fbpx
29 november, 2023 / Nyheter

FN hjälper i Gaza

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Två dagar innan vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft den 24 november meddelade FN-chefen António Guterres att FN står berett att maximera den humanitära nyttan av avtalet.

Under den gångna helgen nådde FN och andra hjälporganisationer norra Gaza med hjälpsändningar innehållande bland annat mat, tält, filtar och vatten. Sjukhuspatienter har evakuerats och bränsle för matlagning har levererats. Insatserna understiger dock vida behoven.

Sedan vapenvilan inleddes har 39 israeler ur Hamas gisslan släppts i utbyte mot 117 palestinier och 19 utländska medborgare.

På tisdagen meddelades det att vapenvilan förlängs med ytterligare två dagar för att parterna ska kunna fortsätta med fångutväxlingen. Om så blir fallet möjliggörs också ytterligare humanitärt tillträde.

Dödssiffrorna uppgår sedan den 7 oktober enligt uppgift till över 1 200 israeler och utlänningar i Israel (källa: israeliska myndigheter) och över 14 800 på Gazaremsan (källa: regeringskansliet i Gaza som kontrolleras av Hamas). Sedan konflikten i Mellanöstern trappades upp har över 100 FN-anställda i Gaza dödats.

Svenska FN-förbundet ger som tidigare sitt stöd till FN-ledningens linje under kriget.

– Vi är bestörta över det mänskliga lidandet och förstörelsen som kommer som konsekvens av den fruktansvärda situationen. Vi instämmer i generalsekreterare António Guterres tydliga fördömande av Hamas terrordåd och vi tar i likhet med FN-chefen avstånd från kollektiv bestraffning av det palestinska folket. I likhet med Guterres efterlyser vi ytterligare förlängning av vapenvilan och humanitärt tillträde samtidigt som återstoden av gisslan måste släppas, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

FN:s medlemsländer har genom beslut i generalförsamlingen inrättat dels internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket den 29 november, dels internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari.

FN:s webbsida om situationen i Israel och de ockuperade palestinska områdena

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer