27 april, 2015 / Nyheter

FN hjälper jordbävningsoffer i Nepal

WFP och en rad andra FN-organisationer hjälper offren för jordbävningskatastrofen i Nepal.

Omkring 7 000 människor uppges ha förolyckats i jordbävningen som ägde rum den 25 april utanför Nepals huvudstad Katmandu. FN:s livsmedelsprogram WPF genomför en stor räddningsinsats och har landat på flygplatsen i Katmandu. Ytterligare insatser är på väg och WFP räknar med att bedriva verksamhet i landet i flera månader.

WFP utvärderar nu skadornas omfång och förbereder sig på en omfattande humanitär hjälpinsats. Från sitt humanitära lager i Dubai flyger man in högenergikex och andra förnödenheter. Tillsammans med Nepals regering har man sedan tidigare förberett sig för stora naturkatastrofer. WFP har funnits i landet, som är ett av världens fattigaste, sedan 1964. Så sent som i förra månaden invigdes en så kallad humanitär operativ bas.

Enligt FN:s samordningskontor för humanitära insatser OCHA är 35 av Nepals 75 distrikt drabbade av lördagens jordbävning som mätte 7,8 på Richter-skalan. Ett efterskalv på söndagen nådde 6,7 på skalan.

Bland andra FN-organisationer som gör insatser i Nepal märks FN:s befolkningsfond UNFPA, Unicef och WHO.

Foto: World Food Programme/Sakun Gajurel

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer