fbpx
22 maj, 2014 / Nyheter

En lyckad UNg-helg!

I helgen samlades cirka 60 ungdomar på Sidas kursgård i Härnösand för att delta i Svenska FN-förbundets årliga evenemang, UNg-helgen.

UNg-helgen, som i år kallades UNg14 arrangeras varje år av Svenska FN-förbundet och är en träff för unga medlemmar och elever från FN-skolor runt om i landet. Temat i år var Fred och Säkerhet där frågor om b la Syrien, principen skyldighet att skydda och FN-soldater diskuterades.

Under helgen fick deltagarna träffa representanter från Sida, FN-förbundet, Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin och MSB som informerade om hur de arbetar med temat fred och säkerhet. Under fredagen byggde Räddningsgymnasiet upp ett flyktingläger intill kursgården och deltagarna möttes av fyra olika konfliktscenarion som följdes upp av diskussioner och reflektioner. På lördagen fick deltagarna testa på att delta i ett FN-rollspel där Syrien stod i fokus.

Utöver dessa spännande förläsningar och övningar fick deltagarna även lyssna på inspirationstalaren Milad Mohammadi och en paneldebatt om ungt engagemang – som enligt deltagarna blev helgens höjdpunkt.

Det blev en lyckad helg där många idéer utbyttes och inspiration och engagemang för att tillsammans arbeta för en bättre värld växte hos såväl deltagarna som arrangörerna.

Vi på Svenska FN-förbundet vill tacka Sida, referensgruppen, alla deltagare och föreläsare för en fantastisk helg och hoppas att ert engagemang fortsätter – och att vi ses nästa år igen!

Läs mer om helgen på ungbloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer