fbpx
20 augusti, 2018 / Nyheter

En FN-chef på människornas sida

En stor diplomat, fredsvän och FN-ledare har lämnat oss. FN-förbundet minns den tidigare FN-chefen Kofi Annan.

FN meddelade i helgen att organisationens förre generalsekreterare Kofi Annan har gått bort efter en kort tids sjukdom. Annan, som blev 80 år gammal, var FN:s chef från 1997 till 2006. Innan dess hade han haft en rad olika FN-tjänster med start i Världshälsoorganisationen WHO 1962.

Under sin långa FN-karriär engagerade sig Kofi Annan för bland annat hiv/aids-frågan och arbetet mot klimatförändringar. Kofi Annan var under en tid också chef för FN:s fredsfrämjande insatser.

Ett av Kofi Annans främsta bidrag till världsorganisationen var arbetet för FN-reformer. Redan 1997 presenterade Annan som nytillträdd FN-chef ett reformförslag för medlemsländerna. Att anpassa FN-organisationen efter dagens krav var också centralt för det stora FN-möte som hölls i FN-högkvarteret 2005 och som resulterade bland annat i den fredsbyggande kommissionen och FN-rådet för mänskliga rättigheter.

Efter åren som FN-chef fortsatte Kofi Annan sitt arbete för internationell fred bland annat genom att starta Kofi Annan Foundation med säte i Genève.

Kofi Annan går till historien som en orädd och självständig generalsekreterare. Han värnade arvet efter FN:s andre generalsekreterare Dag Hammarskjöld genom att stå upp för de små ländernas rätt mot de stora och genom att påminna omvärlden om civilas utsatthet i konflikter.

Svenska FN-förbundet, som mötte Annan vid flera tillfällen, framhåller just omsorgen om civila i konflikter som den förre FN-chefens främsta kännetecken.

– Kofi Annan ville ha en världsorganisation som står på människornas sida. Han var inte rädd för att stå upp för folkrätten även om det innebar att han blev impopulär hos stormakterna. Genom att avsäga sig uppdraget som FN:s medlare i Syrien skickade han en stark signal till säkerhetsrådet, inte minst de fem permanenta medlemmarna, att agera mer resolut för att försvara mänsklig säkerhet. Behovet kvarstår ännu sex år senare, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

I sina memoarer ”Interventioner” ger Kofi Annan en inblick i vår tids konflikter och förutsättningarna för världsorganisationen att gripa in i konflikter där civila hotas eller drabbas av folkrättsbrott.

Kofi Annans var gift med svenska Nane och den förre FN-chefen besökte ofta Sverige och Blekinge där paret hade en sommarstuga.

Läs mer om Kofi Annans bortgång på FN:s internationella hemsida.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer