fbpx
29 november, 2023 / Nyheter

FN hjälper i Gaza

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Två dagar innan vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft den 24 november meddelade FN-chefen António Guterres att FN står berett att maximera den humanitära nyttan av avtalet.

Under den gångna helgen nådde FN och andra hjälporganisationer norra Gaza med hjälpsändningar innehållande bland annat mat, tält, filtar och vatten. Sjukhuspatienter har evakuerats och bränsle för matlagning har levererats. Insatserna understiger dock vida behoven.

Sedan vapenvilan inleddes har 39 israeler ur Hamas gisslan släppts i utbyte mot 117 palestinier och 19 utländska medborgare.

På tisdagen meddelades det att vapenvilan förlängs med ytterligare två dagar för att parterna ska kunna fortsätta med fångutväxlingen. Om så blir fallet möjliggörs också ytterligare humanitärt tillträde.

Dödssiffrorna uppgår sedan den 7 oktober enligt uppgift till över 1 200 israeler och utlänningar i Israel (källa: israeliska myndigheter) och över 14 800 på Gazaremsan (källa: regeringskansliet i Gaza som kontrolleras av Hamas). Sedan konflikten i Mellanöstern trappades upp har över 100 FN-anställda i Gaza dödats.

Svenska FN-förbundet ger som tidigare sitt stöd till FN-ledningens linje under kriget.

– Vi är bestörta över det mänskliga lidandet och förstörelsen som kommer som konsekvens av den fruktansvärda situationen. Vi instämmer i generalsekreterare António Guterres tydliga fördömande av Hamas terrordåd och vi tar i likhet med FN-chefen avstånd från kollektiv bestraffning av det palestinska folket. I likhet med Guterres efterlyser vi ytterligare förlängning av vapenvilan och humanitärt tillträde samtidigt som återstoden av gisslan måste släppas, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s medlemsländer har genom beslut i generalförsamlingen inrättat dels internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket den 29 november, dels internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari.

FN:s webbsida om situationen i Israel och de ockuperade palestinska områdena

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer