fbpx

FN-förbundet och en rad företag besöker den här veckan projekt för flickors rättigheter i Etiopien. Här kan du följa resan!

Torsdag den 13 november

 

Den här veckan genomför Svenska FN-förbundet en studieresa i Etiopien tillsammans med företagspartner. Tillsammans har gruppen bland annat besökt Fatuma Abdu-skolan i Afarregionen i den nordöstra delen av landet. Området är ett av de fattigaste i Etiopien men skolan gör det möjligt för barnen att studera upp till åttonde klass.

På skolan serveras eleverna gratis skolmat tack vare finansiering via Svenska FN-förbundet. Skolmaten gör att fler barn kommer till skolan och att barnen kan koncentrera sig bättre på lektionerna eftersom de slipper gå hungriga.

En av eleverna är Dawud Nurhusen som är 17 år.

– Jag tycker om att gå i skolan för att det ger mig hopp om framtiden. Jag vill bli läkare eller civilingenjör. Helst vill jag bli läkare men jag är bra på matte så jag kanske blir civilingenjör i stället, säger han.

Läs mer om FN-förbundets arbete för barns rätt till utbildning och ge en gåva på www.fn.se/skolmat.

Onsdag den 12 november

 

Svenska FN-förbundet befinner sig just nu på en studieresa i Etiopien tillsammans med representanter för förbundets företagspartner. Med på resan är företrädare för Barista Fair Trade Coffee, SNÖ of Sweden, välgörenhetskonserten Notes for Peace samt FN-förbundets goodwill-ambassadör Anna Bergendahl. Gruppen har besökt projekt som syftar till att stärka flickors rättigheter i Afarregionen i den nordöstra delen av landet.

Ett av projekten som får finansiellt stöd via FN-förbundet är Barbara May-sjukhuset i staden Mile. De allra flesta flickorna i området är könsstympade och många blir bortgifta i mycket ung ålder vilket skapar stora hälsorisker, framför allt i samband med graviditet och förlossning. På sjukhuset får flickor och kvinnor behandling för de komplikationer som uppstår som en konsekvens av de skadliga sedvänjorna.

– Det här är det enda sjukhuset som arbetar med detta i en region med en och en halv miljon invånare, säger barnmorskan Valerie Browning som driver Barbara May-sjukhuset.

Läs mer om FN-förbundets arbete för flickors rättigheter och ge en gåva på www.fn.se/flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Demokratin på tillbakagång i världen 

06 december, 2022 / Världshorisont

På global nivå är de senaste 32 årens demokratiska framsteg utraderade. Den bilden framgår av det svenska institutet V-Dems forskning. En likartad bild ger två andra institutioner som genomför globala demokratimätningar, Freedom House och tidningen The Economist. 

Läs mer

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer