fbpx
Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings gymnasium som firar 15 år som FN-skola. Foto: Svenska FN-förbundet/Shabnam Atashfaraz
30 oktober, 2022 / Nyheter

FN-skola firar 15 år

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Nio skolor har varit med sedan starten 2007 och kan nu fira jubileum.

För 15 år sedan startade FN-förbundet FN-skola. Tanken var att ge internationellt profilerade gymnasieskolor en tydlig FN-profil. Skolor som antas och certifieras som FN-skola får tillgång till särskild kompetensutveckling, lärarmaterial och stöd att starta och driva FN-elevförening på skolan. Certifieringen som FN-skola stärker skolornas kompetens och engagemang för globala frågor. En av skolorna som varit med från början är Nyköpings Gymnasium.

– Redan före vi blev en FN-skola hade vi ett stort fokus på omvärlden. Vi hade många utbyten och åkte på demokratiresor till Polen. Så när konceptet FN-skola lanserades var det självklart att vi skulle ansöka, säger Jessica Rundquist, lärare på Nyköpings Gymnasium. 

Skolan jobbar aktivt med internationella frågor. Både i klassrummet och med utbytesprogram genom Erasmus och arbetsplatsförlagt lärande utomlands. FN-rollspel arrangeras en gång om året för hela samhällsprogrammet och i mindre skala för naturprogrammet. 

– Eftersom vi har cirka 1 800 elever på skolan kan vi inte skicka alla på utbyten. Men vi jobbar aktivt med att alla ska få ta del av internationella frågor. Vi brukar säga att vi vill ta världen in i skolan och skolan ut i världen! 

Nyköpings Gymnasium samverkar med både kommunen och Nyköping FN-förening. En internationell samordnare från kommunen har sitt kontor på skolan och jobbar i tät kontakt med utbytesstudenter. Den lokala FN-föreningen har likaså nära förbindelser med skolan. 

– Vi har även haft möte med föreningen där vi pratat om framtida samarbete. Ordförande i den lokala FN-föreningen har nämligen varit rektor på skolan. Han brukar föreläsa här om sitt personliga engagemang till Tanzania.

FN-skola ger resultat

– Jag är övertygad om att man växer som människa när man tar del av globala frågor. Det är flera som verkligen har utvecklats av att engagera sig. Många elever som varit engagerade i skolan och har tagit studenten fortsätter vara engagerade i liknande frågor. För flera av dem hade det kanske inte skett om vi inte jobbat med det i skolorna. För mig personligen har jag fått kunskap som jag annars förmodligen inte fått. Jag har också träffat kollegor jag annars troligtvis inte skulle haft så mycket samarbete med, säger Jessica Rundquist.

Nyköpings FN-elevförening har haft flera aktiviteter i år. Bland annat stod en utställning om kärnvapen från Nyköping FN-förening i biblioteket i två månader. Elevföreningen har också satsat på att bli mer synlig på sociala medier, främst via Instagram. 

– Vi som medlemmar har ett genuint intresse för globala frågor. Vi försöker hela tiden hitta nya saker att sprida det intresset till fler elever på skolan, säger eleven Jesper Hofvander.

– Det bästa med att gå på en FN-skola är att man får lära sig så mycket om FN och deras arbete i hela världen. Eftersom många olika lärare pratar om globala frågor så får man många olika perspektiv. Att det bakas in i lärandet på ett smidigt sätt gör det både lärorikt och roligt. Till exempel är aktionspaketen som vi får alltid uppskattat av oss elever, säger elevföreningsmedlemmen Ebba Arpnäs. 

FN-skola

FN-skolorna är en del av FN-rörelsen för en bättre värld.

Läs mer >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer