Koll & kommentar
Foto: UN Photo/Rick Bajornas
20 juni, 2024 / Nyheter

Bred samling till försvar för ICC

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Nyheten att chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen Karim Khan vill utfärda arresteringsorder mot Hamas och Israels politiska och militära ledning har väckt diskussion och debatt världen över. ICC, som är världens första domstol som kan döma individer för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten, har brett stöd bland världens länder och 124 stater har anslutit sig till Romstadgan som ligger till grund för domstolens arbete.

Dock möter domstolen motstånd från flera länder. USA införde under president Trump sanktioner mot åklagaren och flera andra medarbetare och Ryssland genomförde förra året en cyberattack mot domstolen. Efter begäran om arrestering av Hamas och Israels ledning har nya hot riktats mot domstolen av israeliska och amerikanska politiker. Enligt medieuppgifter ska också Israel ha bedrivit spionage mot domstolen under flera år.

Som svar på hoten ställde sig nyligen 93 länder bakom ett uttalande till försvar för domstolens arbete. Länderna framhåller bland annat att ICC är en viktig del av arkitekturen för internationell fred och säkerhet. Bland undertecknarna finns Tyskland, Frankrike, Kanada, Storbritannien och Sverige. Uppropet initierades av Belgien, Chile, Jordanien, Senegal och Slovenien.

Liknande uttalanden till stöd för domstolen arbete har gjorts av Internationella koalitionen för ICC, statspartsmötet till ICC, ASP, samt EU.

Också Svenska FN-förbundet, som länge har varit medlem i CICC, har reagerat. ”Domstolen måste nu få fortsätta sitt oberoende och opartiska arbete för att motverka straffrihet. Kritik från parterna i Gaza-kriget och andra måste tillbakavisas och Sverige och övriga statsparter måste stå upp till försvar för domstolen”, sa FN-förbundet när ICC-åklagarens begäran om Hamas och Israel presenterades.

Svenska FN-förbundet samordnar det svenska CICC-nätverket och verkar för att flera nationella FN-förbund ska arbeta för stärkt stöd för domstolen. Under våren har förbundet samlat den globala FN-rörelsen till möten om ICC samt informerat om möjligheten att söka medlemskap i CICC.

I samverkan med FN-nätverket i Sveriges riksdag bjöd Svenska FN-förbundet också nyligen in Päivi Kaukoranta, ordförande för statspartsmötet till ICC, till ett möte med ledamöter i bland annat utrikesutskottet. Tillsammans med folkrättsprofessor Pål Wrange, Stockholms universitet, redogjorde hon för aktuella frågor i ICC.

Svenska FN-förbundet deltar i årets rundabordssamtal mellan ICC och civilsamhället som hålls den 24-28 juni i Haag, Nederländerna.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer