14 mars, 2014 / Nyheter

En rädsla att förlora hoppet om en bättre framtid

Konflikten i Syrien har pågått i tre år och den humanitära situationen blir alltmer kritisk för varje dag som går. Obeskrivligt många människor har förlorat sina skyddsnät och står både utan hem och arbete. För miljontals syriska familjer är flykten numer en del av vardagen, där sökandet efter trygghet och försörjning är en fortsatt daglig utmaning.

Sedan konfliktens början 2011 beräknar FN att över 6 miljoner syrier befinner sig på flykt i sitt eget hemland och att närmare 3 miljoner människor har flytt över gränsen. Den förödande situationen har skakat om den dagliga tillvaron för många familjer och behovet av matassistans är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) är bland annat på plats i Qamishli, en stad beläget i nordöstra Syrien, och bistår människorna med mat och andra förnödenheter så de klarar sig för dagen.

Aziz, hans fru och deras tre barn kommer ursprungligen från Aleppo men tvingades fly efter att deras bostadsområde förvandlats till en krigszon. Familjen har tillsammans migrerat genom Syrien, vidare till grannlandet Irak för att sedan återvända till Syrien igen. –” Jag bestämde mig för att komma till Qamishli eftersom jag är målare och trodde det skulle vara större chans att få jobb här”, säger Aziz när WFP träffar honom. Han berättar att de höga levnadskostnaderna i Syrien fick familjen att fly till Irak i hopp om ett bättre liv. Efter två månaders ständigt jobbsökande utan någon lycka tvingades familjen återvända till Syrien.

Väl tillbaka i Syrien möttes Aziz och hans familj av stora utmaningar. För tillfället bor familjen i ett litet rum och har fått lov att stanna där tills dem hittar annat husrum.

Grannarna i huset har hjälpt familjen med köksredskap, filtar och en kamin så att de klarar den hårda vintern. Trots detta känner sig Aziz nedslagen och är ständigt orolig för familjens framtida öde. De två äldsta barnen; Salma, 10år och Ghazi, 8år, har inte gått i skolan över ett år och skulle någon i familjen bli sjuk är Aziz orolig över att inte ha råd att betala behandlingen. Samtidigt försöker han ändå vara positiv för sina barns skull. – ”Jag kan inte förlora mitt leende, det är det sista jag har råd att ge mina barn”. Tack vare att WFP finns på plats med matassistans kan Aziz och hans familj klara sig för dagen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer