fbpx
22 maj, 2014 / Nyheter

En lyckad UNg-helg!

I helgen samlades cirka 60 ungdomar på Sidas kursgård i Härnösand för att delta i Svenska FN-förbundets årliga evenemang, UNg-helgen.

UNg-helgen, som i år kallades UNg14 arrangeras varje år av Svenska FN-förbundet och är en träff för unga medlemmar och elever från FN-skolor runt om i landet. Temat i år var Fred och Säkerhet där frågor om b la Syrien, principen skyldighet att skydda och FN-soldater diskuterades.

Under helgen fick deltagarna träffa representanter från Sida, FN-förbundet, Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin och MSB som informerade om hur de arbetar med temat fred och säkerhet. Under fredagen byggde Räddningsgymnasiet upp ett flyktingläger intill kursgården och deltagarna möttes av fyra olika konfliktscenarion som följdes upp av diskussioner och reflektioner. På lördagen fick deltagarna testa på att delta i ett FN-rollspel där Syrien stod i fokus.

Utöver dessa spännande förläsningar och övningar fick deltagarna även lyssna på inspirationstalaren Milad Mohammadi och en paneldebatt om ungt engagemang – som enligt deltagarna blev helgens höjdpunkt.

Det blev en lyckad helg där många idéer utbyttes och inspiration och engagemang för att tillsammans arbeta för en bättre värld växte hos såväl deltagarna som arrangörerna.

Vi på Svenska FN-förbundet vill tacka Sida, referensgruppen, alla deltagare och föreläsare för en fantastisk helg och hoppas att ert engagemang fortsätter – och att vi ses nästa år igen!

Läs mer om helgen på ungbloggen

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer