fbpx
Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
21 oktober, 2022 / Nyheter

Fira FN-dagen med oss!

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista!

Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med seminarium i Stockholms konserthus. FN-dagen uppmärksammas förstås också av FN-föreningar över hela Sverige. Undrar du vad som händer på din ort?

Titta i listan nedan och kontakta din FN-förening!

 • Falu

En föreläsning med en norsk fredsforskare som jobbat för Unicef ska tala. Falu FN-förening har FN-dagsfirande under 25–26 oktober.

 • Gotland

Gotlands FN-förening kommer prata med eleverna på Gråboskolan på Gotland om Barnkonventionen och Mänskliga rättigheter, samt ställa upp FN-förbundets utställning om kärnvapen på Almedalsbiblioteket. Den börjar 24 oktober och står kvar under hela veckan.

 • Gävle

Gävle FN-förening har en utställning om FN och FN-förbundets verksamhet i Alternativboden Lyktans lokaler 18 oktober till 29 oktober. Söndagen den 23 oktober medverkar föreningen i Regnbågsmässan i Mariakyrkan i Gävle. På FN-dagen har FN-föreningen bokbord vid en orgelkonsert i Soldatkyrkan i Gävle.

 • Karlstad

Karlstad FN-förening, Värmlands FN-distrikt och Värmlands museum firar FN-dagen söndag 23 okt kl. 14.00 på Värmlands museum, Karlstad, under rubriken ”En miljon arter är hotade – vad kan vi göra?”.

 • Kristianstad

Med fokus Ukraina: Mikael Nydahl, översättare och förläggare med fokus på Ryssland/Ukraina och Lida Starodubtseva, bördig från Ryssland, talar om kriget i Ukraina. Vä församlingshem, Kung Valdemars väg 17, måndag 24 oktober 2022 kl. 18.30.

 • Kungsbacka

Fred och demokrati i Europa – om hotet mot demokratin och FN:s roll i världen. Olle Wästberg, tidigare politiker, diplomat, ordförande i demokratiutredningen och författare. Musik av Greek Romantic quartet. Stadsbiblioteket 24 oktober kl. 18.00.

 • Lidköping

Lidköpings FN förening bjuder in till föreläsning om ljusföroreningar av fladdermusforskaren och författaren Johan Eklöf, bosatt i Ulricehamn. Måndag 24 oktober 18.00, Studiefrämjandet Lidköping.

 • Lund

Vi firar FN redan på söndagen den 23:e oktober. Vi kommer att hålla hus på Kulturen i Lund. Firandet pågår kl 10.30-15.30 och dagen toppas sedan med en välgörenhetsgala kl 18.00. Svenska FN-förbundets generalsekreterare Cecilia Tengroth talar kl 11.30.

 • Malmö

Den 24 oktober kl 18.00-21.00 bjuder Malmö FN-förening tillsammans med Veteran träffpunkt Malmö in till en afton med korvgrillning, något att dricka, och inte minst intressant information om Agenda 2030; utveckling, fred och säkerhet.

 • Mariestads FN-förening

En av Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörerna ska tala. Mariestads FN-förening firar mellan 24 – 30 oktober.

 • Nacka

Fredskonsert, tal av FN-förbundets seniore fredsrådgivare Jens Petersson, Nacka kyrka den 23 oktober kl 17.00.

 • Nedansiljan

Nedansiljan FN-förening har en föreläsning om mänskliga rättigheter på Leksands gymnasium den 27 oktober.

 • Norrtälje

Bengt Johansson, docent, utredare vid Klimatpolitiska rådets kansli, pratar om svensk klimatpolitik och hur den hänger samman med processer på EU nivå och global nivå. Måndagen den 24 oktober kl. 18.30-20.30, Norrtäljes Stadsbibliotek, Alf Olssonrummet.

 • Sollentuna

Fira FN-dagen den 24 oktober på Arena Satelliten. Klockan 18.30 delar vi ut Sollentuna Väsby FN Agenda 2030-priset 2022. Därefter blir det fika och FN mingel. Tomas ”Mr Positive” Fogelholm står för musiken. Satelliten hittar du vid busstorget i Sollentuna centrum.

 • Stockholm

FN-dagsseminarium – Förenta Nationerna och världssituationen, ABF Stockholm kl 18.00. Stockholms FN-förening, Olof Palmes Internationella Center och ABF. Medverkande: Jan Eliasson, Margot Wallström, Jesper Bengtsson Åsa Persson.

 • Södra Dalarna, Avesta

Fira FN-dagen med Södra Dalarnas FN-förening, Avesta Kommun & NBV. Föreläsning: ”I skuggan av det förflutna”, Avesta bibliotek måndag kl 18.00.

 • Tierp

Den 26 oktober kl. 15.00 har Tierps FN-förening en föreläsning.

 • Torsby

Mellan Ryssland och Nato – svensk utrikespolitik i brytningstid. Lyssna på Hans Lödén på Torsby bibliotek på FN-dagen 24 okt. kl. 18.

 • Varberg

Ett mångkulturellt Varberg för alla, söndag 23 oktober kl 18.00 i Varbergs kyrka.

 • Växjö

UN Day with UNA Växjö, måndag 24 oktober kl 16:30–18:30, K1074, Linnéuniversitetet.

 • Ystad-Österlen

Ystads bibliotek FN-dagen den 24 oktober kl 19.00: musikern och poeten Mao Zybamba.

 • Örebro

Örebro FN-distrikt inbjuder till ett seminarium om uigurerna den 30 oktober i Laxå.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer