Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista!

Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med seminarium i Stockholms konserthus. FN-dagen uppmärksammas förstås också av FN-föreningar över hela Sverige. Undrar du vad som händer på din ort?

Titta i listan nedan och kontakta din FN-förening!

 • Falu

En föreläsning med en norsk fredsforskare som jobbat för Unicef ska tala. Falu FN-förening har FN-dagsfirande under 25–26 oktober.

 • Gotland

Gotlands FN-förening kommer prata med eleverna på Gråboskolan på Gotland om Barnkonventionen och Mänskliga rättigheter, samt ställa upp FN-förbundets utställning om kärnvapen på Almedalsbiblioteket. Den börjar 24 oktober och står kvar under hela veckan.

 • Gävle

Gävle FN-förening har en utställning om FN och FN-förbundets verksamhet i Alternativboden Lyktans lokaler 18 oktober till 29 oktober. Söndagen den 23 oktober medverkar föreningen i Regnbågsmässan i Mariakyrkan i Gävle. På FN-dagen har FN-föreningen bokbord vid en orgelkonsert i Soldatkyrkan i Gävle.

 • Karlstad

Karlstad FN-förening, Värmlands FN-distrikt och Värmlands museum firar FN-dagen söndag 23 okt kl. 14.00 på Värmlands museum, Karlstad, under rubriken ”En miljon arter är hotade – vad kan vi göra?”.

 • Kristianstad

Med fokus Ukraina: Mikael Nydahl, översättare och förläggare med fokus på Ryssland/Ukraina och Lida Starodubtseva, bördig från Ryssland, talar om kriget i Ukraina. Vä församlingshem, Kung Valdemars väg 17, måndag 24 oktober 2022 kl. 18.30.

 • Kungsbacka

Fred och demokrati i Europa – om hotet mot demokratin och FN:s roll i världen. Olle Wästberg, tidigare politiker, diplomat, ordförande i demokratiutredningen och författare. Musik av Greek Romantic quartet. Stadsbiblioteket 24 oktober kl. 18.00.

 • Lidköping

Lidköpings FN förening bjuder in till föreläsning om ljusföroreningar av fladdermusforskaren och författaren Johan Eklöf, bosatt i Ulricehamn. Måndag 24 oktober 18.00, Studiefrämjandet Lidköping.

 • Lund

Vi firar FN redan på söndagen den 23:e oktober. Vi kommer att hålla hus på Kulturen i Lund. Firandet pågår kl 10.30-15.30 och dagen toppas sedan med en välgörenhetsgala kl 18.00. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth talar kl 11.30.

 • Malmö

Den 24 oktober kl 18.00-21.00 bjuder Malmö FN-förening tillsammans med Veteran träffpunkt Malmö in till en afton med korvgrillning, något att dricka, och inte minst intressant information om Agenda 2030; utveckling, fred och säkerhet.

 • Mariestads FN-förening

En av Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörerna ska tala. Mariestads FN-förening firar mellan 24 – 30 oktober.

 • Nacka

Fredskonsert, tal av FN-förbundets seniore fredsrådgivare Jens Petersson, Nacka kyrka den 23 oktober kl 17.00.

 • Nedansiljan

Nedansiljan FN-förening har en föreläsning om mänskliga rättigheter på Leksands gymnasium den 27 oktober.

 • Norrtälje

Bengt Johansson, docent, utredare vid Klimatpolitiska rådets kansli, pratar om svensk klimatpolitik och hur den hänger samman med processer på EU nivå och global nivå. Måndagen den 24 oktober kl. 18.30-20.30, Norrtäljes Stadsbibliotek, Alf Olssonrummet.

 • Sollentuna

Fira FN-dagen den 24 oktober på Arena Satelliten. Klockan 18.30 delar vi ut Sollentuna Väsby FN Agenda 2030-priset 2022. Därefter blir det fika och FN mingel. Tomas ”Mr Positive” Fogelholm står för musiken. Satelliten hittar du vid busstorget i Sollentuna centrum.

 • Stockholm

FN-dagsseminarium – Förenta Nationerna och världssituationen, ABF Stockholm kl 18.00. Stockholms FN-förening, Olof Palmes Internationella Center och ABF. Medverkande: Jan Eliasson, Margot Wallström, Jesper Bengtsson Åsa Persson.

 • Södra Dalarna, Avesta

Fira FN-dagen med Södra Dalarnas FN-förening, Avesta Kommun & NBV. Föreläsning: ”I skuggan av det förflutna”, Avesta bibliotek måndag kl 18.00.

 • Tierp

Den 26 oktober kl. 15.00 har Tierps FN-förening en föreläsning.

 • Torsby

Mellan Ryssland och Nato – svensk utrikespolitik i brytningstid. Lyssna på Hans Lödén på Torsby bibliotek på FN-dagen 24 okt. kl. 18.

 • Varberg

Ett mångkulturellt Varberg för alla, söndag 23 oktober kl 18.00 i Varbergs kyrka.

 • Växjö

UN Day with UNA Växjö, måndag 24 oktober kl 16:30–18:30, K1074, Linnéuniversitetet.

 • Ystad-Österlen

Ystads bibliotek FN-dagen den 24 oktober kl 19.00: musikern och poeten Mao Zybamba.

 • Örebro

Örebro FN-distrikt inbjuder till ett seminarium om uigurerna den 30 oktober i Laxå.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer