fbpx
4 maj, 2017 / Nyheter

Ett ödesval för Frankrike, Europa och världen

Söndagens presidentval i Frankrike påverkar såväl Europasamarbetet som samarbetet i FN, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Två dagar före Europadagen den 9 maj går fransmännen till val. Det är ett ödesval inte bara för Frankrike utan även för Europasamarbetet. Valet påverkar också arbetet i Förenta Nationerna där Frankrike sedan organisationens tillkomst har en nyckelroll som en av fem permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

Världen blir allt mindre. Konflikter, humanitära kriser och flyktingströmmar ställer krav på samordning och handlingskraft. Samtidigt genomgår västvärlden en strukturomvandling som slår ut traditionella industrier. Beredskapen att klara omställningen och svaren på de nya utmaningarna varierar beroende på vem man frågar.

Det gäller även i Frankrike där politiken präglas dels av den gamla stolta devisen frihet, broderskap och jämlikhet, dels av stora motsättningar mellan radikala och konservativa krafter. Mitt i allt detta finns en nationalistisk tanke. Frankrike ses av många fortfarande som en stormakt.

I likhet med presidentvalet i USA och omröstningen om det brittiska EU-utträdet är söndagens franska val en kraftmätning mellan globalisering och slutenhet, mellan etablissemang och utmanare och mellan internationalism och isolationism.

Den ena av slutkandidaterna, Marine Le Pen, leder ett nationalistiskt missnöjesparti. Som andra liknande politiker i Europa har hon arbetat hårt för att framstå som både folklig och salongsfähig. Hennes motståndare Emmanuel Macron leder den nya rörelsen En Marche! (ungefär ”På väg!”) och framstår som valets store Europavän. Det har flera gånger understrukits att ingen av kandidaterna i slutomgången tillhör de gamla stora partierna i fransk politik, Socialisterna och Högern.

Inför valdagen tycks Macron ha en betryggande ledning, men val mellan två alternativ tenderar att bli jämna. För den segrande kandidaten handlar det inte bara om att uppfylla vallöften utan också om att hantera den förlorande halvan av väljarkåren. Att kunna leda och samtidigt ena nationer efter uppslitande valrörelser har blivit en av politikens stora utmaningar.

Varken EU- eller FN-samarbetet är perfekt, men historien visar att samarbete lönar sig trots byråkrati och handlingsförlamning emellanåt. Västeuropa har efter två blodiga världskrig under 1900-talet haft historiskt långvarig fred. Människors grundläggande fri- och rättigheter har aldrig varit så väl skyddade. Ekonomiskt samarbete har utjämnat skillnader mellan det tidigare rikare norra Europa och det fattigare södra Europa.

Just ledarskapsfrågan är relevant också på internationell nivå. Kommer Frankrike att kvarstå som en engagerad aktör eller kommer man att distansera sig från det europeiska och det globala samarbetet?

Utgången av söndagens val påverkar inte bara Frankrike, utan också Europa och en hel värld.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer