fbpx
14 mars, 2014 / Nyheter

En rädsla att förlora hoppet om en bättre framtid

Konflikten i Syrien har pågått i tre år och den humanitära situationen blir alltmer kritisk för varje dag som går. Obeskrivligt många människor har förlorat sina skyddsnät och står både utan hem och arbete. För miljontals syriska familjer är flykten numer en del av vardagen, där sökandet efter trygghet och försörjning är en fortsatt daglig utmaning.

Sedan konfliktens början 2011 beräknar FN att över 6 miljoner syrier befinner sig på flykt i sitt eget hemland och att närmare 3 miljoner människor har flytt över gränsen. Den förödande situationen har skakat om den dagliga tillvaron för många familjer och behovet av matassistans är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) är bland annat på plats i Qamishli, en stad beläget i nordöstra Syrien, och bistår människorna med mat och andra förnödenheter så de klarar sig för dagen.

Aziz, hans fru och deras tre barn kommer ursprungligen från Aleppo men tvingades fly efter att deras bostadsområde förvandlats till en krigszon. Familjen har tillsammans migrerat genom Syrien, vidare till grannlandet Irak för att sedan återvända till Syrien igen. –” Jag bestämde mig för att komma till Qamishli eftersom jag är målare och trodde det skulle vara större chans att få jobb här”, säger Aziz när WFP träffar honom. Han berättar att de höga levnadskostnaderna i Syrien fick familjen att fly till Irak i hopp om ett bättre liv. Efter två månaders ständigt jobbsökande utan någon lycka tvingades familjen återvända till Syrien.

Väl tillbaka i Syrien möttes Aziz och hans familj av stora utmaningar. För tillfället bor familjen i ett litet rum och har fått lov att stanna där tills dem hittar annat husrum.

Grannarna i huset har hjälpt familjen med köksredskap, filtar och en kamin så att de klarar den hårda vintern. Trots detta känner sig Aziz nedslagen och är ständigt orolig för familjens framtida öde. De två äldsta barnen; Salma, 10år och Ghazi, 8år, har inte gått i skolan över ett år och skulle någon i familjen bli sjuk är Aziz orolig över att inte ha råd att betala behandlingen. Samtidigt försöker han ändå vara positiv för sina barns skull. – ”Jag kan inte förlora mitt leende, det är det sista jag har råd att ge mina barn”. Tack vare att WFP finns på plats med matassistans kan Aziz och hans familj klara sig för dagen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer