Koll & kommentar
21 november, 2024 / Nyheter

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Krig och konflikter, pandemi och klimatförändringar – frågorna i klassrummen är många och barns behov av att förstå sin samtid är stort. Därför lanserar Svenska FN-förbundet med stöd av Allmänna arvsfonden projektet Världskoll i skolan. Materialet, som riktar sig till grundskolor i hela landet, hjälper från höstterminen 2025 elever på lågstadiet att få koll på världen och hur de själva kan påverka sin vardag.

Världskoll i skolan med skolmaterialet ”FN-filuren och de globala målen” är ett nytt läromedel som ger landets lågstadielärare verktyg i att undervisa sina elever om Agenda 2030 och de globala målen på ett begripligt och lustfyllt sätt.

”FN-filuren och de globala målen” väcker nyfikenhet och engagemang. Materialet stärker inte bara elevernas kunskaper utan bidrar också till ökad medvetenhet om FN:s arbete och aktuella utmaningar och hjälper eleverna att förstå hur de kan påverka sin egen vardag och omvärld. Skolor som deltar i Världskoll i skolan ingår i ett landsomfattande nätverk som ger möjlighet till inspiration samt utbyte av tankar och erfarenheter.

Ny uppgift för FN-filuren

Svenska FN-förbundet tog hjälp av FN-filuren redan när de globala målens föregångare millenniemålen introducerades för de yngre eleverna. Världskoll i skolan är en naturlig fortsättning i en ännu mer komplex omvärld, berättar Charlotte Andersson, projektledare på Svenska FN-förbundet.

– Vi ville skapa ett läromedel som gör stora och ibland komplexa frågor, som hållbarhet och mänskliga rättigheter, förståeliga för de yngre eleverna i grundskolan. FN-filuren inspirerar elever att tidigt bli engagerade i globala frågor genom ett kreativt arbetssätt. Skolmaterialet ger eleverna fördjupad förståelse för de globala målen och inspiration att påverka den egna vardagen genom skolan, säger Charlotte Andersson.

Så får du och dina elever Världskoll

Sveriges grundskolor inbjuds att ansöka till Världskoll i skolan under vårterminen 2025 och materialet lanseras från höstterminen. Under läsåret 2024-2025 har ett pilotprojekt startats med 19 skolor som använder, utvärderar och förfinar metoden i nära samverkan med Svenska FN-förbundet.

Skolmaterialet om FN-filuren riktar sig främst till lågstadiet. Världskoll erbjuder material även till mellan- och högstadiet i form av anpassade FN-rollspel.

Grundskolor som deltar i Världskoll i skolan blir samtidigt medlemmar i Svenska FN-förbundet. Årskostnaden för läromedlet och medlemskapet är 2 000 kr. 

Skolor som vill arbeta med FN-filuren är välkomna kontakta Charlotte Andersson, projektledare för Världskoll i skolan, som nås på e-postadress charlotte.andersson@fn.se och telefon 070-441 64 53.

Ytterligare information om FN-filuren och Världskoll i skolan finns på Världskoll i skolan – Svenska FN-förbundet.

Världskoll i skolan genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer