21 november, 2024 / Nyheter

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Krig och konflikter, pandemi och klimatförändringar – frågorna i klassrummen är många och barns behov av att förstå sin samtid är stort. Därför lanserar Svenska FN-förbundet med stöd av Allmänna arvsfonden projektet Världskoll i skolan. Materialet, som riktar sig till grundskolor i hela landet, hjälper från höstterminen 2025 elever på lågstadiet att få koll på världen och hur de själva kan påverka sin vardag.

Världskoll i skolan med skolmaterialet ”FN-filuren och de globala målen” är ett nytt läromedel som ger landets lågstadielärare verktyg i att undervisa sina elever om Agenda 2030 och de globala målen på ett begripligt och lustfyllt sätt.

”FN-filuren och de globala målen” väcker nyfikenhet och engagemang. Materialet stärker inte bara elevernas kunskaper utan bidrar också till ökad medvetenhet om FN:s arbete och aktuella utmaningar och hjälper eleverna att förstå hur de kan påverka sin egen vardag och omvärld. Skolor som deltar i Världskoll i skolan ingår i ett landsomfattande nätverk som ger möjlighet till inspiration samt utbyte av tankar och erfarenheter.

Ny uppgift för FN-filuren

Svenska FN-förbundet tog hjälp av FN-filuren redan när de globala målens föregångare millenniemålen introducerades för de yngre eleverna. Världskoll i skolan är en naturlig fortsättning i en ännu mer komplex omvärld, berättar Charlotte Andersson, projektledare på Svenska FN-förbundet.

– Vi ville skapa ett läromedel som gör stora och ibland komplexa frågor, som hållbarhet och mänskliga rättigheter, förståeliga för de yngre eleverna i grundskolan. FN-filuren inspirerar elever att tidigt bli engagerade i globala frågor genom ett kreativt arbetssätt. Skolmaterialet ger eleverna fördjupad förståelse för de globala målen och inspiration att påverka den egna vardagen genom skolan, säger Charlotte Andersson.

Så får du och dina elever Världskoll

Sveriges grundskolor inbjuds att ansöka till Världskoll i skolan under vårterminen 2025 och materialet lanseras från höstterminen. Under läsåret 2024-2025 har ett pilotprojekt startats med 19 skolor som använder, utvärderar och förfinar metoden i nära samverkan med Svenska FN-förbundet.

Skolmaterialet om FN-filuren riktar sig främst till lågstadiet. Världskoll erbjuder material även till mellan- och högstadiet i form av anpassade FN-rollspel.

Grundskolor som deltar i Världskoll i skolan blir samtidigt medlemmar i Svenska FN-förbundet. Årskostnaden för läromedlet och medlemskapet är 2 000 kr. 

Skolor som vill arbeta med FN-filuren är välkomna kontakta Charlotte Andersson, projektledare för Världskoll i skolan, som nås på e-postadress charlotte.andersson@fn.se och telefon 070-441 64 53.

Ytterligare information om FN-filuren och Världskoll i skolan finns på Världskoll i skolan – Svenska FN-förbundet.

Världskoll i skolan genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer