fbpx
Anders Kompass tar emot utmärkelsen Årets FN-vän av FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin och ordförande Aleksander Gabelic.
29 januari, 2016 / Nyheter

FN bör be Kompass om ursäkt

FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic krävde en ursäkt från FN till Anders Kompass i samband med att FN-svensken på fredagen tilldelades utmärkelsen Årets FN-vän.

FN-svensken Anders Kompass utsågs i höstas till Årets FN-vän 2015 men gavs inte möjlighet att resa till Stockholm för att ta emot utmärkelsen. På fredagsförmiddagen kunde Kompass till slut ta emot priset vid en ceremoni på Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm. På plats fanns också FN:s tidigare revisionschef Inga-Britt Ahlenius.

Kompass fick motta priset i form av blommor, diplom och choklad av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin. Gabelic var tydlig i sin kritik mot FN:s behandling av Anders Kompass.

– Vi är glada att äntligen ha kunnat överlämna priset till Anders Kompass. Att Anders har friats från anklagelser om att ha överträtt sina befogenheter är välkommet, men FN-kontoret för mänskliga rättigheter borde också ge honom en offentlig ursäkt för den behandling han har tvingats utstå, sa Gabelic.

FN-förbundet framförde sin kritik mot hanteringen av ärendet Kompass till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, vid ett möte i Stockholm i december. Utmärkelsen Årets FN-vän fick Anders Kompass för att han, enligt FN-förbundet, genom sitt agerande har försvarat viktiga FN-principer om mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och samtidigt påvisat behovet av större öppenhet och transparens i FN-systemet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer