14 mars, 2014 / Nyheter

En rädsla att förlora hoppet om en bättre framtid

Konflikten i Syrien har pågått i tre år och den humanitära situationen blir alltmer kritisk för varje dag som går. Obeskrivligt många människor har förlorat sina skyddsnät och står både utan hem och arbete. För miljontals syriska familjer är flykten numer en del av vardagen, där sökandet efter trygghet och försörjning är en fortsatt daglig utmaning.

Sedan konfliktens början 2011 beräknar FN att över 6 miljoner syrier befinner sig på flykt i sitt eget hemland och att närmare 3 miljoner människor har flytt över gränsen. Den förödande situationen har skakat om den dagliga tillvaron för många familjer och behovet av matassistans är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) är bland annat på plats i Qamishli, en stad beläget i nordöstra Syrien, och bistår människorna med mat och andra förnödenheter så de klarar sig för dagen.

Aziz, hans fru och deras tre barn kommer ursprungligen från Aleppo men tvingades fly efter att deras bostadsområde förvandlats till en krigszon. Familjen har tillsammans migrerat genom Syrien, vidare till grannlandet Irak för att sedan återvända till Syrien igen. –” Jag bestämde mig för att komma till Qamishli eftersom jag är målare och trodde det skulle vara större chans att få jobb här”, säger Aziz när WFP träffar honom. Han berättar att de höga levnadskostnaderna i Syrien fick familjen att fly till Irak i hopp om ett bättre liv. Efter två månaders ständigt jobbsökande utan någon lycka tvingades familjen återvända till Syrien.

Väl tillbaka i Syrien möttes Aziz och hans familj av stora utmaningar. För tillfället bor familjen i ett litet rum och har fått lov att stanna där tills dem hittar annat husrum.

Grannarna i huset har hjälpt familjen med köksredskap, filtar och en kamin så att de klarar den hårda vintern. Trots detta känner sig Aziz nedslagen och är ständigt orolig för familjens framtida öde. De två äldsta barnen; Salma, 10år och Ghazi, 8år, har inte gått i skolan över ett år och skulle någon i familjen bli sjuk är Aziz orolig över att inte ha råd att betala behandlingen. Samtidigt försöker han ändå vara positiv för sina barns skull. – ”Jag kan inte förlora mitt leende, det är det sista jag har råd att ge mina barn”. Tack vare att WFP finns på plats med matassistans kan Aziz och hans familj klara sig för dagen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer