fbpx
14 mars, 2014 / Nyheter

En rädsla att förlora hoppet om en bättre framtid

Konflikten i Syrien har pågått i tre år och den humanitära situationen blir alltmer kritisk för varje dag som går. Obeskrivligt många människor har förlorat sina skyddsnät och står både utan hem och arbete. För miljontals syriska familjer är flykten numer en del av vardagen, där sökandet efter trygghet och försörjning är en fortsatt daglig utmaning.

Sedan konfliktens början 2011 beräknar FN att över 6 miljoner syrier befinner sig på flykt i sitt eget hemland och att närmare 3 miljoner människor har flytt över gränsen. Den förödande situationen har skakat om den dagliga tillvaron för många familjer och behovet av matassistans är akut. FN:s livsmedelsprogram (WFP) är bland annat på plats i Qamishli, en stad beläget i nordöstra Syrien, och bistår människorna med mat och andra förnödenheter så de klarar sig för dagen.

Aziz, hans fru och deras tre barn kommer ursprungligen från Aleppo men tvingades fly efter att deras bostadsområde förvandlats till en krigszon. Familjen har tillsammans migrerat genom Syrien, vidare till grannlandet Irak för att sedan återvända till Syrien igen. –” Jag bestämde mig för att komma till Qamishli eftersom jag är målare och trodde det skulle vara större chans att få jobb här”, säger Aziz när WFP träffar honom. Han berättar att de höga levnadskostnaderna i Syrien fick familjen att fly till Irak i hopp om ett bättre liv. Efter två månaders ständigt jobbsökande utan någon lycka tvingades familjen återvända till Syrien.

Väl tillbaka i Syrien möttes Aziz och hans familj av stora utmaningar. För tillfället bor familjen i ett litet rum och har fått lov att stanna där tills dem hittar annat husrum.

Grannarna i huset har hjälpt familjen med köksredskap, filtar och en kamin så att de klarar den hårda vintern. Trots detta känner sig Aziz nedslagen och är ständigt orolig för familjens framtida öde. De två äldsta barnen; Salma, 10år och Ghazi, 8år, har inte gått i skolan över ett år och skulle någon i familjen bli sjuk är Aziz orolig över att inte ha råd att betala behandlingen. Samtidigt försöker han ändå vara positiv för sina barns skull. – ”Jag kan inte förlora mitt leende, det är det sista jag har råd att ge mina barn”. Tack vare att WFP finns på plats med matassistans kan Aziz och hans familj klara sig för dagen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer