdhet ur texterna inte lyckades, säger Margareta Koltai. 

Malin Åberg Aas

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer