fbpx
Koll & kommentar
18 oktober, 2021 / Nyheter

Fira FN-dagen med oss!

FN-förbundet bjuder in till seminarium den 21 oktober i Kulturhuset, Stockholm, och FN-dagen uppmärksammas den 24 oktober av FN-föreningar över hela landet. Välkommen att fira FN-dagen med oss!

FN-dagen 2021 firas i ljuset av att Sverige fyller 75 år som FN-medlem och att rösträtten för kvinnor fyller 100 år. Dessutom har FN:s generalsekreterare presenterat en spännande rapport om framtidens FN-arbete med fokus på bland annat unga och klimatet. Som vanligt genomförs aktiviteter i hela landet inför och på FN-dagen.

Svenska FN-förbundets traditionella seminarium inför FN-dagen hålls i år den 21 oktober kl 10.00-12.00 i Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm. Vi är glada att åter kunna presentera ett fysiskt evenemang. Programmet handlar om aktuella utmaningar för FN och medlemsländerna efter pandemin. Hur hanterar vi klimatet, jämlikheten och demokratin? Som vanligt blir det kaffe och kaka, spännande gäster, musikunderhållning och prisutdelning. Läs mer och anmäl dig här!

FN-dagen uppmärksammas förstås också av FN-föreningar över hela Sverige. Några föreningar får besök av förbundsordförande Annelie Börjesson, förbundets nya generalsekreterare Cecilia Tengroth samt medarbetare vid förbundskansliet. Exempelvis medverkar Annelie Börjesson vid evenemang i Göteborg och Varberg och förbundets ungdomssekreterare Leymuun Farah föreläser i Uddevalla. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Fråga din FN-förening!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer