23 november, 2016 / Nyheter

Fler minoffer men mindre pengar till minhantering

Enligt den nyutkomna rapporten Landmine Monitor 2016 har antalet minoffer ökat med 75 procent sedan 2014. Samtidigt minskar det globala stödet till minhantering.

Efter krig kommer fred. Men minor som ligger gömda i marken skadar och dödar även när kriget är slut. Det är en tyst katastrof som hindrar barn från att gå i skolan, bönder från att bruka sina marker och flyktingar från att återvända hem när kriget är slut.

Den 22 november lanserades Landmine Monitor 2016, den årliga rapporten om den globala minsituationen. Budskapet är dystert. Under 2015 skadades eller dödades över 6 000 människor av minor, en ökning med 75 procent sedan 2014 och den högsta siffran sedan 2006. Av offren var 78 procent civila och av dessa var mer än en tredjedel barn. Samtidigt är stödet till minhantering det lägsta sedan 2005. Från 2014 till 2015 minskade det globala finansiella stödet för minhantering med 23 procent. Det är tredje året i rad som stödet minskar.

Läs hela rapporten.

En minfri värld är möjlig. Vi har kunskapen och verktygen för att röja minor, men viljan och de ekonomiska resurserna saknas. Sveriges regering har minskat stödet till minröjning med 46 procent sedan 2012. Det vill vi ändra på! Vi samlar in underskrifter till vårt upprop om ökat stöd till FN:s arbete mot minor. Skriv under på http://motminor.fn.se/ och var med i kampen för en minfri värld!

Foto: UNphoto/Marco Dormino

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer