fbpx
12 november, 2014 / Nyheter

Fältbesök i Etiopien

FN-förbundet och en rad företag besöker den här veckan projekt för flickors rättigheter i Etiopien. Här kan du följa resan!

Torsdag den 13 november

 

Den här veckan genomför Svenska FN-förbundet en studieresa i Etiopien tillsammans med företagspartner. Tillsammans har gruppen bland annat besökt Fatuma Abdu-skolan i Afarregionen i den nordöstra delen av landet. Området är ett av de fattigaste i Etiopien men skolan gör det möjligt för barnen att studera upp till åttonde klass.

På skolan serveras eleverna gratis skolmat tack vare finansiering via Svenska FN-förbundet. Skolmaten gör att fler barn kommer till skolan och att barnen kan koncentrera sig bättre på lektionerna eftersom de slipper gå hungriga.

En av eleverna är Dawud Nurhusen som är 17 år.

– Jag tycker om att gå i skolan för att det ger mig hopp om framtiden. Jag vill bli läkare eller civilingenjör. Helst vill jag bli läkare men jag är bra på matte så jag kanske blir civilingenjör i stället, säger han.

Läs mer om FN-förbundets arbete för barns rätt till utbildning och ge en gåva på www.fn.se/skolmat.

Onsdag den 12 november

 

Svenska FN-förbundet befinner sig just nu på en studieresa i Etiopien tillsammans med representanter för förbundets företagspartner. Med på resan är företrädare för Barista Fair Trade Coffee, SNÖ of Sweden, välgörenhetskonserten Notes for Peace samt FN-förbundets goodwill-ambassadör Anna Bergendahl. Gruppen har besökt projekt som syftar till att stärka flickors rättigheter i Afarregionen i den nordöstra delen av landet.

Ett av projekten som får finansiellt stöd via FN-förbundet är Barbara May-sjukhuset i staden Mile. De allra flesta flickorna i området är könsstympade och många blir bortgifta i mycket ung ålder vilket skapar stora hälsorisker, framför allt i samband med graviditet och förlossning. På sjukhuset får flickor och kvinnor behandling för de komplikationer som uppstår som en konsekvens av de skadliga sedvänjorna.

– Det här är det enda sjukhuset som arbetar med detta i en region med en och en halv miljon invånare, säger barnmorskan Valerie Browning som driver Barbara May-sjukhuset.

Läs mer om FN-förbundets arbete för flickors rättigheter och ge en gåva på www.fn.se/flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer