fbpx
FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och Sveriges FN-ambassadör Anna Karin Eneström vid Folk och Försvars rikskonferens.
10 januari, 2024 / Nyheter

Folk och Försvar: FN-samarbete stärker Sveriges säkerhet

Kriget i Ukraina och hotet mot Sverige stod i centrum vid Folk och Försvars rikskonferens. Även geopolitik och FN-frågor avhandlades. Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på plats.

Folk och Försvars rikskonferens i Sälen avslutades på tisdagen. Debatten och rapporteringen från konferensen har i hög utsträckning handlat om Sverige utsatthet och risken för att kriget i Ukraina sprider sig.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson, som var på plats under rikskonferensen, sammanfattar förbundets krav för att få Ryssland att avsluta anfallskriget mot Ukraina.

– Centralt för att värna Sveriges säkerhet är fler åtgärder mot krigsförbrytelser, en samlad FN-linje mot Rysslands invasionskrig och fortsatt politiskt, ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina.

Vid konferensens avslutande del på tisdagen breddades programmet med värdefulla globala perspektiv genom inlägg av bland andra Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan, och Jakob Hallgren, direktör vid Utrikespolitiska institutet. Dessutom talade bland andra WFP:s Nordenchef Andreas Hansen och Sveriges FN-ambassadör Anna Karin Eneström.

Eneström berörde såväl FN:s fördömanden av Ryssland som förberedelserna inför det stora FN-mötet om framtiden, Summit of the future, som hålls i september. På dagordningen står bland annat utvecklingsplanen Agenda 2030, den nya FN-agendan för fred, ungas deltagande och en global digital strategi.

Under rikskonferensen samtalade Annelie Börjesson med FN-ambassadör Eneström om bland annat den svenska FN-rörelsens bidrag till arbetet för att stärka det internationella samarbetet i FN.

Annelie Börjesson underströk inför ettårsdagen förra året av den fullskaliga invasionen att kampen mot Rysslands invasionskrig måste föras i FN. I kampen för den regelbaserade världsordningen behöver alla höja sin röst, skrev hon på debattplats i Dagens Nyheter. Under rikskonferensen svarade hon på frågor från Sveriges Television i ett inslag som kan ses här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer