fbpx
FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och Sveriges FN-ambassadör Anna Karin Eneström vid Folk och Försvars rikskonferens.
10 januari, 2024 / Nyheter

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. Även geopolitik och FN-frågor avhandlades. Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Folk och Försvars rikskonferens i Sälen avslutades på tisdagen. Debatten och rapporteringen från konferensen har i hög utsträckning handlat om Sverige utsatthet och risken för att kriget i Ukraina sprider sig.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson, som var på plats under rikskonferensen, sammanfattar förbundets krav för att få Ryssland att avsluta anfallskriget mot Ukraina.

– Centralt för att värna Sveriges säkerhet är fler åtgärder mot krigsförbrytelser, en samlad FN-linje mot Rysslands invasionskrig och fortsatt politiskt, ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina.

Vid konferensens avslutande del på tisdagen breddades programmet med värdefulla globala perspektiv genom inlägg av bland andra Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan, och Jakob Hallgren, direktör vid Utrikespolitiska institutet. Dessutom talade bland andra WFP:s Nordenchef Andreas Hansen och Sveriges FN-ambassadör Anna Karin Eneström.

Eneström berörde såväl FN:s fördömanden av Ryssland som förberedelserna inför det stora FN-mötet om framtiden, Summit of the future, som hålls i september. På dagordningen står bland annat utvecklingsplanen Agenda 2030, den nya FN-agendan för fred, ungas deltagande och en global digital strategi.

Under rikskonferensen samtalade Annelie Börjesson med FN-ambassadör Eneström om bland annat den svenska FN-rörelsens bidrag till arbetet för att stärka det internationella samarbetet i FN.

Annelie Börjesson underströk inför ettårsdagen förra året av den fullskaliga invasionen att kampen mot Rysslands invasionskrig måste föras i FN. I kampen för den regelbaserade världsordningen behöver alla höja sin röst, skrev hon på debattplats i Dagens Nyheter. Under rikskonferensen svarade hon på frågor från Sveriges Television i ett inslag som kan ses här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer