fbpx
14 mars, 2014 / Nyheter

En rädsla att förlora hoppet om en bättre framtid

Konflikten i Syrien har pågått i tre år och den humanitära situationen blir alltmer kritisk för varje dag som går. Obeskrivligt många människor har förlorat sina skyddsnät och står både utan hem och arbete. För miljontals syriska familjer är flykten numer en del av vardagen, där sökandet efter trygghet och försörjning är en fortsatt daglig utmaning.

Sedan konfliktens början 2011 beräknar FN att över 6 miljoner syrier befinner sig på flykt i sitt eget hemland och att närmare 3 miljoner människor har flytt över gränsen. Den förödande situationen har skakat om den dagliga tillvaron för många familjer och behovet av matassistans är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) är bland annat på plats i Qamishli, en stad beläget i nordöstra Syrien, och bistår människorna med mat och andra förnödenheter så de klarar sig för dagen.

Aziz, hans fru och deras tre barn kommer ursprungligen från Aleppo men tvingades fly efter att deras bostadsområde förvandlats till en krigszon. Familjen har tillsammans migrerat genom Syrien, vidare till grannlandet Irak för att sedan återvända till Syrien igen. –” Jag bestämde mig för att komma till Qamishli eftersom jag är målare och trodde det skulle vara större chans att få jobb här”, säger Aziz när WFP träffar honom. Han berättar att de höga levnadskostnaderna i Syrien fick familjen att fly till Irak i hopp om ett bättre liv. Efter två månaders ständigt jobbsökande utan någon lycka tvingades familjen återvända till Syrien.

Väl tillbaka i Syrien möttes Aziz och hans familj av stora utmaningar. För tillfället bor familjen i ett litet rum och har fått lov att stanna där tills dem hittar annat husrum.

Grannarna i huset har hjälpt familjen med köksredskap, filtar och en kamin så att de klarar den hårda vintern. Trots detta känner sig Aziz nedslagen och är ständigt orolig för familjens framtida öde. De två äldsta barnen; Salma, 10år och Ghazi, 8år, har inte gått i skolan över ett år och skulle någon i familjen bli sjuk är Aziz orolig över att inte ha råd att betala behandlingen. Samtidigt försöker han ändå vara positiv för sina barns skull. – ”Jag kan inte förlora mitt leende, det är det sista jag har råd att ge mina barn”. Tack vare att WFP finns på plats med matassistans kan Aziz och hans familj klara sig för dagen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer