fbpx
Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
21 oktober, 2022 / Nyheter

Fira FN-dagen med oss!

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista!

Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med seminarium i Stockholms konserthus. FN-dagen uppmärksammas förstås också av FN-föreningar över hela Sverige. Undrar du vad som händer på din ort?

Titta i listan nedan och kontakta din FN-förening!

 • Falu

En föreläsning med en norsk fredsforskare som jobbat för Unicef ska tala. Falu FN-förening har FN-dagsfirande under 25–26 oktober.

 • Gotland

Gotlands FN-förening kommer prata med eleverna på Gråboskolan på Gotland om Barnkonventionen och Mänskliga rättigheter, samt ställa upp FN-förbundets utställning om kärnvapen på Almedalsbiblioteket. Den börjar 24 oktober och står kvar under hela veckan.

 • Gävle

Gävle FN-förening har en utställning om FN och FN-förbundets verksamhet i Alternativboden Lyktans lokaler 18 oktober till 29 oktober. Söndagen den 23 oktober medverkar föreningen i Regnbågsmässan i Mariakyrkan i Gävle. På FN-dagen har FN-föreningen bokbord vid en orgelkonsert i Soldatkyrkan i Gävle.

 • Karlstad

Karlstad FN-förening, Värmlands FN-distrikt och Värmlands museum firar FN-dagen söndag 23 okt kl. 14.00 på Värmlands museum, Karlstad, under rubriken ”En miljon arter är hotade – vad kan vi göra?”.

 • Kristianstad

Med fokus Ukraina: Mikael Nydahl, översättare och förläggare med fokus på Ryssland/Ukraina och Lida Starodubtseva, bördig från Ryssland, talar om kriget i Ukraina. Vä församlingshem, Kung Valdemars väg 17, måndag 24 oktober 2022 kl. 18.30.

 • Kungsbacka

Fred och demokrati i Europa – om hotet mot demokratin och FN:s roll i världen. Olle Wästberg, tidigare politiker, diplomat, ordförande i demokratiutredningen och författare. Musik av Greek Romantic quartet. Stadsbiblioteket 24 oktober kl. 18.00.

 • Lidköping

Lidköpings FN förening bjuder in till föreläsning om ljusföroreningar av fladdermusforskaren och författaren Johan Eklöf, bosatt i Ulricehamn. Måndag 24 oktober 18.00, Studiefrämjandet Lidköping.

 • Lund

Vi firar FN redan på söndagen den 23:e oktober. Vi kommer att hålla hus på Kulturen i Lund. Firandet pågår kl 10.30-15.30 och dagen toppas sedan med en välgörenhetsgala kl 18.00. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth talar kl 11.30.

 • Malmö

Den 24 oktober kl 18.00-21.00 bjuder Malmö FN-förening tillsammans med Veteran träffpunkt Malmö in till en afton med korvgrillning, något att dricka, och inte minst intressant information om Agenda 2030; utveckling, fred och säkerhet.

 • Mariestads FN-förening

En av Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörerna ska tala. Mariestads FN-förening firar mellan 24 – 30 oktober.

 • Nacka

Fredskonsert, tal av FN-förbundets seniore fredsrådgivare Jens Petersson, Nacka kyrka den 23 oktober kl 17.00.

 • Nedansiljan

Nedansiljan FN-förening har en föreläsning om mänskliga rättigheter på Leksands gymnasium den 27 oktober.

 • Norrtälje

Bengt Johansson, docent, utredare vid Klimatpolitiska rådets kansli, pratar om svensk klimatpolitik och hur den hänger samman med processer på EU nivå och global nivå. Måndagen den 24 oktober kl. 18.30-20.30, Norrtäljes Stadsbibliotek, Alf Olssonrummet.

 • Sollentuna

Fira FN-dagen den 24 oktober på Arena Satelliten. Klockan 18.30 delar vi ut Sollentuna Väsby FN Agenda 2030-priset 2022. Därefter blir det fika och FN mingel. Tomas ”Mr Positive” Fogelholm står för musiken. Satelliten hittar du vid busstorget i Sollentuna centrum.

 • Stockholm

FN-dagsseminarium – Förenta Nationerna och världssituationen, ABF Stockholm kl 18.00. Stockholms FN-förening, Olof Palmes Internationella Center och ABF. Medverkande: Jan Eliasson, Margot Wallström, Jesper Bengtsson Åsa Persson.

 • Södra Dalarna, Avesta

Fira FN-dagen med Södra Dalarnas FN-förening, Avesta Kommun & NBV. Föreläsning: ”I skuggan av det förflutna”, Avesta bibliotek måndag kl 18.00.

 • Tierp

Den 26 oktober kl. 15.00 har Tierps FN-förening en föreläsning.

 • Torsby

Mellan Ryssland och Nato – svensk utrikespolitik i brytningstid. Lyssna på Hans Lödén på Torsby bibliotek på FN-dagen 24 okt. kl. 18.

 • Varberg

Ett mångkulturellt Varberg för alla, söndag 23 oktober kl 18.00 i Varbergs kyrka.

 • Växjö

UN Day with UNA Växjö, måndag 24 oktober kl 16:30–18:30, K1074, Linnéuniversitetet.

 • Ystad-Österlen

Ystads bibliotek FN-dagen den 24 oktober kl 19.00: musikern och poeten Mao Zybamba.

 • Örebro

Örebro FN-distrikt inbjuder till ett seminarium om uigurerna den 30 oktober i Laxå.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer