I helgen samlades cirka 60 ungdomar på Sidas kursgård i Härnösand för att delta i Svenska FN-förbundets årliga evenemang, UNg-helgen.

UNg-helgen, som i år kallades UNg14 arrangeras varje år av Svenska FN-förbundet och är en träff för unga medlemmar och elever från FN-skolor runt om i landet. Temat i år var Fred och Säkerhet där frågor om b la Syrien, principen skyldighet att skydda och FN-soldater diskuterades.

Under helgen fick deltagarna träffa representanter från Sida, FN-förbundet, Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin och MSB som informerade om hur de arbetar med temat fred och säkerhet. Under fredagen byggde Räddningsgymnasiet upp ett flyktingläger intill kursgården och deltagarna möttes av fyra olika konfliktscenarion som följdes upp av diskussioner och reflektioner. På lördagen fick deltagarna testa på att delta i ett FN-rollspel där Syrien stod i fokus.

Utöver dessa spännande förläsningar och övningar fick deltagarna även lyssna på inspirationstalaren Milad Mohammadi och en paneldebatt om ungt engagemang – som enligt deltagarna blev helgens höjdpunkt.

Det blev en lyckad helg där många idéer utbyttes och inspiration och engagemang för att tillsammans arbeta för en bättre värld växte hos såväl deltagarna som arrangörerna.

Vi på Svenska FN-förbundet vill tacka Sida, referensgruppen, alla deltagare och föreläsare för en fantastisk helg och hoppas att ert engagemang fortsätter – och att vi ses nästa år igen!

Läs mer om helgen på ungbloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer