fbpx
3 december, 2014 / Nyheter

Fika ger 1 miljon skoldagar

Svenska FN-förbundets partnerföretag Barista Fair Trade Coffee passerar i dag drömgränsen 1 miljon skolmåltider till Etiopien via FN.

Barista-1-miljon-470pxl

Barista Fair Trade Coffee, partnerföretag till Svenska FN-förbundet, passerar den 3 december 1 miljon insamlade skolmåltider till barn i Etiopien. Baristas grundare Björn Almér medverkade nyligen vid ett fältbesök i Etiopien där han tillsammans med Svenska FN-förbundet kunde se resultatet av sitt arbete.

– Jag var nyss på plats i Kasim, Etiopien när Baristas grundare Björn Almér träffade Meseret, flickan på Stammiskortet, igen. Det var starkt att se ett så konkret exempel på att allmänhetens engagemang för FN ger resultat i fält, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Senast skolan fick besök var för sex år sedan. Meseret och hennes familj berättade nu hur de tack vare skolmaten kunna låta henne fortsätta skolan. Nu går hon i 9:an och tänker läsa vidare till universitetslärarinna i engelska.

Projektet Skolmat ser till att fler av de 58 miljoner barn i grundskoleålder som inte får gå i skolan får rätt till en framtid. En skolmåltid kostar 2 kronor och i Baristas fall ges den som en extra rabatt utöver den rabatt på 10-20% gästen själv får med Stammiskortet. En Stammis på ett café kan alltså se till att ett barn blir stammis i skolan. Sedan starten 2006 har antalet caféer och Stamgäster vuxit så att nu ca 1 500 barn kan få skolmat dagligen och antalet växer snabbt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer