FN:s kontor i Genève. Foto: UN Photo/Violaine Martin
13 juli, 2023 / Nyheter

FN-råd i fokus

FN:s råd för mänskliga rättigheter är åter i blickfånget efter veckans möte om koranbränningar. Läs om rådets arbete och budskapet om religiös tolerans och yttrandefrihet från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. 

FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättades i början av 2000-talet som efterföljare till den tidigare kommissionen för mänskliga rättigheter. Rådet har 47 medlemmar och möts vid sex ordinarie tillfällen per år i FN-staden Genève. MR-rådet är en av flera instanser i FN-systemet som hanterar frågor som rör medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna.  

Som flera andra FN-instanser är MR-rådet en spegling av världen som den ser ut. Det innebär att flera länder i rådet uppvisar bristande respekt för de mänskliga rättigheterna trots det uttalade kravet att alla medlemmar ska vara goda föredömen. Svenska FN-förbundet har understrukit dels att fler länder måste kandidera till rådet så att de lämpligaste kan väljas, dels att världens demokratier aktivt måste försvara de mänskliga fri- och rättigheterna i rådet.

Att frågor som rör yttrandefrihet och religion diskuteras i FN-sammanhang är inget nytt. Det är heller ingen hemlighet att medlemsländerna har olika syn på frågorna.

När MR-rådet i början av veckan på initiativ av Pakistan diskuterade koranbränningar talade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, österrikaren Volker Türk, till mötet. MR-kommissarien efterlyste respekt för religiös tolerans och framhöll samtidigt att begränsning av yttrandefriheten måste vara ett undantag, särskilt med tanke på att auktoritära regeringar ofta missbrukar sådana inskränkningar för egna syften. Türk sa vidare att politiska och religiösa ledare har en särskilt viktig roll att uttala sig mot intolerans. De måste också klargöra att våldsamheter inte kan rättfärdigas av verkliga eller upplevda tidigare provokationer, sa MR-kommissarien som efterlyste bland annat dialog och utbildning i alla samhällen för att motverka hatbrott. 

Med röstsiffrorna 28 mot 12 antog rådet en resolution som uppmanar länderna att åtala handlingar och främjande av religiöst hat. Sju länder avstod. MR-rådets yttrande är en rekommendation och inte ett tvingande beslut. 

Läs mer om FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson om veckans möte.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer