fbpx
Foto: Svenska FN-förbundet.
24 september, 2024 / Nyheter

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

– FN-pakten för framtiden bekräftar att gemensamma utmaningar måste hanteras i ett starkt FN. Stödet för multilateralismen är viktigt i en värld med stora klyftor i och mellan länder. Nu måste regeringarna agera för att uppfylla sina löften i pakten och bland annat säkra att digitaliseringen kommer fler till del.

Det säger Svenska FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson efter att FN:s medlemsländer antagit dokumentet som var huvudpunkten vid världsorganisationens framtidstoppmöte i helgen. Till FN-pakten hör också två bilagor i form av ett globalt digitalt ramverk och ett dokument om ungas inflytande och villkor.

FN-pakten säger i det inledande utvecklingsavsnittet att fattigdomsbekämpning är ett centralt mål och att utvecklingsklyftan måste övervinnas genom bland annat finansiering för att motverka ojämlikhet och minska klimatpåverkan.

Pakten talar vidare, med tydlig hänvisning till FN-stadgan, om behovet av skydda kommande generationer från krigets gissel, om den ökande risken för kärnvapenkrig och om behovet av att skydda civila i konflikt. Det sägs också uttryckligen att länderna ska respektera varandras suveränitet och territoriella integritet samt avstå från aggressionshandlingar.

I ett kapitel talar FN-pakten om den unga generationen och att ungas röster måste höras i såväl nationella som internationella fora. Ytterligare löften i framtidspakten handlar om att främja vetenskap och teknologi och pakten hänvisar här till det globala digitala ramverk som Sverige tillsammans med Zambia tog fram inför mötet. I det avslutande kapitlet om framtidens globala samarbete bekräftas åter stödet för det multilaterala samarbetet i FN och att FN är ett forum för världens regeringar.

FN:s medlemsstater satte redan 2015 ramarna för det globala hållbarhets- och klimatarbetet genom Agenda 2030 och Parisavtalet. Inför framtidstoppmötet har FN-ledningen understrukit behovet av nystart för Agenda 2030 och arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling.

– Genom att anta FN-pakten för framtiden har medlemsländerna visat att de kan mobilisera politisk vilja. Det är nu avgörande att regeringarna går från ord till handling och fattar beslut som gagnar världens åtta miljarder invånare, inte minst de som lever i fattigdom och utanförskap, avslutar Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Också generalförsamlingens nye ordförande, Philemon Yang från Kamerun, betonade i sitt avslutande inlägg att helgens framtidstoppmöte måste ge en skjuts åt förmågan att ”leverera långt in i framtiden”.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer