12 november, 2014 / Nyheter

Fältbesök i Etiopien

FN-förbundet och en rad företag besöker den här veckan projekt för flickors rättigheter i Etiopien. Här kan du följa resan!

Torsdag den 13 november

 

Den här veckan genomför Svenska FN-förbundet en studieresa i Etiopien tillsammans med företagspartner. Tillsammans har gruppen bland annat besökt Fatuma Abdu-skolan i Afarregionen i den nordöstra delen av landet. Området är ett av de fattigaste i Etiopien men skolan gör det möjligt för barnen att studera upp till åttonde klass.

På skolan serveras eleverna gratis skolmat tack vare finansiering via Svenska FN-förbundet. Skolmaten gör att fler barn kommer till skolan och att barnen kan koncentrera sig bättre på lektionerna eftersom de slipper gå hungriga.

En av eleverna är Dawud Nurhusen som är 17 år.

– Jag tycker om att gå i skolan för att det ger mig hopp om framtiden. Jag vill bli läkare eller civilingenjör. Helst vill jag bli läkare men jag är bra på matte så jag kanske blir civilingenjör i stället, säger han.

Läs mer om FN-förbundets arbete för barns rätt till utbildning och ge en gåva på www.fn.se/skolmat.

Onsdag den 12 november

 

Svenska FN-förbundet befinner sig just nu på en studieresa i Etiopien tillsammans med representanter för förbundets företagspartner. Med på resan är företrädare för Barista Fair Trade Coffee, SNÖ of Sweden, välgörenhetskonserten Notes for Peace samt FN-förbundets goodwill-ambassadör Anna Bergendahl. Gruppen har besökt projekt som syftar till att stärka flickors rättigheter i Afarregionen i den nordöstra delen av landet.

Ett av projekten som får finansiellt stöd via FN-förbundet är Barbara May-sjukhuset i staden Mile. De allra flesta flickorna i området är könsstympade och många blir bortgifta i mycket ung ålder vilket skapar stora hälsorisker, framför allt i samband med graviditet och förlossning. På sjukhuset får flickor och kvinnor behandling för de komplikationer som uppstår som en konsekvens av de skadliga sedvänjorna.

– Det här är det enda sjukhuset som arbetar med detta i en region med en och en halv miljon invånare, säger barnmorskan Valerie Browning som driver Barbara May-sjukhuset.

Läs mer om FN-förbundets arbete för flickors rättigheter och ge en gåva på www.fn.se/flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer