fbpx
12 november, 2014 / Nyheter

Fältbesök i Etiopien

FN-förbundet och en rad företag besöker den här veckan projekt för flickors rättigheter i Etiopien. Här kan du följa resan!

Torsdag den 13 november

 

Den här veckan genomför Svenska FN-förbundet en studieresa i Etiopien tillsammans med företagspartner. Tillsammans har gruppen bland annat besökt Fatuma Abdu-skolan i Afarregionen i den nordöstra delen av landet. Området är ett av de fattigaste i Etiopien men skolan gör det möjligt för barnen att studera upp till åttonde klass.

På skolan serveras eleverna gratis skolmat tack vare finansiering via Svenska FN-förbundet. Skolmaten gör att fler barn kommer till skolan och att barnen kan koncentrera sig bättre på lektionerna eftersom de slipper gå hungriga.

En av eleverna är Dawud Nurhusen som är 17 år.

– Jag tycker om att gå i skolan för att det ger mig hopp om framtiden. Jag vill bli läkare eller civilingenjör. Helst vill jag bli läkare men jag är bra på matte så jag kanske blir civilingenjör i stället, säger han.

Läs mer om FN-förbundets arbete för barns rätt till utbildning och ge en gåva på www.fn.se/skolmat.

Onsdag den 12 november

 

Svenska FN-förbundet befinner sig just nu på en studieresa i Etiopien tillsammans med representanter för förbundets företagspartner. Med på resan är företrädare för Barista Fair Trade Coffee, SNÖ of Sweden, välgörenhetskonserten Notes for Peace samt FN-förbundets goodwill-ambassadör Anna Bergendahl. Gruppen har besökt projekt som syftar till att stärka flickors rättigheter i Afarregionen i den nordöstra delen av landet.

Ett av projekten som får finansiellt stöd via FN-förbundet är Barbara May-sjukhuset i staden Mile. De allra flesta flickorna i området är könsstympade och många blir bortgifta i mycket ung ålder vilket skapar stora hälsorisker, framför allt i samband med graviditet och förlossning. På sjukhuset får flickor och kvinnor behandling för de komplikationer som uppstår som en konsekvens av de skadliga sedvänjorna.

– Det här är det enda sjukhuset som arbetar med detta i en region med en och en halv miljon invånare, säger barnmorskan Valerie Browning som driver Barbara May-sjukhuset.

Läs mer om FN-förbundets arbete för flickors rättigheter och ge en gåva på www.fn.se/flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer