3 december, 2014 / Nyheter

Fika ger 1 miljon skoldagar

Svenska FN-förbundets partnerföretag Barista Fair Trade Coffee passerar i dag drömgränsen 1 miljon skolmåltider till Etiopien via FN.

Barista-1-miljon-470pxl

Barista Fair Trade Coffee, partnerföretag till Svenska FN-förbundet, passerar den 3 december 1 miljon insamlade skolmåltider till barn i Etiopien. Baristas grundare Björn Almér medverkade nyligen vid ett fältbesök i Etiopien där han tillsammans med Svenska FN-förbundet kunde se resultatet av sitt arbete.

– Jag var nyss på plats i Kasim, Etiopien när Baristas grundare Björn Almér träffade Meseret, flickan på Stammiskortet, igen. Det var starkt att se ett så konkret exempel på att allmänhetens engagemang för FN ger resultat i fält, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Senast skolan fick besök var för sex år sedan. Meseret och hennes familj berättade nu hur de tack vare skolmaten kunna låta henne fortsätta skolan. Nu går hon i 9:an och tänker läsa vidare till universitetslärarinna i engelska.

Projektet Skolmat ser till att fler av de 58 miljoner barn i grundskoleålder som inte får gå i skolan får rätt till en framtid. En skolmåltid kostar 2 kronor och i Baristas fall ges den som en extra rabatt utöver den rabatt på 10-20% gästen själv får med Stammiskortet. En Stammis på ett café kan alltså se till att ett barn blir stammis i skolan. Sedan starten 2006 har antalet caféer och Stamgäster vuxit så att nu ca 1 500 barn kan få skolmat dagligen och antalet växer snabbt.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer